Annonsera på Avpixlat

Erdogan försökte pressa Merkel att använda politiskt korrekt “newspeak” om islamistisk terror

Turkiets muslimske president Recep Tayyip Erdoğan gav Tysklands förbundskansler en offentlig tillrättavisning för att hon använt den fullt adekvata frasen “islamistisk terrorism”. Foto: Foto: Kremlin.ru.

ISLAM OCH YTTRANDEFRIHETEN Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick under en presskonferens i Turkiets huvudstad Ankara på torsdagen en offentlig åthutning av Turkiets muslimske premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Erdogan tog illa upp för att Merkel använde frasen “islamistisk terrorism”. Enligt Erdogan får “fredens religion” inte förknippas med våld och terror, eftersom detta “sårar muslimer”. Att muslimer förnekar kopplingar mellan islam och terrorism är förstås inget nytt. Men det är uppseendeväckande när det sker helt öppet, på politisk toppnivå.

Mönstret är välbekant och kan i olika former ses i svensk mainstream-media så gott som dagligen. När muslimer begår terror- och våldsdåd med religiösa motiv försöker politiskt korrekta krafter, både inom och utom den muslimska gemenskapen, dölja den religiösa dimensionen. Varje gång oskyldiga människor dödats i ett islamistiskt terrordåd får vi höra att “det inte har med islam att göra“, eller att terroristerna “missförstått” islam, som ju i själva verket är “fredens och kärlekens religion“.

Även när det gäller mindre allvarliga våldsincidenter med religiösa motiv tenderar svensk mainstream-media att tona ner eller helt enkelt underlåta att nämna om brottsligheten har med islam att göra. Det kan t.ex. vara fråga om att en asylsökande från ett muslimskt land blivit misshandlad av muslimer på ett asylboende för att han konverterat till kristendomen. När mainstream-media skildrar en sådan händelse reduceras ofta rapporteringen till att handla om “bråk på ett boende”. Man försöker i många fall helt dölja både det religiösa motivet och det faktum att samtliga inblandade är asylsökande.

Försöken att “mörka” islams negativa sidor är alltså inget nytt. Men det är onekligen anmärkningsvärt när denna typ av “mörkande” sker på högsta politisk nivå, inför öppen ridå, och dessutom innebär att en politisk ledare offentligt tillrättavisar en politisk ledare för ett annat land. Detta var emellertid just vad som skedde på en presskonferens i Ankara på torsdagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var på torsdagen på ett kort besök i den turkiska huvudstaden för ett möte med landets president Recep Tayyip Erdogan. Efter mötet hölls en presskonferens där både Merkel och Erdogan svarade på frågor från media. När Merkel tillfrågades vad hon och Erdogan diskuterat sade hon att samtalet till stor del handlat om förstärkt samarbete mot terrorism. Hon utvecklade sedan resonemanget genom att förklara att det behövs utökat samarbete för att motarbeta alla typer av terrordåd – både islamistisk terrorism, de dåd som begås av kurdiska PKK, och eventuell annan terrorism.

Den 7 juli 2005 dödades 52 oskyldiga människor i islamistiska terrorattacker mot Londons buss- och tunnelbanenät. Men enligt politiskt korrekta krafter hade dåden förstås “ingenting med islam att göra”… Foto: Francis Tyers.

Den turkiske presidenten uppges ha sett ytterst förargad ut när han hörde Angela Merkel använda frasen “islamistisk terrorism”. Han ska därefter ha tittat mycket allvarligt på den tyska förbundskanslern och sagt (i översättning):

– Uttrycket “islamistisk terrorism” sårar oss muslimer djupt. Ett sådant uttryck är inte korrekt, eftersom islam inte kan förknippas med terror. Islam betyder fred. Jag ber om att detta uttryck inte ska användas. Så länge det används måste vi ta avstånd från det. Som en muslimsk president kan jag personligen inte acceptera att uttrycket används.

I västvärlden är vi, som sagt, vana vid de ständiga försöken att dölja och förneka allt det våld och förtryck som utövas i islams namn. Vi vet att både muslimer och politiskt korrekta islam-apologeter konsekvent försöker bortförklara allt från islamistiska terrordåd till könsstympning eller s.k. hedersbrott genom att hävda att de skyldiga “missförstått islam” eller att dåden “inte har något med islam att göra” (trots att gärningspersonerna i många fall öppet motiverar sina handlingar genom att hänvisa till sin muslimska tro).

Erdogans offentliga påhopp på Angela Merkel innebär emellertid en upptrappning av den aggressiva muslimska retoriken. Turkiet är, med sina närmare 80 miljoner invånare och sitt strategiskt viktiga geografiska läge, en av den muslimska världens stormakter. Landets president är följaktligen en av de mäktigaste aktörerna i den internationella storpolitiken. Det är förstås ytterst anmärkningsvärt att han i denna position offentligt försöker pressa en av västvärldens tyngsta politiska ledare till att använda förljuget, politiskt korrekt nyspråk för att inte “såra muslimer“. Erdogans uttalande visar tydligt vikten av att islamkritiska krafter fortsätter tala klarspråk om både islamistisk terrorism och om det våldsbejakande, antidemokratiska, kvinnoförtryckande och homofoba tankegods som ingår i islam.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson