Annonsera på Avpixlat

Ingen muslimsk könsapartheid på badhusen i Århus

Badeanstalten Spanien, byggd på 1930-talet, är en av de badanläggningar i Århus vars verksamhet kommer att påverkas av de ändrade reglerna om könsuppdelad simning. Foto: Nico-dk.

DANMARK VISAR VÄGEN Kommunstyrelsen i Århus, Danmarks näst största stad, fattade på onsdagen ett litet, men symboliskt viktigt beslut. Särskilda badtider för kvinnor; något som naturligtvis skapats efter krav från i huvudsak muslimska invandrargrupper, ska inte längre vara tillåtna på stadens kommunala badanläggningar.

Efter en politisk debatt som varat i närmare ett år klubbades slutligen beslutet igenom vid ett kommunfullmäktigemöte i Århus på onsdagskvällen. Samtliga partier utom socialliberala Radikale Venstre och starkt vänsterorienterade Enhedslisten (ungefär motsvarande svenska Miljöpartiet) röstade för förslaget. Könsuppdelad simning; något som i allmänhet brukar praktiseras i form av särskilda “kvinnotider”, ska inte längre vara tillåtet på de kommunala badhusen i Århus.

Förslaget började diskuteras våren 2016, och det var inledningsvis representanter för borgerliga Venstre som tog upp frågan. Det skedde efter att en debatt om könsuppdelad simning blossat upp i Köpenhamn. Där hade kommunen fått kritik för att man gav bidrag åt en idrottsförening som arrangerade könsuppdelad simning i den invandrartäta stadsdelen Tingbjerg.

Venstre har i sin argumentation för förbudet menat att det utbud av fritids- och kulturaktiviteter som kommunen står bakom ska befrämja integration. Man anser att könsuppdelad simning inte befrämjar integration och därför inte är acceptabelt under simhallarnas ordinarie öppettider. Det är dock, enligt de nya regler som nu röstats igenom, möjligt för en förening att hyra in sig på någon av kommunens badanläggningar och arrangera könsuppdelad simning utanför de ordinarie öppettiderna.

Maria Sloth representerar vänsterextrema Enhedslisten i Århus kommunfullmäktige. Hon försöker ge sken av att de ändrade reglerna om könsuppdelat bad innebär ett slags “diskriminering” av invandrarkvinnor. Foto: Århus Kommun.

Århus är den första kommun i Danmark som infört denna typ av förbud mot könsuppdelad simning i kommunala badhus. Invandrings- och islamkritiska Dansk Folkeparti (DFP) lade förra året fram ett förslag i kommunstyrelsen i Kolding, om totalt förbud mot könsuppdelad simning i de kommunala badhusen. DFP menade att det inte ens skulle vara tillåtet för en oberoende förening att hyra kommunens lokaler för att t.ex. arrangera simning endast för kvinnor. Det förslaget röstades dock ner.

Reaktionerna på beslutet i Århus har varit blandade. Från politiskt korrekt vänsterhåll är man – som väntat – mycket kritiska och försöker få de nya reglerna att framstå som ett slags “förtryck” eller “diskriminering” av muslimska invandrarkvinnor. Enhedslistens Maria Sloth pratar i en kommentar till tidningen Jyllands-Posten om det kommunala badhuset i Gellerup, ett av Århus mest ökända, problemtyngda invandrarområden. Sloth frågar retoriskt (i översättning):

– Varför ska de kvinnor som besöker Gellerupbadet inte ha möjligheter att utnyttja de faciliteter kommunen erbjuder?

Maria Sloths resonemang bygger förstås, som många liknande utspel från politiskt korrekta islam-apologeter, på en felaktig analys. Gellerupbadet är naturligtvis även fortsättningsvis öppet för alla kvinnor i Århus, inklusive de muslimska invandrarkvinnor som utgör en stor del av Gellerups befolkning.

Problemet är att flertalet av de muslimska kvinnorna inte vill (eller inte vågar) lämna hemlandets ålderdomliga religiösa dogmer bakom sig och anpassa sig till kulturen i det land i vilket de valt att leva. Följaktligen kommer en hel del av dessa kvinnor troligen inte att besöka badhusen om det inte finns särskilda “kvinnotider”. Detta innebär dock inte att kvinnorna stängs ute, utan att de genom att hårdnackat hålla fast vid föråldrade, och för det danska majoritetssamhället fullständigt främmande religiösa/kulturella föreställningar stänger ute sig själva.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson