Annonsera på Avpixlat

Tillsätt en haverikommission!

insandare_150

INSÄNDARE Allt fler av Sveriges offentliga nyckelfunktioner är satta under press. Sjukvård, äldreomsorg, brandkår, ambulans och polisväsende för att ta några exempel. Allt fler offentliganställda går i väggen p.g.a. överbelastning och stress. Vanmakten och vantrivseln brer ut sig, några säger upp sig och andra går ner på deltid för att de helt enkelt inte orkar mer.

För att ta polisen som exempel. Enligt TV-programmet Veckans Brott uppgår antalet poliser i Sverige till ca 20 000 varav 17 000 är i yttre tjänst. Detta motsvarar en polis på 500 invånare – eller hälften emot det europeiska snittet.

Då utbildningskapaciteten uppgår till ca 1 000 poliser om året kommer det följaktligen att ta 25-30 år att komma upp i önskat antal – förutsatt att inte befolkningsmängden ökar fram till dess. Vi lär alltså få vänja oss vid tanken på polisen inte kommer, att ärenden rutinmässigt avskrivs och att uppklaringsprocenten förblir låg.

Till saken hör att de brottslingar vi har i Sverige idag är bättre beväpnade än tidigare och att 55 s.k. utanförskapsområden med stora sociala problem och hög kriminalitet pekats ut som särskilda utmaningar – inte minst ur polisiär synvinkel.

Vad händer om ingen vill bli polis i framtiden, om riskerna i yrket bedöms som för höga eller lönerna för låga? Ska militären överta polisens uppgifter? Dessvärre finns det inte heller tillräckligt med militärer för att upprätthålla ett trovärdigt försvar i dagens läge. Saken underlättas inte heller av att omorganisationen av polisen alltmer lamslagit verksamheten och att vi dessutom har en rikspolischef som inte är vuxen uppgiften.

Politikerna i Sverige har länge varit fixerade vid tanken att bara vi blir fler i landet kommer det att ordna sig självt med pensioner, skatteintäkter och automatisk välfärdsutveckling. De glömmer bort att en ökad befolkning också kräver en utbyggd offentlig sektor och att den billiga arbetskraften (”för jobben som svenskarna inte vill ha”) också blir gamla med tiden och kommer att behöva både bostadsbidrag, sjukvård och pensioner.

Faktum är att Sverige länge varit ett gigantiskt socialt experiment där misslyckandet nu är omöjligt att skyla över. Skatterna är skyhöga men samhället levererar allt mindre av det vi förknippar med en välfärdsstat. Pensionerna är ibland de lägsta i Europa trots att vi arbetar mer än de flesta.

Frågan är om inte en internationellt sammansatt haverikommission borde tillsättas för att utreda vad som egentligen gått fel. Under tiden kan riksdagen fundera på att delegera en del av beslutsfattandet till våra nordiska grannländer. Sämre än idag kan det ju i alla fall inte bli!

Skarphedin

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson