Annonsera på Avpixlat

Nazistisk kultur beskriven men inte samma sak idag

DN 1/31, 2017, skärmdump

KULTUR Dagens Nyheters filmrecensent Hynek Pallas försökte återigen att klistra bruna etiketter via guilt by association, liksom han gjorde med Katerina Janouch i en beryktad smutskastningskampanj som han nu förlorat.

I en bokrecension i DN Kultur (31/1, 2017) av en historiebok om nazistisk, och i någon mån fascistisk, kulturadministration från 1930-talet till 1944 nämner Pallas inledningsvis Breitbarts Milo Yiannopoulos och hans klädmärke “Swag by Milo” (varför ge publicitet?).

Milo illustreras i DN med en t-shirt med texten “Stop being a globalist”, vilket gör honom till en sentida efterföljare till de nazister som byggde upp kulturella nätverk i Europa enligt Hynek Pallas.

Varumärkesbyggandet har gjort honom till affischnamn för den nya, och i hög grad internationella, anti-globalism vars aktier stigit med Brexit och Trumps protektionism. En värld där nationella populistpartier hyllar lokala kulturarv och grundar internationella nätverk.

Allt slängs in i kampen mot Trump som en krönikör i The Spectator /a> noterade nyligen. Boken har överhuvudtaget inget med dagens politiska oro att göra, hur gärna man än vill få den till det.

Boken heter The Nazi-Fascist New Order for European Culture (Harvard Univ Press, 2016) och är skriven av Benjamin Martin, idéhistoriker och samordnare vid Euroculture vid Uppsala universitet.

Han berättade om sin bok och forskning vid en bokpresentation i Hedengrens bokhandel på tisdagseftermiddagen 31/1. Tyskarna hade sett med avund på Paris som den givna kulturella huvudstaden, särskilt efter krigsnederlaget 1918 och den förnedrande fredsuppgörelsen 1919 i Versailles. Vid intåget i Paris 1940 hade nya nationalistiska kulturella nätverk etablerats för film, musik och litteratur alltsedan 1934. Tyskarna hade även som ambition att ersätta Paris med Berlin som de nya nationella kulturorganisationernas huvudstad, ja som ett centrum för den specifikt europeiska kulturen.

Paradoxalt nog så skapade nazistiska kulturella ledare, och något motvilligt även italienska fascistiska motsvarigheter, nya internationella kulturnätverk för att motarbeta just internationella kulturnätverk. Hitlers kulturansvarige Jospeph Goebbels ville förstöra vad nazisterna ansåg vara otydliga kosmopolitiska kulturella yttringar, dominerade av kapitalism (Hollywood), kommunism, modernism eller judisk internationalism. Därför behövdes nya organisationer för varje lands nationella kultur som i sin tur kunde samarbeta med andra länders nationella kulturorganisationer. Men gränser var viktigt så att en uppblandad “judisk kosmopolitism” inte återupprepades.

Benjamin Martin i Hedengrens bokhandel, Stockholm

Kompositören Richard Strauss ledde den nya musikorganisationen och författaren Gottfried Benn den nya författargruppen. Svensk Filmindustri och svenska kompositörer var inblandade genom Kurt Attenberg, ordförande i svenska STIM. SF ville ta strid mot Hollywood vilket många andra nationer såg som hot mot deras egen filmproduktion.

Benjamin Martin hävdade att den tyska nazismen var tidigt ute med att använda sk “soft power”, mjuk makt via kultur, underhållning och retorik istället för våld och tvång. I denna metodik blir kulturen viktig, vilket senare amerikanska exempel visat (kanske mest tydligt med CNN i Gulfkriget 1991).

Men tyskarna ville inte bara göra Berlin till centrum för europeisk kultur utan också driva fram en särskild definition av just europeisk kultur. I denna översikt (Aeon, jan 2017) sammanfattar Benjamin Martin sin syn på nazismens försök att framtvinga en europeisk kultur. Europa har i detta synsätt en särskilt hög kultur, anti-materialistisk och andlig, fördelad på varje nation och folk.

Ett smart drag av kulturnazisterna var att förlägga en författarkonferens till Weimar 1941, den stadsidyll där kulturgiganten J W Goethe huserade på 1700-talet. Dock var italienarna vid det här laget irriterade på de tyska herrefolksambitionerna. Mussolinis utsände representant beskrev de tyska författarna som “kretiner” i ett brev hem till Rom. Italien stod skyhögt över Tyskland menade fascisterna och att tyskarna var bättre på att slåss var inget att fästa större vikt vid.

Några paralleller till idag som Hynek Pallas drog kom inte fram vid presentationen annat än att Benjamin Martin sade sig känna igen vissa formuleringar hos Marine Le Pen från sin forskning. Milo fördes inte på tal även om Hynek Pallas far Jiri Pallas var i publiken (se Avpixlat3/1, 2017).

För att återgå till den oansvariga kulturjournalistiken, där DN utmärker sig (se Ledarsidorna 31/1, 2017) och dess hatobjekt Milo Yiannopoulos, så ger Milo själv svar på tal om anklagelser för att vara en anhängare av vit makt. Kulturvänsterns farliga och splittrande  identitetspolitik ska INTE besvaras med en motsvarande vit identitetspolitisk kulturhöger säger han öppet och klart till sin publik (Milo YouTube, 26/1, 2017). Hynek Pallas får bakläxa, igen.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson