Annonsera på Avpixlat

Storbrand i Umeå och brand på idrottsplats i Ronneby misstänks ha varit anlagda

Arkivbild.

Arkivbild.

SVERIGE BRINNER Den våg av anlagda bränder och annan grov skadegörelse som svept över Sverige sedan mellandagarna fortsatte under måndagskvällen och natten mot tisdag. I Umeå förstördes stora delar av ett kvarter i en brand. Brandorsaken är inte fastställd, men polisen utesluter inte att branden kan ha varit anlagd. I Ronneby förstördes sportutrustning för hundratusentals kronor i en anlagd brand vid en idrottsanläggning. Bilar brann i bland annat Stockholm, Göteborg, Borås och Helsingborg.

Måndagens mest omfattande brand var troligen storbranden i området Öst på stan i Umeå. Branden började vid 18.40-tiden på kvällen i ett gårdshus, och spred sig därifrån till en större kontorsbyggnad där Vattenfall har sina lokaler. Båda byggnaderna fick stora skador. Det finns inga uppgifter om att någon människa skadades i branden, men personal på Vattenfalls kundtjänst, som var i tjänst då det brann, fick evakueras.

Brandorsaken var på tisdagen inte fastställd. En teknisk undersökning ska göras i syfte att försöka utröna hur branden startade. En polistalesman säger till lokala Västerbottens-Kuriren att man inte kan utesluta möjligheten att branden var anlagd.

* * *

På måndagen anmäldes att Svenska Kyrkans församlingshem i Ängelholm utsatts för skadegörelse under nyårshelgen. En ruta till lokalen hade krossats och ett växthus i anslutning till församlingshemmet hade slagits sönder. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Under måndagen anmäldes att en ur- och guldbutik på Norrskensvägen i Haparanda blivit utsatt för skadegörelse under nyårshelgen. Det ska ha gjorts åverkan på butikens fönster med ett vasst föremål. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

* * *

I Västerås rapporterades en bilbrand och flera fall av skadegörelse under måndagen och natten mot tisdag.

På måndagen upptäcktes att Storängsskolan utsatts för skadegörelse någon gång under nyårshelgen. Någon hade krossat en ruta, tagit sig in i lokalerna och bland annat avfyrat smällare där. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

Omkring kl. 21.20 på måndagskvällen sprängdes en brevlåda av plåt på Stenyxgatan i stadsdelen Bjurhovda. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte hur sprängningen gick till, men det torde – med tanke på årstiden – ha varit någon typ av fyrverkeripjäser som användes. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

Vid 22.15-tiden på måndagskvällen tvingades polis och räddningstjänst rycka ut till en containerbrand i stadsdelen Skallberget. Det är, enligt lokaltidningen, oklart vad som orsakade branden.

Några minuter i fem natten mot tisdag larmades polis och räddningstjänst till Drevjaktsvägen i området Södra Gryta. Där brann en bil. Ytterligare två bilar som stod parkerade intill fick mindre brandskador. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen säger sig inte ha några misstänkta.

* * *

Under måndagen tvingades räddningstjänsten i Örebro vid flera tillfällen rycka ut och släcka mindre bränder i papperskorgar. Den första branden rapporterades omkring 13.30 på eftermiddagen. Då brann det i en papperskorg på Drottninggatan, i stadens centrum. Mellan kl. 18 och 22 på kvällen brann det sedan i papperskorgar på fyra platser; på Varbergagatan, på Tornfalkgatan, vid Tullängsskolan, samt i Brunnsparken.

I lokaltidningens notiser om bränderna sägs inget om vad som tros ha orsakat dem. Det torde dock närmast kunna tas för givet att det var fråga om anlagda bränder.

* * *

Kl. 16.05 på måndagseftermiddagen tvingades polis rycka ut till biblioteket i Bromölla, i nordöstra Skåne. Fyra killar kastade smällare mot förbipasserande vid bibliotekets entré, och besökare kände sig hotade. När polis kom till platsen hade killarna försvunnit och poliserna påträffade inga personer som överensstämde med de signalement som uppgivits. Följaktligen har killarna inte identifierats eller gripits. Inga signalement uppges, vare sig i polisens eller lokaltidningens rapportering om incidenten.

* * *

Omkring kl. 16.10 på måndagseftermiddagen tvingades räddningstjänsten rycka ut till en fastighet på Kungsgatan i Kramfors. Boende i huset hade uppgett att det luktade rök i trappuppgången. Det visade sig att någon tänt eld på tidningar i en källartrappa, men att branden självslocknat. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för att ha anlagt branden.

* * *

Omkring kl. 16.30 på måndagseftermiddagen brann det i två containrar på en återvinningsstation vid Gillbergavägen i Eskilstuna. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Vid 21.30-tiden på måndagskvällen brann en kolonistuga ner i ett koloniområde vid Krongatan. I lokaltidningens korta artiklar om de båda incidenterna framgår inte om bränderna bedöms ha varit anlagda eller om det tros ha funnits andra förklaringar.

* * *

Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen ska polisen ha fått larm om att ett större ungdomsgäng sköt fyrverkerier mot förbipasserande vid en sporthall i Bollmora, i sydöstra Stockholmsområdet. Polisens notis om ärendet är ytterst knapphändig och innehåller ingen närmare information. Det är m.a.o. oklart om polisen ryckte ut till platsen och om man i så fall lyckades identifiera och gripa någon/några av de skyldiga.

* * *

Omkring kl. 18 på måndagskvällen började en barnvagn brinna i ett trapphus på Norra Fiskargatan i Gävle. Ingen människa skadades. Branden uppges ha orsakats av pyroteknik. Det är oklart om polisen utreder ärendet som ett brott eller om det inträffade ses som en olyckshändelse.

* * *

Under måndagskvällen rapporterades två brandattentat i mångkulturella Landskrona. Vid 19.30-tiden utbröt en brand på Anniegården vid Gjörloffsgatan. Anniegården är en kommunägd fastighet, där stadens barn- och ungdomsförvaltnings familjeenhet har en del av sina verksamheter. Det ska ha brunnit både på ut- och insidan av byggnaden. Enligt en polistalesman som citeras i lokaltidningen bedömer polisen att branden var anlagd. Polisen vill dock inte berätta varför man gör denna bedömning, och det fanns på måndagskvällen inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

Vid 23.40-tiden på måndagskvällen greps tre ynglingar i övre tonåren av polis efter att de setts tända eld på tidningspapper i en busskur vid Pilåkersgatan. Ynglingarna kördes hem till sina föräldrar. De misstänks för skadegörelse och kommer så småningom att bli förhörda om detta. Ynglingarnas nationaliteter/etniciteter uppges inte i lokaltidningens notis om händelsen. Man uppger ej heller om det tros finnas något samband mellan vandaliseringen av busskuren och branden på Anniegården tidigare under kvällen.

* * *

Vid 20-tiden på måndagskvällen förstördes en offentlig toalett i Kroksbäcksparken i spännande, mångkulturella Malmö i en brand. Branden, som bedöms ha varit anlagd, tros ha startat inne i den lilla byggnaden. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 20.21 på måndagskvällen ska det ha brunnit i en byggnad på Norra Storgatan i Bjuv, strax utanför Helsingborg. Polisens notis om händelsen är ytterst knapphändig och innehåller inga som helst detaljer om branden. Man uppger dock att ingripandet utmynnade i en anmälan om försök till mordbrand. Brottsrubriceringen tyder på att branden sannolikt misstänks ha varit anlagd, samt att det funnits spridningsrisk.

* * *

Kl. 20.30 på måndagskvällen fick polisen larm om att en bil satts i brand i en gångtunnel vid Tomtbergavägen i invandrartäta Hallunda, i sydvästra Stockholmsområdet. Detta uppgav den oberoende nyhetssajten Nyheter Idag. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

Senare under kvällen och natten, fr.o.m. kl. 23 t.o.m. kl. 06, upprättades sju händelserapporter gällande bilbränder i Stockholmsområdet. Detta framgår i Stockholmspolisens sammanfattning av ärenden under natten. I sammanfattningen uppges dock inga som helst detaljer om dessa bränder. Den lokala nyhetssajten Mitti berättar kortfattat om en av nattens “carbecues” i Stockholmsområdet. Omkring kl. två på natten ska två bilar ha brunnit vid Gullmarsvägen i södra Stockholm. Två mörkt klädda gärningsmän ska ha setts springa från platsen. Det finns dock inga uppgifter om att gärningsmännen identifierats eller gripits.

* * *

Omkring kl. 21 på måndagskvällen utbröt en mindre brand på idrottsplatsen Vasavallen i Strängnäs. Enligt uppgift hade en hög papper satts i brand invid en träläktare, varpå elden spridit sig och orsakat en mindre brand i läktaren. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för att ha anlagt branden.

* * *

Vid 21-tiden på måndagskvällen uppges en bil ha brunnit på Annerovägen i det invandrardominerade problemområdet Dalhem, i nordöstra Helsingborg. Ytterligare två bilar som stod parkerade intill den brinnande bilen ska ha fått mindre skador. Lokaltidningen skriver att det är oklart hur branden startade.

* * *

Under den sena måndagskvällen och natten mot tisdag rapporterades två fall av skadegörelse och en containerbrand i västmanländska Hallstahammar. Vid 23-tiden sågs två ynglingar förstöra soptunnor samt bryta av torkararmarna på en bil vid Bergslagsvägen. Vid ettiden på natten förstördes en brevlåda på Vallaregatan. Troligen användes smällare för att förstöra den.

Strax efter ett brann det i en container vid Videvägen. I lokaltidningens notis om containerbranden uppges inte om den bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i något av fallen. Inga signalement uppges på de två ynglingar som sågs utföra skadegörelsen på Bergslagsvägen.

* * *

Kl. 23.28 på måndagskvällen fick polisen samtal om att en nyårsraket skjutits genom ett fönster på Lantmannagatan i Sala. Ärendet rubriceras som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Vid 23.30-tiden på måndagskvällen brann två bilar vid Björnövägen i Södertälje-stadsdelen Hovsjö. Släckningsarbetet uppges ha tagit omkring en timme, vilket indikerar att bränderna troligen var ganska kraftiga. I lokaltidningens notis om incidenten sägs ingenting om brandorsaken. Det kan emellertid nämnas att bilar vid flera tidigare tillfällen satts i brand på just Björnövägen. Därmed ligger det förstås nära till hands att anta att även måndagskvällens brand var anlagd.

* * *

Kl. 23.37 på måndagskvällen fick räddningstjänst och polis larm om att en bil brann på Kosmosgatan i ökända, invandrartäta Bergsjön, i norra Göteborgsområdet. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och det ska inte finnas några misstänkta.

* * *

Strax före midnatt på måndagen utbröt en brand på idrottsplatsen Brunnsvallen i Ronneby. Branden tros ha startat genom att någon satt eld på en soptunna intill en vägg. Väggen fattade eld, varpå elden spred sig till stora delar av byggnaden, som innehöll omklädningsrum, duschar och förvaringsutrymmen för sportkläder och utrustning. Byggnaden fick omfattande skador. Kläder och utrustning till ett värde av flera hundratusen kronor förstördes. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 01.44 natten mot tisdag sågs en man krossa en ruta till en trappuppgång på Karl Gustavsgatan i Uddevalla. Mannen kunde kort därefter gripas av polis i området. Han omhändertogs för berusning och misstänks för skadegörelse. Varken mannens ålder eller hans nationalitet/etnicitet uppges i polisens notis om händelsen.

* * *

Vid fyratiden natten mot tisdag brann en bil intill en bilverkstad vid Varbergsvägen i Svaneholm, strax utanför Borås. Bilen totalförstördes och elden hann orsaka mindre skador på en vägg innan räddningstjänsten hann komma till platsen och släcka. Det verkar, av lokaltidningens rapportering att döma, som om branden misstänks ha varit anlagd. På grund av spridningsrisken rubricerar polisen ärendet som mordbrand. Ingen har gripits för dådet och det tycks inte finnas några misstänkta.

* * *

Kl. 07.35 på tisdagsmorgonen fick polisen samtal om att Södergårdsskolan i Huskvarna utsatts för omfattande skadegörelse under kvällen eller natten. Hela 24 fönsterrutor på skolbyggnaden hade krossats. Ingen har gripits för dådet och det finns inga misstänkta. Polisen vill ha in tips och iakttagelser från allmänheten. Den som sett något som kan ha med vandaliseringen av Södergårdsskolan att göra ombeds kontakta polisen i Huskvarna/Jönköping.

* * *

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen upptäcktes att Morkarlby skola i Mora utsatts för skadegörelse någon gång under måndagskvällen eller natten mot tisdag. En papperskorg som satt monterad på en yttervägg på skolan hade på något sätt brutits loss. Därigenom hade även byggnadens träfasad skadats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

* * *

Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen brann en bil på Odelbergsvägen i Degerfors. I lokaltidningens ytterst knapphändiga notis om händelsen sägs ingenting om vad som orsakade branden.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson