Annonsera på Avpixlat

Amerikanska IT-företag maskerar politisk aktivism med lögner

KRÖNIKA Efter Donald Trumps temporära inreseförbud, som i skrivande stund temporärt stoppats av domstol, för vissa medborgare från sju länder har IT-företag i framförallt Silicon Valley i Kalifornien påstått att utan invandrare från dessa länder har IT-företagen svårt att vara konkurrenskraftiga. Granskar vi data och statistik ser vi dock att detta är en ren lögn som maskerar en bakomliggande politisk aktivism eftersom IT-företag i Silicon Valley har ett minimalt antal anställda från dessa sju länder, och framförallt inte inom yrken som kräver konkurrenskraftig spetskompetens.

Jag har tidigare skrivit en krönika om fördelningen av etniciteter bland arbetskraften i just Silicon Valley som svar på en missledande debattartikel i Svenska Dagbladet av Mauricio Rojas. IT-företag där som just nu protesterar mot Trumps temporära inreseförbud agerar lika ohederligt som Rojas beträffande bilden av Silicon Valley.

De sju länderna som Barack Obama i en lag från 2015 pekade ut som områden där terrorism frodas och ingår i en lag som Donald Trump nyligen utökade genom att införa ett temporärt inreseförbud från, som temporärt stoppats med förevändningen att förbudet överklagas till högre instans, är Jemen, Iran, Irak, Syrien, Sudan, Libyen och Somalia – alltså länder som inte direkt är kända för att stå för den globala spetskompetensen på IT-områden.

Ledarna för hi-techföretag som Apple och Google jämrar sig nu om att ifall de inte omedelbart kan massanställa syrier och somalier överlever de inte i den globala IT-konkurrensen. När vi granskar detta ingående upptäcker vi att IT-företagen i Silicon Valley som beklagar sig att de inte längre kan behålla sin konkurrenskraft under tre till fyra månader under det temporära inreseförbudet för vissa medborgare från ovan nämna sju länder i själva verket inte har någon koll på att deras egna företag i princip inte har några anställda från dessa nationer, framförallt inte inom de avancerade yrkesområdena som kräver konkurrenskraftig kompetens och expertis.

Såväl statistik beträffande etnicitet som ursprungsland bekräftar detta. Även statistik kring amerikanska företags internationella arbetskraftsrekrytering och användning av specialvisum avsett för högutbildad expertis, framförallt inom IT-områden, bevisar det.

I de två tidigare krönikorna, länkade till ovan, konstaterar jag att data bevisar att arbetskraften bland IT-jättarna i Silicon Valley som offentliggjorde sådan statistik består i majoritet av framförallt vita men även en betydande andel asiater, oavsett födda i USA eller utomlands.

Inom IT-företagens tekniska yrkesområden i Silicon Valley står vita och asiater, oavsett födelseland, för kring 90 procent av de anställda, varav vita står för majoriteten av den arbetskraften. Inom chefsjobben inom IT-sektorn i Silicon Valley råder dessutom ytterligare mindre etniskt mångfald eftersom vita utgör än ännu större majoritet av arbetskraften med asiater på en avlägsen andra plats.

Silicon Valleys IT-företag har helt enkelt inte ett betydande antal eller andel tekniska experter eller chefer med etniskt ursprung från områden som Somalia, Syrien, Sudan eller något av de andra länderna som påverkas av det temporära inreseförbudet då deras tekniska expertis och chefer i princip oavkortat kommer från USA, Indien, Kina och Europa.

IT-företag i Silicon Valley rekryterar helt enkelt inte tekniska experter och företagsledare från dessa sju länder eftersom dessa länders utbildningssystem är helt undermåliga, med Iran som eventuellt undantag. Dock är Irans utbildningssystem och resultat underlägset många länder i Asien och västvärlden, även USA:s. Silicon Valley klarar sig därmed utmärkt utan tekniska experter och chefer från även Iran.

Granskar vi den etniska arbetskraftsfördelningen i Silicon Valley inom alla sektorer ser vi snabbt att dessa sju länder inte heller då är välrepresenterade. Sammantaget är minst 94 procent av arbetskraften i hela Silicon Valley, oavsett sektor, etniskt vit, asiatisk eller latinamerikansk. Endast sex procent är av annan etnicitet och härkomst.

Bryter vi ned statistiken ytterligare ser vi att antalet och andelen från de sju länderna som påverkas av inreseförbudet är minimal, i princip försumbar.

37 procent av den totala arbetskraften i Silicon Valley utgörs av utlandsfödda samtidigt som 63 procent utgörs av infödda amerikaner. 20 procent av de utlandsfödda kommer från Mexiko. 15 procent från Kina. 12 procent från Filippinerna. 11 procent från Vietnam och ytterligare 11 procent från Indien. 9 procent kommer från Europa och 8 procent från övriga länder i Sydamerika eller Kanada. Endast maximalt 11 procent av den utlandsfödda arbetskraften i hela Silicon Valley kommer från världens övriga länder, vilket inkluderar över 100 nationer.

Vidare lär vi oss av statistiken att det är etniciteterna vita och asiater som är de högavlönade och de andra etniciteterna som är de lågavlönade i Silicon Valley.

Baserat på statistikens lönenivå för de olika etniciteterna kan vi vidare konstatera att majoriteten svarta, latinamerikaner och andra etniciteter, oavsett födda i USA eller utomlands, arbetar i låglönesektorer som oftast inte kräver någon utbildning mer än gymnasiet eller ens högstadiet.

Om det därmed visar sig att några av dessa okvalificerade yrken fylls av migranter från något av de sju länderna som påverkas negativt av det temporära inreseförbudet är dessa jobb därför rimligtvis extremt lätta att fylla med invandrare från istället till exempel Mexiko, eller varför inte en med arbetslös infödd amerikan som saknar högre utbildning och specialkunskaper? Det är bara att öppna upp för fler mexikaner som gladeligen tackar ja till enkla jobb i Silicon Valley som under några månader inte kan fyllas av outbildad arbetskraft från något av dessa påverkade sju länder.

Det absolut mest övertygande beviset att amerikanska IT-företag inte har något behov av arbetskraft från de sju länderna i fråga för att förbli globalt konkurrenskraftiga är datan kring vilka länder som H-1B.visumet delas ut till. Detta visum är ett specialvisum i begränsat antal som används av amerikanska företag, framförallt inom IT-sektorn, för att rekrytera utlandsfödd arbetskraft som besitter minst en fyraårig högskoleexamen inom yrkesområden där det enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet råder arbetskraftsbrist.

Sådan data visar att amerikanska företag i princip inte rekryterar en enda individ från något av de sju länderna i fråga, eller ens från hela Mellanöstern och Afrika, för att fylla sådana jobb. IT-arbetare från Indien och till viss del även Kina, rekryteras dock stenhårt av amerikanska IT-företag, även av de i Silicon Valley. Indien, inte Syrien, Somalia eller Sudan, är nämligen ett land som pumpar ut IT-experter och står för nästan 90 procent av dessa specialvisum årligen.

När amerikanska IT-företag med aktörer som Apple och Google i spetsen får säga sitt genom deras rekrytering av spetskompetens i samband med specialvisum väljer de alltså helt bort de sju länderna i fråga, samtidigt som precis samma IT-företag nu alltså klagar på att de har svårt att vara konkurrenskraftiga om medborgare från dessa sju länder utsätts för ett temporärt inreseförbud till USA.

Lika lite som att Sverige stannar utan massinvandring av unga vapenföra män från Somalia, Syrien och Afghanistan tappar inte IT-företag i Silicon Valley konkurrenskraften på grund av ett temporärt inreseförbud från sju terroristländer i tredje världen.

Att IT-företag i Silicon Valley nu opponerar sig mot det temporära inreseförbudet har inget att göra med att de inte förblir konkurrenskraftiga. Det handlar i grunden om att IT-företagen utövar politisk aktivism som maskeras genom en ren lögn.

För den som är intresserad av fakta och analys kring utvecklingen av inreseförbudet och domslutet samt dess framtid kan lyssna här, där jag samtalar med Ronie Berggren i Amerikanska nyhetsanalyser om just detta. En konservativ före detta domare som nu är expertkommentator för Fox News utvecklar här argument med bevis varför Trumps inreseförbud är lagligt och har stöd av konstitutionen och varför domslutet är helt felaktigt.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson