Annonsera på Avpixlat

Erik Helmerson borde sluta läsa Bamse och växa upp

kronikor_mats_dagerlind_byline_banner2c

KRÖNIKA Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, uppmärksammar i ett ledarstick en artikel som Avpixlat skrev om statistik som visar Malmös fall ned i laglöshet och gangstervälde. I ett tämligen tafatt försök att spä på bilden av alternativmedier som spridare av falska nyheter, eventuellt på uppdrag av Rysslands president, låtsas Helmerson inte om att vi tydligt i fetstil redan i ingressen deklarerar att statistiken är baserad på sajten Numbeos besökare och därmed underförstått i likhet med alla liknande undersökningar självfallet ska tolkas med viss försiktighet.

Helmerson antyder att det är Avpixlat som påstår något, när vi i själva verket bara redovisar vad andra har påstått. Det förefaller också inkonsekvent att Helmerson bara ifrågasätter just Malmös placering på listan, inte Neapels och Marseilles, som han också nämner. Man kan utgå ifrån att Helmerson inte på ledarplats skulle ha uppmärksammat om Avpixlat skrivit att Malmö enligt Numbeo tvärtom beskrivit en resa i motsatt riktning och nu kunde karakteriseras som något av en mönsterstad vad förekomsten av kriminalitet beträffar.

Inte heller har Helmerson sett sig föranlåten att ifrågasätta Numbeos tillförlitlighet som källa när etablissemangsmedier i olika sammanhang refererat till sajten. Det finns således ingen anledning att fästa någon särskild vikt vid Helmersons kritik eller raljanta uppmaning till Avpixlats redaktion att läsa Bamse, en serietidning för barn som efter upphovsmannen Rune Andréassons frånfälle degenererat till vänsterpropaganda för barn.

Det är symtomatiskt också för Dagens Nyheter publicistiska degeneration under Peter Wolodarskis chefredaktörskap att man på ledarplats inte håller rågången vänsterut, så som det borde anstå en borgerligt liberal tidning. Dagens Nyheters förfall sedan Wolodarskis tillträde redovisas förtjänstfullt och metodiskt i en färsk krönika av Julia Caesar på den danska sajten Snaphanen. Det är rekommenderad läsning, även för Erik Helmerson.

Beträffande anklagelser som att sprida falska nyheter bör Dagens Nyheter akta sig för att kasta sten i glashus. Caesar ger i nyss nämnda krönika ett litet axplock av tidningens mer famösa förbrytelser på just det området:

Gång på gång har DN avslöjats med publicering av rena lögner som Sandvikenrapporten  (31 maj 2014), historien om den påhittade brandmannen i Boden, ihopdiktad av Golnaz Hashemzadeh (3 juni 2014) och Henrik Brors’ famösa ljugversion av en OECD-rapport där han påstod att invandrare betalar mer till samhället än de får tillbaka (13 juni 2013).

Till ovanstående kan även tilläggas den pinsamma fadäsen nyligen där Dagens Nyheter spred påhittade Trump-citat från en satirsajt som om de vore äkta. Gör man ett sådant misstag, bör man nog hålla en låg profil ett tag i frågor som rör källkritik.

Om Helmerson bemödat sig med att skicka ett mejl eller ringa ett telefonsamtal till Avpixlat innan han skrev, så hade han fått veta att källkritik och pressetik är saker vi tar på största allvar och där vi anser oss vara bättre än t ex den tidning där Helmerson arbetar. Faktum är att Avpixlats och annan alternativmedias själva existens till ansenlig del grundar sig i att etablissemangsmedia som Dagens Nyheter inte gör sitt jobb och inte går att lita på när det gäller nyhetsbevakning, opinionsbildning och källkritik på ett flertal områden.

Men nej, den basala pressetiken att inhämta en kommentar från den han raljant slår ned på har Helmerson inte – Avpixlat ska man bara prata (nedsättande) om, aldrig (respektfullt) med. Helmerson har inte ens anständigheten att länka till den artikel hos oss som han kritiserar, så att DN:s läsare själva kan bilda sig en uppfattning om huruvida hans kritik är relevant eller inte. Däremot länkar Helmersson till en i sammanhanget perifer text i Sydsvenskan. Detta är ingen miss av Helmerson, utan ett medvetet val.

Helmersons ledarstick är också ett symptom på den nedlåtande syn på tidningsläsare som kännetecknar stora delar av journalistkåren. Det är ett synsätt som bland annat tar sig uttryck i att etablissemangsmedia ägnar sig åt mörkläggning, censur, förmynderi, folkuppfostran, grötmyndiga pekpinnar, agendajournalistik i stället för konsekvensneutralitet på nyhetsplats osv.

Helmerson tror inte att läsare begriper att statistik på en sajt som Numbeo måste tas med en nypa salt, att det inte räcker med att, som Avpixlat gör, upplysa läsarna om hur statistiken är sammanställd. Med tidningsläsare måste man enligt Helmerson et consortes tala som till ett barn, nedlåtande uppmana dem att läsa barntidningar som Bamse.

Det är heller inte som att Numbeos föga smickrande Malmö-statistik är något unikum. Tvärtom har de internationella larmrapporterna om laglösheten i Malmö i spåren av stadens mångkulturalisering kommit i strid ström de senaste åren. USA:s president var t.o.m. tvungen att skicka hit ett särskilt sändebud för att förhöra sig om läget. Det senaste larmet i internationell media kom så sent som idag, i britttiska Daily Express. Läget beskrivs som så illa att militär intervention kan behövas för att återställa lag och ordning, då polisen inte rår med detta längre.

På Avpixlat visar vi våra läsare respekt som myndiga människor, kapabla att hantera fullständig information och utifrån den bilda sig sina uppfattningar i olika frågor. Ett sådant respektfullt synsätt på medborgarna är grundläggande för den som bekänner sig till demokrati som styresskick. Det står i direkt motsats till det folkförakt som etablissemangsmedias journalister odlar, där läsarkommentarer går under beteckningen “pissrännan”.

Och när vi ändå talar om Dagens Nyheter och pressetik, så kan det vara på sin plats att nämna hur sagda tidning först stulit bilder av KD-politikern Sara Skyttedal och sedan hotat att sätta henne på ekonomisk bar backe om hon försökte beivra denna stöld rättsligt. Ett liknande exempel i närtid är Dagens Nyheters inkvisition mot författaren Katerina Janouch där man först smutskastar henne redaktionellt och sedan försöker förstöra hennes ekonomi genom att pressa förlag och bokhandlare att sluta ge ut och sälja hennes böcker.

En annan sak är den grundlagsbrottsligt obehöriga befattning med kvalificerat sekretessbelagt material som Peter Wolodarski och Niklas Orrenius ägnade sig åt i samband med “avslöjandet” att svensk polis kartlägger romsk organiserad brottslighet mot bland annat åldringar i deras hem, brott som nu kan fortsätta pga att DN satt käppar i hjulet för polisen. Valet att mörklägga nyanlända migrantgängs sexuella taharrush-trakasserier på musikfestivaler, i stället för att varna Sveriges unga tjejer för faran, är ytterligare en pressetisk tveksamhet av rang. Listan kan göras lång.

Ett avslutande råd till Helmerson är att sluta läsa Bamse och växa upp.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson