Annonsera på Avpixlat

Förvaltningdomstol slår fast: Kommuner får diskriminera svenskar på bostadsmarknaden

SVENSKEN SIST I Sverige finns många som pga att de saknar fast anställning eller andra omständigheter, inte godkänns som hyresgäster av flertalet bostadsbolag och därför inte kan få en lägenhet. Somliga av dessa är svenskar, andra är invandrare. I Trelleborgs kommun beslöt de styrande – en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och det lokala Söderslättspartiet – i april i år att som första kommun i Sverige införa rasistisk apartheid och etnisk diskriminering på bostadsmarknaden.

Konkret innebär beslutet att kommunen går i ekonomisk borgen för migranter i kommunen som inte själva uppfyller bostadsbolagens krav för att få ett hyreskontrakt. Svenskar i kommunen i samma situation får däremot inget stöd från kommunen i form av borgensåtagande. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna röstade emot förslaget, som ändå kunde klubbas igenom. SD-politikern Per Klarberg överklagade därefter beslutet till förvaltningsrätten, som dock ger kommunens styrande partier rätt – det är enligt domslutet tillåtet att diskriminera invånare på grundval av etnicitet.

Förvaltningsrätten formulerar sig dock luddigt i sitt beslut. Man undviker att direkt adressera kärnfrågan om etnisk diskriminering genom att inskränka sig till att slå fast att kommunen har rätt att särbehandla vissa invånare som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden.

Kommunen måste dock enligt domstolsbeslutet göra en individuell bedömning i varje enskilt fall. Det borde rimligen betyda att kommunen har skyldighet att bedöma borgensansökningar även från svenska kommuninvånare. Eftersom kommunen tydligt i sitt beslut och på sin webbplats har deklarerat att man endast kommer att erbjuda denna tjänst till invandrare, framstår förvaltningsrättens svar på Klarbergs överklagande lite som “goddag yxskaft”.

Kommunledningen tolkar förvaltningsrättens beslut som att de enligt eget skön kan bevilja och neka invånare borgen och att de även har rätt att betrakta etnicitet som ett villkor i den processen för om det ska bli ett ja eller nej. En sådan tolkning av beslutet torde dock krocka med såväl den likställighetsprincip i kommunallagen som Klarberg åberopat i sitt överklagande som med  svensk diskrimineringslagstiftning.

Det är därför anmärkningsvärt att förvaltningsrätten inte formulerat sig tydligare, i beaktande av att man var införstådd med kommunledningens avsikt att särbehandla på etnisk grund. Det framstå som högst osäkert att kommunledningens tolkning av det aktuella beslutet från förvaltningsrätten står sig om en svensk kommuninvånare med samma svårighet att etablera sig på bostadsmarknaden som en invandrare skulle meddelas avslag på en borgensansökan och överklaga det beslutet och/eller driva ett diskrimineringsärende på grundval av ett sådant avslag.

Avpixlat har sökt Per Klarberg för en kommentar och för ett besked om huruvida han avser överklaga förvaltningsrättens beslut till högre instans. Beslutet riskerar bli prejudicerande och användas av andra kommuner som vill diskriminera sina svenska invånare på bostadsmarknaden till förmån för migranter.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson