Annonsera på Avpixlat

Vem kan vi lita på?

Rolf Malm

KRÖNIKA Idag när detta skrivs är minnesdagen för Förintelsens offer. Det datum när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. En stor del av världens judar mördades – men också en kvarts miljon funktionsnedsatta, många miljoner zigenare, homosexuella och politiska fångar. Jag är gammal nog att minnas den förlamande skräck som då dominerade människors tillvaro. Vilken blir nästa grupp som kommer att anses farlig, kostnadskrävande och ovärdig att leva? Hur länge kan Sverige hålla sig utanför katastrofen? Tänk om Hitler kommer till Sverige – jag har ju ändå några droppar judiskt blod i ådrorna tänkte jag skräckslaget. Barndomen präglades av ångest inför människosläktets ofattbara ondska. Rädslan för stövelstamp och det där ödesmättade bultandet på dörren har präglat mitt och många andra äldres liv. Även om vi mot alla odds lyckades klara oss undan den ofattbara ondska som andra folk tvingades genomlida.

Tilliten till samhället och dess institutioner är avgörande för samhällets fortlevnad. Utan den tilliten är vi utlämnade till vår grymma själviskhet och demoners skrupelfria utnyttjande av våra mänskliga svagheter. Möjligen har vi lärt oss att vara vaksamma mot nazismen – men nästa Harmageddon tycks vi inte se – eller vilja se. Lika lite som 30-talets människor med få undantag ville se hotet från nazismen. Den som nu varnar för islamismen avfärdas som islamofob. Nu när lögnerna på orwellskt nyspråk kallas för alternativa fakta. När otrygghet kallas trygghet, när kostnader är intäkter, när verkligheten är förbjuden, patriotism är främlingshat och fosterlandskärlek ett närmast oanständigt ord. Varför är 6,5 miljoner svenskar fortsatt medlemmar i Svenska kyrkan trots att de inte tycks vara det minsta bekymrade över islams förklarade, skoningslösa krig mot den?

När tilliten mellan människor försvinner är det otänkbara möjligt. När misstron mot den demokratiska överheten växer till avsky står diktaturen beredd utanför dörren. Nazismen exploaterade ojämlikheten mellan rika och fattiga och vanliga människors latenta samvetslöshet. Judehatet var av gammalt märke och kunde med slughet och lögn underblåsas att bli var och ens legitima övertygelse om att judendomen var skyldig till all världens orättvisor och elände. Oskyldig blev skyldig och förövaren blev föredöme. Tack gode gud för att jag inte är jude var säkert många tyskars vanligaste tacksägelsebön under denna fasansfulla tid. Men på många håll i världen har många fortfarande anledning att vara själviskt tacksamma för att de inte tillhör någon av jordens många förföljda folkgrupper, religiösa minoriteter eller hyser för tiden politiskt inkorrekta övertygelser.

Förintelsen hör till mänsklighetens värsta brott. Liksom kommunismens pogromer, Kinas kulturrevolution, slavhandelns omänsklighet, röda khmerernas, talibanernas, IS och alla andra sekters terror och folkmord. Men Förintelsen blev resultatet av vanliga människors behov av någon att skylla sina tillkortakommande på när tilliten till makthavarna och medmänniskorna urholkats tillräckligt mycket. När de styrande politikerna enbart kämpade inbördes och för sitt parti, såg till sitt eget bästa och övergav den lilla, rädda, enskilda människan som i sin oro och maktlöshet hoppfullt valt dem till sina företrädare. När folkets trygghet och förtröstan förbyttes till svält, fattigdom och desperation utan att makthavarna kunde samla sig till motåtgärder – då rämnade samhällsmoralen och rättfärdigheten. När folkets företrädare utnyttjade sin lånade makt för att i första hand se om sitt eget hus – då blev demokratin en potemkinkuliss.

Bara utrotningslägrens överlevare vet. De som med Guds hjälp, tur och ofattbar styrka tog sig levande ur helvetet och orkade leva vidare. De kan känna igen tecknen på nästa apokalyps. De känner igen förebuden. De ser likheterna. De försöker varna oss genom att berätta. Men de är inte många kvar och mycket gamla. Snart är de avgrundslika brott de utsattes för historiskt preskriberade och glömda av nutiden. Snart är det dags för nästa stora katastrof. Som då kan vi inte föreställa oss dess dignitet.

Den så viktiga tilliten är svårt sargad i dagens Sverige. Vi har rätt att kräva att våra folkvalda och företrädare för våra institutioner är moraliska och etiska förebilder som till vare pris sätter medborgarna i första rummet. Som utan undantag strider för rättvisa, frihet och jämlikhet. Vi behöver kunna respektera dem för att respektera deras beslut och ärliga strävan efter sanning och rättrådighet. Det blir allt svårare i takt med ständigt avslöjade skandaler och vanstyre. Det hotar mer än allt annat vårt land och världen.

Bara under senaste tid har skandalerna avlöst varandra. Allt från uppenbara, politiska lögner och fiffel till rena olagligheter. Hur kunde Mona Sahlin under 30 år få den ena ansvarsfulla posten efter den andra – trots att alla hennes oegentligheter och allt fiffel ju tydligt visade att hon var högst olämplig. Hur kunde Håkan Juholt låta snikenhet tvinga honom till avsked. Varför accepterar utrikesministern en lägenhet som kan ses som muta. Hur kunde Mehmet Kaplan bli minister – som känd islamist och förespråkare för hedersmord! Med sin lojalitet på helt annat håll än i Sverige. Varför accepterar vi att våra barns framtid bestäms av hans proselyt – en uppenbart omogen och skrävlande utbildningsminister. Varför utsågs Åsa Romson till vice statsminister. Hur kunde kulturministern gå från TV-kändis till statsråd på tre dagar! Hur kan det accepteras att riksdagsledamöter gör av med fantasisummor för taxiresor och flygbiljetter.

Varför tillåts ovärdigt uppträdande i riksdagen. Varför höjs höga riksdagslöner och pensioner när vanliga pensionärer tvingas leva på existensminimum. Hur kan en ansvarig minister neka att inställa sig till KU-förhör. Hur kan en svensk statsminister lova toaletter till alla världens fattiga. Hur kan politikerna besluta om DÖ för att utestänga ett demokratiskt valt parti. Hur kan en partiledare kräva att vi ska ta emot ytterligare 30 miljoner asylsökande. Hur kan politiker hävda att invandringen är lönsam och mångkulturen berikande när var och en kan se motsatsen. Vad får dem att påstå att Sverige är tryggare än någonsin – samtidigt som vi har flest våldtäkter i världen och polisen står maktlös inför den lavinartade, allt grövre brottsligheten. När vi även bokstavligt förlorat stora delar av våra städer till islam och kriminella gäng. När de äldre måste oroa sig för att bli bostadslösa, firar nyår med varmkorv och bröd och vi får vänta i genomsnitt 47 timmar på akuten.

Sjöfartsverket kringgår upphandlingsreglerna och köper räddningshelikoptrar av den italienska tillverkare vars högsta chefer nu sitter fängslade för mutbrott för liknande affärer med Indien. Tjänstemän på Migrationsverket säljer falska pass och uppehållstillstånd för 50 000 kr styck. Skatteverkets chefer misstänks för vänskapskorruption. Riksrevisionen sågs som flaggskeppet i det offentliga Sverige. Med uppgift att granska statens verksamhet för att upprätthålla förtroendet för det allmänna. Men alla de tre riksrevisorerna har nu tvingats avgå för oegentligheter och tjänstefel. I spåren av Macchiarini-skandalen på Karolinska har dess ordförande Lars Leijonborg tvingats avgå, liksom tidigare rektorer, universitetskanslern och rader av höga befattningshavare. Många har också sparkats från Nobelförsamlingen. Fackföreningen Kommunals ledning har tvingats avgå efter att ha spekulerat bort 320 miljoner på obskyr krogverksamhet och annat lyxlir. Man har förlorat 15 000 medlemmar.

Ett landsting har köpt stödstrumpor för 6 000 kr paret! Infrastrukturministerns statssekreterare Erik Bromander har låtit skattebetalarna betala miljonbelopp för dyra flygresor och lyxsemestrar i fjärran länder. Tvingades avgå men fick mångmiljonbelopp i avgångsvederlag! Fastighetsverkets generaldirektör, en fastighetsdirektör och hans fru är anhållna för trolöshet mot huvudman. De och deras släktingar har bott på slott som FV ansvarar för och företaget där frun jobbar har fått renoveringskontrakt för många miljoner. Åtta anställda är dessutom misstänkta. Den chef som ersatte den tidigare korrupte låter sin häst stå i Kungliga hovstallet – som förvaltas av FV. Nu är t.o.m. förre finansministern misstänkt för tagande av muta! Hur mycket korruption tål Sverige?

Detta bara ett litet axplock bland aktuella skandaler inom svensk förvaltning. Men eftersom alltmer om statens angelägenheter numera hemligstämplas kan man befara att vi bara får se toppen av ett isberg.

Möjligheterna att utreda maktmissbruk är sedan grundlagen ändrades 1974 starkt begränsade. Att söka ställa ansvariga politiker till ansvar är utsiktslöst. Dessutom togs tjänstemannaansvaret bort, vilket gjort politiker och tjänstemän praktiskt taget immuna vid missbruk av sina tjänster. En författningsdomstol måste inrättas som yttersta instans för medborgarskydd mot maktmissbruk! Skyndsamt! Så som man har det i många andra europeiska länder.

Den maktfullkomliga demokratur vi tvingas leva i avlägsnas alltmer från den demokrati alla påstår sig värna. Det är en regerings första och viktigaste skyldighet att se till att all makt i verkligheten utgår från folket! Inte att den utformas i hemlighet i alltmer ogenomträngliga åsiktskorridorer.

Under nazitiden hade vi Churchill, Herbert Tingsten, Torgny Segerstedt, Karl-Gerhard, Dag Hammarskjöld.

Idag har vi Löfven, Peter Wolodarski, Anders Lindberg, Henrik Schyffert, Henrik Arnstad.

Gud bevare oss.

Rolf Malm

Fler krönikor av Rolf Malm hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson