Annonsera på Avpixlat

Högsta förvaltningsdomstolen prövar illegala Ana Melkers rätt till socialbidrag

ILLEGAL INVANDRING Det uppmärksammade fallet med illegala invandraren Ana Melker som kräver att få socialbidrag i Sverige för sig och sina barn ska nu avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen.

Avpixlat har tidigare skrivit om fallet Ana Melker, en kvinna från ej uppgett land som sökt asyl i Sverige flera gånger men befunnits helt sakna asylskäl. I stället för att i enlighet med migrationsbeslut och svensk lag lämna landet, har hon under lång tid hållit sig undan så att verkställande av avvisningsbeslutet inte kan ske.

Trots sin illegala vistelsestatus i Sverige har Ana Melker ansökt om socialbidrag för att bli försörjd på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Socialtjänsten sa nej men domstolarna har, efter att Melker av asylhaverister fått hjälp med att överklaga beslutet, meddelat delade meningar om illegalas rätt till socialbidrag. Nu ska ärendet prövas i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Ana Melkers barn går sedan flera år i skolan i Vännäs kommun där familjen uppehåller sig på okänd adress. Det är oklart varför polisen inte kunnat spåra upp kvinnan, då detta tämligen enkelt torde kunna låta sig göras genom att övervaka barnen när de går hem från skolan eller hämtas där av Ana Melker. Det mesta tyder på att polisen i rädsla för att utsättas för ett mediedrev valt att titta åt andra hållet.

Lika obegripligt är hur Ana Melker kunnat driva en rättsprocess i svenska domstolar i flera år, utan att svenska myndigheter kunnat gripa henne och förpassa familjen ut ur landet i enlighet med de migrationsbeslut och migrationsdomar som finns. Även här förefaller det som att ifrågavarande myndigheter och rättsväsendet valt att inte agera utifrån rättssamhällets principer och vara behjälpliga med att tillse att Ana Melker lämnar Sverige där hon inte har rätt att vistas.

Familjen Melker har vistats i Vännäs kommun sedan 2015. Dessförinnan uppehöll de sig under tre års tid illegalt på annan ort i Sverige.

Ana Melker fick avslag när hon ansökte om socialbidrag i Vännäs kommun. Hon överklagade beslutet till förvaltningsrätten där hon, efter en märklig tolkning av svensk lagstiftning, fick rätt. Vännäs kommun överklagade i sin tur det beslutet till kammarrätten där Ana Melker förlorade. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen gett prövningstillstånd för att ta upp fallet. Domen kommer att bli avgörande för huruvida svenska skattebetalarna skall anses vara skyldiga att bidragsförsörja alla människor på hela jorden eller bara personer som vistas lagligt i Sverige.

Fallet har i skarpt kritiska ordalag kommenterats av bland andra den migrationspolitiska debattören Merit Wager och Folkbladets s-märkta ledarskribent Widar Andersson. Båda anser att det vore förödande för Sverige och grundläggande rättsprinciper om illegala invandrare skulle anses ha rätt till bidragsförsörjning.

Det enda skäl som Ana Melker uppgett för att få asyl i Sverige är att hon fått stryk av sin make i hemlandet. Efter att ha vistats olagligt i Sverige i flera år anser hon dock att familjen nu inte kan återvända därför att barnen vant sig vid att bo i Sverige.

Det är oklart om Ana Melker är kvinnans riktiga namn.

Mats Dagerlind

Relaterat

Dom i förvaltningsrätten bäddar för välfärdskollaps

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson