Annonsera på Avpixlat

Trumps invandringsåtstramning får stora konsekvenser för min hemdelstat

Björn Norström

KRÖNIKA Donald Trump har tagit beslut om att strama åt MENA-invandringen till USA och dessutom stoppa syrisk invandring. För den som är intresserad av vad det rent konkret betyder kan jag meddela att det redan fått omedelbara och stora konsekvenser för min hemdelstat Vermont och övriga USA där Rutland i Vermont utgör ett paradexempel.

Politiker i arbetarorten Rutland i centrala Vermont med kring 17 000 invånare utlovade för något år sedan att ta emot 100 syriska asylsökande av precis samma anledning som svenska politiker framför. Motståndet mot detta bland invånarna var stort och öppet där Europa användes som skräckexempel.

Terrorism, kriminalitet och sexuella trakasserier av kvinnor togs upp som problem med syrisk invandring med hänvisning till Europa under de offentliga möten som hölls i orten för att offentligt debattera ämnet. Även bostadsbristen i Rutland pekades ut som ett problem.

En lokal medborgarorganisation i Rutland röstade dessutom mot mottagandet samt skickade ett brev till utrikesdepartementet i Washington D. C. för att informera politikerna om detta. Även skolor uttryckte oro över mottagandet på grund av att deras resurser inte skulle räcka till för barn som inte kan engelska och dessutom saknar formell skolgång.

Invånarna ansåg även att risken för att kostnaderna slutligen hamnar hos de lokala skattebetalarna är stor, framförallt när det redan mycket begränsade federala ekonomiska stödet tar slut efter endast sex månader. Efter de initiala sex månaderna ska den asylsökande nämligen antingen vara självförsörjande eller försörjas via lokala skatter enligt den amerikanska staten.

Politiker i Rutland struntade dock i vad kommuninvånarna ansåg i ämnet och gav samma skäl som svenska politiker varför syriska migranter behövs i Rutland, såsom en åldrande lokalbefolkning och i syfte att stärka lokalekonomin. Kort och gott, politikerna körde över lokalbefolkningens vilja i Rutland, vilket många svenskar borde kunna identifiera sig med.

Av de totalt 100 syriska migranter som Rutland lovat ta emot anlände ca tio i mitten av januari, alltså nyligen. De resterande 90 skulle enligt före detta president Barack Obamas planer anlända kontinuerligt under hela 2017, alltså kring tio per månad

Obama tog nämligen i höstas beslutet att släppa in 25 000 fler migranter än det årliga avtalet på 70 000 USA haft under flera år. Dessa 25 000 extra migranter skulle vara syrier och spridas ut över landet under 2017, varav Rutland i Vermont lovade att ta emot 100.

Som Avpixlat nyligen rapporterade tog Donald Trump i tisdags beslutet att strama år invandringen från MENA-länder och dessutom helt stoppa invandringen från Syrien. Detta presidentbeslut i huvudstaden fick omedelbara och stora konsekvenser även för lilla Rutland i Vermont.

Rutlands borgmästare meddelade nämligen i onsdags, alltså dagen efter Trumps beslut om åtstramning, att Rutland inte längre kommer ta emot 100 syriska migranter utan att de tio som redan anlänt är de enda och sista som orten kommer ta emot. Trumps beslut leder konkret till att Rutland inte längre behövs av det amerikanska migrationsverket som en mottagningsort.

Poängen med denna krönika är att med ett konkret exempel visa exakt hur och hur snabbt Donald Trumps presidentskap och omformning av migrationspolitiken påverkar USA och en liten ort som Rutland i en liten delstat som Vermont. Kort och gott, Donald Trump påverkade genom sin åtstramning migrationspolitiken såväl massivt som omedelbart.

I Rutland röstade 46 procent på Donald Trump och 54 procent på Hillary Clinton. För de väljare som röstade på Donald Trump kommer dettasom ett rejält glädjebesked och bevis på att Trump menade allvar med sitt vallöfte.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson