Annonsera på Avpixlat

SVT Nyheter förstärker sin vänsterprofil ytterligare – rekryterar ankare från Aftonbladet

karin-magnusson-746763SVT – SVENSK VÄNSTER-TV SVT Nyheter satsar i år på ett nytt nyhetsprogram som ska sändas på morgnarna. Det är oklart om det ska ersätta eller komplettera nuvarande Gomorron Sverige. Klart är däremot att man satsar på att ytterligare förstärka sin roll som vänsterliberalt agendasättande statstelevision. Till nyhetssatsningen rekryterar man nu som en nyckelperson en av den vänsterradikala boulevardtabloiden Aftonbladets profiler, Karin Magnusson. Detta ett knappt halvår efter att man rekryterade samma tidnings chefredaktör, Jan Helin, som programdirektör.

SVT (och SR) har i decennier haft en påtaglig vänsterslagsida som rimmat illa med public service-uppdragets privilegier och med dessa villkorade krav på att vara sakliga och opartiska i sin nyhetsrapportering. På senare tid har denna slagsida fått en delvis ny dimension, då man sett som något av sitt huvuduppdrag att motarbeta den socialkonservativa och Sverigevänliga folkrörelsen med Sverigedemokraterna i spetsen.

Valet 2018 ser ut att kunna bli ett demokratiskt paradigmskifte där SD har möjlighet att bli största parti och glappet mellan folket och makthavarna för första gången på mycket länge kan komma att minska i stället för att öka. Detta oroar det politiska makt- och mediaetablissemanget som nu mobiliserar kraftfullt för att försöka stoppa denna demokratiseringsprocess.

Detta är en mobilisering på flera fronter där den av regeringen beställda medieutredningen, som vänsterliberal etablissemangsmedia själva fick i uppdrag att utföra, är den mest övergripande. Slutbetänkandet innehåller en lång rad förslag som syftar till att konsolidera och ekonomiskt gynna den vänsterliberala mediehegemonin och tysta de oppositionella alternativmedier som alltfler svenskar väljer att läsa för att hålla sig allsidigt informerade.

Etablissemangsmedias flaggskepp, SVT och SR, ligger långt framme när det gäller enskilda medieaktörers mobilisering. Här har man tagit fram policyer och nyspråkliga riktlinjer för hur nyhetsrapporteringen ska ske och formuleras, så att den är tydligt vänsterliberalt agendasättande i bevakningen av ämnen som invandring, islam, feminism, familjepolitik osv. Här ingår också en rekryteringspolicy som påstås ha mångfald som honnörsord men i själva verket har motsatt målsättning.

Denna mångfald begränsar sig till nyrasistisk inkvotering av personer på grundval av deras (mörka) hudfärg. Att bryta den hegemoniska enfald som kännetecknar Public Service ideologiskt är det inte tal om. Tvärtom syftar den hudfärgsbaserade rekryteringen till att förstärka den vänsterliberala profilen, då man förutom att ha “rätt” hudfärg och invandrarbakgrund också måste ha “rätt” invandringspolitiska åsikter. Invandrare med “fel” åsikter, så kallade “husnegrer” eller “husblattar” göre sig icke besvär att söka jobb på SVT eller SR.

“Rätt” åsikter är också ett krav för att som etniskt svensk komma ifråga för rekrytering till SVT och SR. Den nu aktuella rekryteringen av Karin Magnusson från extremt vänsterradikala Aftonbladet är ett tydligt exempel på detta, liksom den av Jan Helin för ett drygt halvår sedan.

Dessa rekryteringar kan ses som nästa steg och en formalisering av det politiska samarbetet mellan SVT och Aftonbladet. Sedan länge har SVT och SR favoriserat Aftonbladets åsiktsjournalister som gästtyckare och politiska experter. Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg har exempelvis förekommit så ofta i SVT Nyheters sändningar att många undrat om han är halvtidsanställd där och halvtidsanställd på Aftonbladet. I SVT Kulturnyheterna har Aftonbladets vänsterextrema kulturchef Åsa Linderborg favoriserats på motsvarande sätt.

Karin Magnusson har en väldokumenterad antipati gentemot Sverigedemokraterna, Sverigevänlig alternativmedia och har vid flera tillfällen tydligt tagit ställning för censur och mot yttrande- och åsiktsfrihet. I ett inslag i SVT Debatt för några år sedan (där f.ö. även Avpixlat deltog) argumenterade Karin Magnusson för en nedstängning av alla kommentarsfält i media, något som Aftonbladet själva då nyligen gjort.

Det främsta skälet Magnusson anförde för att beröva läsarna möjligheten att kommentera journalisternas artiklar var att man inte ville ge utrymme för kritik mot massinvandring. I diskussionen deltog även granskningslegenden Janne Josefsson som menade att Magnussons resonemang var uttryck för ett folkförakt och översitteri.

Karin Magnusson har haft ett flertal befattningar på Aftonbladet. Bland annat har hon tillsammans med Åsa Linderborg delat på chefsansvaret för Aftonbladets kultursida, innan Linderborg helt tog över detta själv. Man förstår utifrån detta CV varför SVT Nyheters programchef, Ulf Johansson, i en kommentar till media kallar rekryteringen av Karin Magnusson för en “drömrekrytering”.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson