Annonsera på Avpixlat

Partisk panel om populism

Samtalsledare Gabriella Ahlström, statsvetare Jonas Tallberg, socialpsykolog Torun Lindholm och historiker Klas Åmark

KULTUR Stockholms universitet anordnade på torsdagen 2 februari en paneldebatt om “Brexit, Trump, Le Pen – om populismens orsaker och konsekvenser” i Stadsbiblioteket.

Samtliga professorer i panelen och samtalsledaren var öppet kritiska till vad de benämnde som “högerpopulism” i Europa och USA. På en inspelning på su.se/play kan man själv avgöra om det stämmer. Vid 1:09 ifrågasätter jag panelens partiskhet och vid 1:14 upprepar en annan åskådare min fråga.

Inget svar gavs utan samtalsledaren Gabriella Ahlström viftade bort frågan med att alla var kompetenta forskare vid Stockholms universitet.

Diskussionen var inte helt utan värde även om den kritiska inställningen varierade från djup pessimism (socialpsykolog Torun Lindholm) till milt avståndstagande (historiker Klas Åmark) över en bister men nykter forskarsyn (statsvetare Jonas Tallberg).

Historikern Klas Åmark, som kanske mest är känd för sin bok Att bo granne med ondskan: Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen, menade att folk överdriver likheterna mellan 1930-talet och dagens nya politiska rörelser.

– Det är frestande att dra felaktiga paralleller eftersom Hitler och Trump gått framåt väldigt snabbt men där upphör likheten. Hitler och Mussolini ansåg att våld var något bra. Det tydde på en herrefolksmentalitet. Dessutom var nazismen och fascismen positiva till att utöka statens makt och dessutom att utvidga sina territorier. De var expansiva, även om Italien inte lyckades så bra i Afrika.

– Att dessutom klistra fascism på SD är inte rätt. Vi behöver nya begrepp. Man kan inte ta ålderdomliga företeelser och tillämpa den idag på samma sätt, menade Klas Åmark och fick medhåll av statsvetaren Jonas Tallberg.

– Det är olyckligt att jämföra med 1930-talet, sa han

– Ja, inflikade Åmark, Hitler var oerhört brutal och avskaffade den vacklande tyska demokratin på sex månader. Dagens sega system i USA är inte så lätt att förändra så snabbt så det ger en viss liten optimism.

– Det gemensamma för de högerpopulistiska rörelserna, och de vänsterpopulistiska i Grekland och Spanien, är att de utmålar en snart förestående samhällskollaps, sa socialpsykologen Torun Lindholm. Det betyder att någon måste agera snabbt. Sunt förnuft ställs mot experter och partierna ger förenklade svar.

– De populistiska partierna är svåra att förstå, men som psykolog ser jag att de visar upp en bild av ett “vi” och “dom”. Till människans villkor hör att vilja ingå i ett “vi”. Det är berusande och ljuvligt att tillhöra ett “vi”, “folket” eller “nationen”. Vad man då upplever är ett basalt tänkande som attraherar de som är osäkra på sin status, till exempel sin nationella identitet i EU.

Jonas Tallberg lade till att människor tenderar till att söka bekräftelse på sin åsikter. Det har vi alltid gjort menade han, så talet om sk “filterbubblor” på internet är inget nytt fenomen. Mediernas och forskarnas, inklusive hans egen, oförmåga att förstå de populistiska rörelserna och förutse Brexit och Trumps framgångar, är tecken på denna “konfirmationsbias”, dvs. att man tar in vad som stöder ens uppfattning, vilket medierna gjorde och misstog sig rejält.

Diskussion avslutades med frågan om det gick att föra offentliga samtal om politik överhuvudtaget med tanke på att debatter enligt samtalsledaren Gabriella Ahlström kan urarta pga. “brutala bemötanden”. Jonas Tallberg menade att intressekonflikter utgör själva grunden i politiken så att fortsätta att diskutera är möjligt och önskvärt för att upprätthålla demokratin. Men samtal måste vara på en anständig nivå.

– Man ska inte förfalla till en för låg nivå utan stå upp för värden, avslutade Torun Lindholm.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson