Annonsera på Avpixlat

Socialdemokratisk Stockholmspolitiker intervjuad om modulbyggen för migranter

MASSINVANDRINGEN / BOSTADSMARKNADEN Roger Mogert, socialdemokratiskt borgarråd med ansvar för bostadssituationen i Stockholm, förklarar i denna intervju från hösten 2016 hur staden ska lösa bristen på boende för inflyttade migranter. Staden planerar att bygga ett litet utanförskapsområde med 150 lägenheter i Bromma på gränsen till Spånga. Ansvariga politiker bor långt därifrån och kommer troligen inte beröras.

I intervjun undviker Mogert noga att svara på frågor, men det är tydligt att de helt saknar kalkyler och förlitar sig helt på att staten betalar. Att medborgarna är diskriminerade från boendet verkar inte bekymra de ansvariga.

Stockholms stad har i likhet med många andra kommuner blivit tvingade att ta sin del av migranterna och arbetar nu för att placera ut dessa i samhället. Men eftersom bostadsbristen redan är akut måste nya bostäder byggas och motståndet mot detta har varit massivt på sina håll. Särskilt i västra Stockholm där belastningen från områden som Tensta, Rinkeby och Husby redan är ett stort och växande problem. Det finns inget i dagsläget som pekar på att det går att få kontroll på detta, tvärtom.

I Bromma på gränsen till Spånga planerar kommunen att uppföra ett utanförskapsområde insprängt i en idyll med blandad bebyggelse, ett beslut som gått vidare efter överklagande (SR Stockholm, 19/12, 2016) men ännu inte igångsatt. Hur många som kommer bo där är oklart, men med eget boende, anhöriginvandring och annat, kan man räkna med att många hundra personer flyttar in på kort tid vilket skapat oro bland grannarna som redan känner sig pressade av närheten till Tensta och Rinkeby.

Kommunen har tidigare under 2016 bjudit in medborgare till möte, bland annat i Spånga (se Swebbtv 1 och 2) och Bromma (Avpixlat 20/5. 2016) vilket ledde till kaos och starka protester från deltagarna, liksom man gjort i Haninge kommun söder om Stockholm. Dessa möten filmades av Svensk Webbtelevision och har spridits och väckt intresse runt om i världen (Breitbart 6/2, 1016,  Al-Jazeera 17/4, 2016, Rebel Media 18/4, 2016, Breitbart 25/4, 2016, Muslim Issue 27/4, 2016).

För att hindra upprepning prövade Stockholms stad en ny strategi. I det möte som visas ovan lotsades deltagarna in en och en för att sitta ner och samtala i små grupper med de ansvariga politikerna. Inget stort och allmänt möte alltså.

Självklart är det svårt för gemene man att konfrontera högt uppsatta makthavare och ställa sina ofta obekväma frågor. Och om det gjordes var det inget som andra kunde höra. Men Swebbtv fick alltså möjlighet att filma några sådana möten där det första är med borgarråd Roger Mogert som är högsta ansvariga politiker i Stockholms stad när det gäller bostadsfrågan.

Det som framgår i intervjun är att det inte finns någon riktig planering av när bostadssituationen kommer lösas och att de modulhus som ska snabbuppföras med kommunala medel inte kommer vara tillgängliga för svenska medborgare. Mogert blir förvånad och kan inte svara på frågan om det är i linje med diskrimineringslagen som inte tillåter diskriminering på etnisk tillhörighet.

En annan sak som klart framgår är att planerna helt saknar kalkyler. Det finns inga kalkyler för vad byggnaderna kostar men inte heller, vilket är värre, för vad migranterna kommer kräva i form av skola, barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg eller andra samhällsfunktioner. Dessa behov kommer läggas ovanpå en redan ansträngd situation.

Eftersom erfarenheten visar att det tar lång tid innan migranter kommer i arbete och börjar betala skatt förefaller det naivt att bara förlita sig på statliga bidrag som upphör en tid efter mottagandet.

Roger Mogert hänvisar också till att de flesta forskare tror att vi ska tjäna på detta vilket knappast någon i dagsläget håller med om. De ansvariga förstår inte att man vill veta hur stort ekonomiskt åtagande kommunen går in i totalt för denna tillkommande befolkningsgrupp vilket borde vara en naturlig fråga då kommunen åläggs nya ansvar. Istället jämför man med att man inte heller vet kostnaderna är för kvinnor eller andra grupper.

Uppenbarligen ser man inte någon skillnad på de personer som bär upp och redan är en del av samhället och denna helt nya grupp av människor som har kommit från en annan del av världen. De är inte bara här på lika villkor. De ska ha förtur och ensamrätt till boenden som uppförs av kommunen med skattebetalarnas pengar.

Besökarnas frågor om makthavarna tror att detta utanförskapsområde får samma problem som redan finns i andra utanförskapsområden förblir obesvarade och verkar vara något som ansvariga politiker inte ens kan föreställa sig.

En kvinna frågar om de kan garantera att hon kan fortsätta ta sin joggingtur olika tider på dygnet. Men inte heller denna fråga får något svar.

När Mogert får frågan om han kan tänka sig en övre gräns för hur många migranter han kan tänka sig att bygga bostäder åt blir han ställd och börjar istället undra vad frågeställaren har för agenda.

Jan Sjunnesson och teamet bakom Swebbtv – Svensk Webbtelevision

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson