Annonsera på Avpixlat

Skola, förskola och idrottshall brann

brand

SVERIGE BRINNER Efter flera dygn med mängder av anlagda bränder, grov skadegörelse och fyrverkeriterror var det något lugnare under nyårsdagen och natten mot måndag. Dock rapporterades tre större bränder som antingen var anlagda eller berodde på vårdslös hantering av fyrverkerier.

I det invandrardominerade problemområdet Gottsunda i Uppsala förstördes stora delar av en idrottshall i en brand som misstänks ha varit anlagd. I Växjö brann delar av en låg- och mellanstadieskola ner. Branden tros ha orsakats av att några 13-åriga pojkar avfyrat smällare på skolans tak. Och på Lovön i västra Stockholmsområdet totalförstördes en förskola i en brand som misstänks ha orsakats av en fyrverkeripjäs.

Under nyårsdagens kväll utbröt en brand i Drottningholms förskola på Lovön, i västra Stockholmsområdet. Förskolan ligger inte långt från Drottningholms slott. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden redan övertänd. Brandförloppet ska ha varit snabbt och intensivt, och brandmännen insåg snart att det inte gick att rädda förskolan. Istället koncentrerade man sig på att hindra elden från att sprida sig till en intilliggande skola, medan förskolan fick brinna ner till grunden.

Brandorsaken var under måndagen ännu ej fastställd. Vittnen ska dock ha uppgett att det under nyårsdagens kväll hade skjutits fyrverkerier mot förskolan. Det finns därför misstankar om att branden kan ha startats av en fyrverkeripjäs. I mainstream-medias rapportering uppges inga signalement på de personer som sågs skjuta fyrverkerier på platsen.

* * *

De senaste dagarna har räddningstjänst och polis gång på gång tvingats rycka ut till det invandrartäta problemområdet Gamlegården-Näsby i Kristianstad för att släcka mindre, anlagda bränder i containrar och soptunnor. Vid 18.15-tiden på nyårsdagen var det dags igen. Då brann papper i en container vid Näsby skola. I lokaltidningens notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd. Man kan dock, med tanke på omständigheterna, närmast ta för givet att så var fallet.

* * *

Vid 19-tiden på nyårsdagen började en bil brinna vid Andersbergsringen i det invandrartäta området Andersberg i Halmstad. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Det är, enligt lokaltidningen, oklart vad som orsakade branden.

* * *

I det invandrartäta problemområdet Råby i Västerås fortsatte nyårsaftonens fyrverkeriterror även under nyårsdagen. Vid 20-tiden på kvällen fick polis rycka ut till områdets centrum, där ett 20-tal ungdomar avfyrade raketer på ett ansvarslöst och farligt sätt. En minderårig pojke blev omhändertagen för ordningsstörning.

* * *

Omkring kl. 20 på nyårsdagen brann en husvagn vid Skjulsta Kvarnväg i Eskilstuna. Husvagnen blev totalförstörd. Ingen människa ska ha skadats i branden, som misstänks ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid 21-tiden på nyårsdagen tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en mindre brand under en läktare på Limhamns idrottsplats i spännande, mångkulturella Malmö. Det finns inga uppgifter om vad som tros ha orsakat branden.

Någon timme senare, omkring kl. 22.20, utbröt en mindre brand i ett soprum vid Ramels väg i den ökända, invandrardominerade Malmö-stadsdelen Rosengård. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse, vilket torde betyda att branden tros ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Kl. 21.34 på nyårsdagens kväll utlöstes det automatiska brandlarmet på Sandsbro skola i Växjö. Det är en låg- och mellanstadieskola, belägen vid Fyllerydsvägen i området Sandsbro i nordöstra Växjö. Det visade sig brinna rejält i byggnaden. Skolans gymnastiksal och lokaler som angränsade till gymnastiksalen totalförstördes.

Branden ska ha börjat i byggnadens tak, och tros ha orsakats av fem 13-åriga pojkar som tagit sig upp på taket och där skjutit smällare. Pojkarna ska ha varit kvar i närheten av platsen när polis och räddningstjänst anlände. Enligt lokaltidningen ska de självmant ha berättat om vad de gjort och varit oroliga över att de kanske hade orsakat branden. Pojkarna är inte gripna av polis, men deras föräldrar är informerade. En brottsutredning kommer nu, på grund av att pojkarna inte är att straffmyndiga, att inledas enligt Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

* * *

Vid 22.30-tiden på nyårsdagens kväll fick räddningstjänst och polis larm om att det brann i en idrottshall kallad Boll- och boulehallen i den illa beryktade, invandrardominerade Uppsala-förorten Gottsunda. Det visade sig vara en omfattande brand. Inledningsvis bedömde räddningstjänsten att hela hallen skulle förstöras, men genom intensivt släckningsarbete kunde den ena halvan räddas. Den del av hallen som klarade sig uppges vara den del där man har boulebanor.

Branden tros ha varit anlagd. Vittnen uppges ha sett tre personer springa från platsen i samband med att det började brinna. Det finns emellertid inga uppgifter om att någon av de misstänkta identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i lokaltidningens rapportering om händelsen. Samma idrottshall ska ha utsatts för ett brandattentat 2013.

* * *

Under nyårsdagens kväll tvingades räddningstjänsten i Vansbro i Dalarna rycka ut och släcka en mindre brand vid Smedbergsskolan. Det brann i ett förråd under en cykelramp på skolgården. Branden tros ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 22.30 på nyårsdagens kväll fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en mindre brand i Kvissleby, i södra Sundsvallsområdet. Det var en brevlåda som brann. Branden tros ha orsakats av en smällare/fyrverkeripjäs. Räddningstjänsten beskriver det inträffade som “busstreck eller vandalism“.

* * *

Kl. 22.31 på nyårsdagens kväll fick räddningstjänst och polis larm om att en minibuss brann på en parkeringsplats i Bogryd, strax sydväst om Borås. Fordonet totalförstördes. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Omkring kl. 23.30 på nyårsdagen brann en bil utanför en livsmedelsbutik i området Lövåsen i Katrineholm. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen uppger att det inte finns några misstänkta.

* * *

Kl. 0.26 natten mot måndag uppmärksammade en passerande polispatrull en brinnande bil i området Örnäset i Luleå. Poliserna tillkallade räddningstjänsten, som släckte branden. Branden bedöms ha varit anlagd. I polisens rapportering finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Vid 0.30-tiden natten mot måndag brann det i en container på Skogsvägen i Nykvarn, strax väster om Södertälje. Räddningstjänsten släckte branden. I lokaltidningens knapphändiga notis om händelsen framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Omkring kl. tjugo i ett natten mot måndag försökte en kraftigt berusad man krossa rutor på polisstationen i Vårgårda i Västergötland. Mannen greps omgående av polis och omhändertogs för tillnyktring.

* * *

Strax efter kl. två natten mot måndag hördes en kraftig smäll på rastplatsen Transåssjön vid riksväg 41 söder om Borås. En lastbilschaufför som låg och sov i sin bil vaknade av knallen. Chauffören kunde konstatera att någonting exploderat på en av rastplatsens toaletter. Toalettdörren stod öppen och stora mängder vatten strömmade från toaletten. Samtidigt såg chauffören två bilar lämna platsen. Han lyckades memorera registreringsnumren på bilarna. Det bör därmed inte vara så svårt för polisen att identifiera och gripa de personer som låg bakom skadegörelsen.

* * *

Kl. 02.23 natten mot måndag brann det i tre återvinningskärl på Limstagatan i Kramfors. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Branden bedöms ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 04.01 natten mot måndag fick polis och räddningstjänst larm om kraftig rökutveckling i ett trapphus på Bredfjällsgatan i invandrartäta Hammarkullen, i norra Göteborgsområdet. Det visade sig att någon kastat ner brinnande föremål i fastighetens soprum, och därefter öppnat samtliga luckor till sopnedkastet. Branden kunde släckas och röken vädras ut utan att det ska ha varit någon fara för de boende i huset. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

På måndagen upptäcktes att en skola i Getinge, strax norr om Halmstad, utsatts för skadegörelse under nyårshelgen. En brevlåda och två papperskorgar på utsidan av byggnaden hade sprängts sönder med smällare/fyrverkerier. Det tycks inte finnas några misstänkta för skadegörelsen.

* * *

Lokaltidningen Bohuslänningen uppmärksammade på måndagen att kolonistugor i koloniområdet Fasseröd i Uddevalla utsatts för omfattande skadegörelse. I lokaltidningens artikel framgår inte om skadegörelsen skedde under natten mot måndag eller om den tros ha skett tidigare under nyårshelgen eller i mellandagarna. Troligen är det inte fastställt exakt när dådet begicks.

Ett par av lotterna i området ska ha drabbats av väldig förödelse. Rutor har krossats, möbler slagits sönder och växthus raserats. Enligt lokaltidningen har samma kolonilotter vandaliserats vid ett tiotal tillfällen under det senaste året. Ingen har gripits för dåden, det finns inga misstänkta, och ägarna till kolonilotterna säger sig vara oförstående till varför just de utsätts.

* * *

På måndagsmorgonen upptäcktes att Risbergska skolan i Örebro utsatts för omfattande skadegörelse under nyårshelgen. Det är dock oklart om skadegörelsen skedde under nyårsnatten eller under natten mot måndag. Ett 15-tal rutor ska ha krossats. Reparationskostnaderna uppskattas, enligt lokaltidningen, bli c:a 75 000 kronor. Skolbyggnaden ägs av det kommunala fastighetsbolaget Futurum Fastigheter. I slutändan är det alltså Örebros skadebetalare som får betala reparationerna. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

Under måndagsmorgonen fick polis och räddningstjänst också rycka ut till en anlagd brand i Örebro-stadsdelen Brickebacken. En säng och diverse bråte hade satts i brand alldeles intill ett bostadshus och en garagelänga. Räddningstjänsten kunde lyckligtvis släcka branden innan den hunnit sprida sig. Lokaltidningen uppger att en man greps för olaga hot på platsen. I lokaltidningens notis framgår emellertid inte om den gripne mannen också tros ha anlagt branden.

* * *

Några minuter i tio på måndagsförmiddagen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till ett rökfyllt trapphus vid Norra Kungsvägen i Tidaholm. Det visade sig att en rullstol brunnit i trapphuset. I polisens notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Under de gångna helgerna slog okända gärningspersoner systematiskt sönder glasrutor på reklampelare och på busskurer med reklamskyltar i Uppsala. Totalt ska omkring 40 rutor ha krossats. En talesperson för företaget JCDecaux, som äger reklamplatserna, säger att Uppsala är exceptionellt vad beträffar denna typ av skadegörelse. Företaget kommer, tillsammans med sitt försäkringsbolag, att bekosta reparationerna av rutorna. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för skadegörelsen.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson