Annonsera på Avpixlat

Kopplingen mellan Trumps “America First” och förbättringar i svarta getton

Björn Norström

KRÖNIKA Vänsterliberaler har kritiserat och rasistanklagat Donald Trump för hans uttalade om vilja att satsa på amerikanska arbetare, uppmuntra arbetsgivare att skapa enkla jobb i landet och förbättra svarta getton, vilket utgör en betydande kontrast mot Barack Obamas globaliseringspolitik som var fientligt mot allt detta. I denna krönika förklarar jag hur Trump resonerar kring kopplingen mellan mantrat om America First och förbättringar i svarta getton.

Först vill jag klargöra att jag kan extremt lite om ekonomi, såväl nationalekonomi som global ekonomi. Mina kunskaper sträcker sig till min privatekonomi, så denna text handlar inte om avancerad ekonomi utan om Trumps filosofi och vision i samband med sammankopplade variabler. Jämfört med de självutnämnda Nobelpristagarna i ekonomi, Henrik Schyffert och Fredrik Virtanen, är jag rena nybörjaren i ämnet.

Jag tror mig dock begripa Donald Trumps filosofi och vision kring hans ”America First”-mantra och dess koppling till ekonomin, arbetstillfällen och förbättringar av svartas situation i amerikanska getton, en vision som Dr. Ben Carson delar och förhoppningsvis får chansen av senaten att verkställa genom ett godkännande av honom som regeringsminister.

Min förståelse är att alla landets vuxna invånare inte kan bli välbetalda fotbollsstjärnor och Nobelpristagare. Ett av de mest kända citaten från filmen Caddyshack är att ”världen behöver dikesgrävare med”, vilket i sammanhanget betyder att ett land där en andel av befolkningen saknar högre utbildning faktiskt behöver enkla jobb för att sysselsätta dessa.

Till skillnad från Sverige som överflödas av högutbildade invandrare har USA inte samma tur utan har istället en betydande andel lågutbildade människor, inte minst just invandrare, som endast kvalificerar sig för enkla jobb.

Om alla enkla jobb försvinner leder det rimligtvis till permanent arbetslöshet för en andel av befolkningen. Logiken säger att globaliseringspolitiken som uppmuntrar flykten av enkla jobb från västvärlden därmed torde missgynna medborgare där som saknar högre utbildning. Så tycks iallafall många Trump-väljare resonera som själva förlorat jobben på grund av globaliseringen.

Enligt amerikanska motsvarigheten till SCB har 93 procent vita, 89 procent asiater, 87 procent svarta och 67 procent latinamerikaner i USA en gymnasieexamen. För infödda amerikaner oavsett etnicitet är siffran 92 procent och för utlandsfödda invandrare 72 procent. Beträffande en fyraårig högskoleexamen besitter 54 procent asiater, 36 procent vita, 23 procent svarta, och 16 procent latinamerikaner i USA en sådan. För infödda amerikaner är siffran 33 procent och för utlandsfödda invandrare 31 procent.

Vi kan alltså konstatera att ett stort antal och en betydande andel människor i USA endast besitter en gymnasieexamen eller lägre och därmed endast kvalificerar sig för vad om kan anses vara s k ”enkla jobb”. Som ett resultat av globaliseringen och under Obamas presidentskap har många av dessa enkla jobb försvunnit från USA. Nio av tio nya jobb skapade under Obamas presidentskap krävde högskoleexamen. Återhämtningen efter börskraschen 2008 gynnade i princip bara de med högskoleexamen. 27 procent av jobben i USA kräver mindre än en gymnasieexamen. Som jämförelse, i Sverige är siffran under fem procent.

Historiskt sett har svarta haft dubbelt så hög arbetslöshet som vita i USA. En anledning är att andelen svarta som besitter en högskoleexamen är betydligt lägre än andelen vita. Detta betyder att en viktig del i arbetet att förbättra situationen för den svarta befolkningen i gettona är att kunna erbjuda dem dels utbildning men även enkla jobb, jobb som försvunnit i stora antal under Obamas globaliseringspolitik och lämnat många svarta i gettona arbetslösa och bidragsberoende.

Som jag har beskrivit tidigare har Barack Obama i vänsterliberalismens namn drivit en rasistisk och främlingsfientlig politik mot svarta amerikaner och invandrare.

Donald Trumps vilja att behålla, skapa och locka tillbaka amerikanska företag och enkla jobb är kopplat till hans och Dr. Ben Carsons vision för svarta getton och något som globaliseringsfanatiska vänsterliberaler inte begriper. Utan skapandet av enkla jobb där amerikanska företag uppmuntras att satsa på USA istället för på Mexiko eller Kina kan Trumps vision för förbättringar i de svarta gettona omöjligen genomföras eftersom variablerna är sammankopplade.

I korthet, enkelhet och utan att ens försöka gå in på tariffer, tullar, skatter osv går Trumps och Carsons vision ut på att om amerikanska företag, genom diverse beslut och ageranden kring skatter, avregleringar och byråkrati, uppmuntras att satsa på USA genom skapandet av enkla jobb kan nuvarande arbetslösa svarta amerikaner boende i gettona erbjudas möjligheten att arbeta och bidra istället för att vara permanent bidragsberoende eller leva på kriminalitet. På så vis kan getton förhoppningsvis omvandlas till mer normala områden liknande Harlem och guldtriangeln i Missisippi, fast i stor skala.

Trumps vision om America First är alltså inte en rasistisk konspiration som vänsterliberaler inbillar sig, utan precis tvärtom. America First handlar nämligen just om att till exempel förbättra situationen för svarta amerikaner i gettona, men även för knegare oavsett etnicitet, där skapandet av arbetstillfällen som inte kräver högskoleexamen står i centrum, alltså att prioritera sin egen inhemska befolkning.

Vänsterliberaler som kritiserar och rasistförklarar Trump för hans America First-paroll kritiserar alltså i grunden de förbättringar som Trump ämnar åstadkomma för till exempel svarta i gettona. Dessa vänsterliberaler föredrar istället status quo, alltså att svarta boende i kriminella getton ska leva kvar i en arbetslös misär som permanent bidragsberoende. Det om något är en rasistisk världsbild.

I sammanhanget skulle det därför vara av stort intresse om Schyffert, Virtanen eller någon annan vänsterliberal pizzaekonom kan förklara varför Donald Trumps America First-paroll som riktas till att gynna svarta i gettona är icke önskvärd och rasistisk.

Vi hörs i kommentarsfälten!

Björn Norström

Fler krönikor av Björn Norström hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson