Annonsera på Avpixlat

Granatattack mot polisstation i Södermanland

polis_ford_tristar_m75granat650

SVERIGE BRINNER Efter flera dygn med mängder av anlagda bränder, grov skadegörelse och fyrverkeriterror fortsatte eländet i oförminskad omfattning under nyårsafton och nyårsnatten. Ett stort antal anlagda och/eller fyrverkerirelaterade bränder rapporterades. På ett flertal orter sköt ungdomsgäng fyrverkeripjäser mot både blåljuspersonal, allmänhet, byggnader och fordon. Nyårsnattens allvarligaste incident var sannolikt granattacken mot polishuset i Katrineholm.

Strax efter tolvslaget skedde en kraftig explosion vid entrén till polisstationen på Djulögatan i Katrineholm. Lyckligtvis skadades ingen människa, men dådet orsakade stor materiell förödelse. Delar av polishusets entré förstördes. Tre – fyra bilar och en busskur på gatan skadades. Dessutom krossades balkongfönstren i en fastighet på andra sidan gatan.

Polisen uppgav på nyårsdagen att det var en s.k. splitterhandgranat som exploderat. Det tycks inte råda någon tvekan om att granaten varit riktad mot just polishuset. Den krater som granaten bildade när den sprängdes ska ha varit belägen en halv meter från polishusets entré.

Ingen har gripits för dådet och det tycks inte finnas några vittnesuppgifter om misstänkta personer eller fordon som synts på platsen vid den aktuella tidpunkten. Det är oklart om det finns någon särskild hotbild mot just Katrineholmspolisen. Åtminstone har inga uppgifter om något specifikt hot offentliggjorts, varken av mainstream-media eller av polisen själva.

* * *

Strax före kl. 14 på nyårsafton brann en lastbil vid korsningen Skolvägen-Storängsvägen i Åkersberga, i nordöstra Stockholmsområdet. I polisens kortfattade rapportering om ärendet framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Vid två tillfällen under nyårsafton tvingades polis rycka ut till Rydsskolan i området Södra Ryd i Skövde. Vid båda tillfällena gällde ingripandena ungdomsgäng som vandaliserade. Den första incidenten skedde vid 17-tiden på eftermiddagen. Då hade ett fönster på skolan krossats, och en låda för vägsand satts i brand. När polisen anlände hade ungdomarna lämnat platsen.

Nästa incident skedde vid ettiden på nyårsnatten. Då befann sig åter ett ungdomsgäng vid skolan. De hade krossat rutor och skjutit in fyrverkeripjäser i lokalerna. Väktare som kom till platsen blev beskjutna med nyårsraketer. De tvingades tillkalla polis. Polisen rubricerar ärendet som våld mot tjänsteman och skadegörelse. Ingen har gripits, det finns inga uppgifter om misstänkta, och inga signalement på ungdomarna uppges, vare sig i polisens eller lokalpressens rapportering.

* * *

Vid 17-tiden på nyårsafton brann det i en vedbod vid en fastighet i Ljungaverk, några mil öster om Sundsvall. Brandorsaken uppges vara oklar.

* * *

Under nyårsafton rapporterades flera fall av fyrverkeriterror och grov skadegörelse i några av Göteborgs invandrartäta problemområden. Den första incidenten ska ha skett vid 18-tiden på kvällen. Då besköts spårvagnar med raketer vid Frölunda torg. Det finns inga uppgifter om att någon skadades, och det verkar som om spårvagnstrafiken kunde fortlöpa normalt.

Under kvällen berättade lokala Göteborgs-Posten att en ambulans under utryckning blivit beskjuten med raketer. Uppgiften uppgavs komma från pressjouren på Sahlgrenska sjukhuset. Beskjutningen ska ha skett i invandrartäta Kortedala i norra Göteborgsområdet. Lyckligtvis ska varken ambulansen eller de som färdades i den ha skadats, och ambulanspersonalen kunde fortsätta sitt uppdrag.

Strax efter tolvslaget ska ett gäng ungdomar ha gått bärsärkagång vid Rymdtorget i det illa beryktade, invandrardominerade området Bergsjön, som också ligger i norra Göteborgsområdet. Gänget uppges ha slagit sönder bilar och satt eld på dem. De ska också ha kastat smällare och skjutit raketer mot blåljuspersonal och byggnader. Band annat uppges områdets socialkontor ha fått några rutor krossade.

Det finns inga uppgifter om gripna för någon av nyårsaftonens incidenter i Göteborgsområdet.

* * *

Kl. 18.24 på nyårsafton tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en containerbrand vid Björkgatan i Delsbo, i Hälsingland. Det är, enligt lokaltidningen, oklart vad som orsakade branden.

* * *

En nyårsafton i det nya, spännande Sverige vore förstås inte fullständig utan några brandattentat i Malmö. Det mångkulturella firandet i rikets tredje stad inleddes tidigt på kvällen. Redan kl. 19.39 ska en bil, enligt polisen, ha brunnit på Stensjögatan. Kort därefter uppges en bil ha brunnit på Baltiska vägen. Lokaltidningen uppger att det brann i en container vid Von Rosens väg i ökända Rosengård strax efter kl. 22. När räddningstjänsten var på plats för att släcka containerbranden kastade ett ungdomsgäng smällare mot dem. Det finns inga uppgifter om att ungdomarna identifierats eller gripits.

Kl. 23.36 brann, enligt lokaltidningen, ännu en bil, denna gång på Hyllievångsvägen. Senare under natten ska ännu en bil ha brunnit på Baltiska vägen. Det ska också ha brunnit i en container på Elinelundsvägen. Ytterligare en bilbrand uppges ha inträffat på Mellanvångsvägen i Malmö-förorten Arlöv. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för någon av bränderna.

* * *

Polisen rapporterade bara en containerbrand i det invandrartäta problemområdet Gamlegården-Näsby i Kristianstad under nyårsafton. Enligt lokaltidningen ska emellertid polis och räddningstjänst ha tvingats rycka ut till den ökända stadsdelen vid fem – sex tillfällen fr.o.m. kl. 20 på nyårsafton t.o.m. strax efter tolvslaget. Det uppges ha brunnit både i containrar och papperskorgar på olika platser. Det finns dock inga uppgifter om att någon gripits för att ha anlagt någon av bränderna.

Även i stadsdelen Charlottenborg i Kristianstad ska det ha varit en del fyrverkerirelaterade oroligheter. Det uppges ha brunnit i en container, och en 19-årig yngling greps för våldsamt upplopp efter att ha avfyrat fyrverkerier mot polis. 19-åringens nationalitet/etnicitet uppges inte i lokaltidningens notis om händelsen.

* * *

Avpixlat har tidigare berättat att det på fredagen var oroligt på Norra Köpmangatan i centrala Gävle. Ungdomsgäng avfyrade raketer mot fastigheter och polis. Liknande oroligheter fortsatte under nyårsafton. Det ska vid ett flertal tillfällen mellan kl. 20 och fram till tolvslaget ha avfyrats fyrverkeripjäser mot husfasader. Dock ska polis inte ha attackerats. Lyckligtvis verkar det vettlösa fyrverkeriskjutandet inte ha resulterat i några personskador eller bränder. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

Kl. 0.41 på nyårsnatten tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en containerbrand på De Lavalgatan i Gävle. I lokaltidningens korta notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

I Örebro rapporterades flera fall av anlagda bränder och fyrverkeriterror under nyårsafton och nyårsnatten. Under nyårsaftonens kväll tycks polisen ha haft som mest att göra i det invandrartäta problemområdet Oxhagen. Där ägnade sig ungdomsgäng åt att avfyra fyrverkerier mot byggnader. Polispatruller som kom till platsen blev också beskjutna med fyrverkerier, men lyckligtvis ska ingen ha skadats. Några minderåriga ungdomar omhändertogs och kördes hem till sina vårdnadshavare. Det finns dock inga uppgifter om att någon greps.

Omkring kl. 0.30 sköts en fyrverkeripjäs in genom ett brevinkast till en lägenhet i den ökända, invandrardominerade stadsdelen Vivalla. Ett litet barn fick mindre brännskador av raketen. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

Kort därefter, omkring kl. 0.35, upptäcktes en brand i ett soprum på Hotell Hjalmars innergård, i centrala Örebro. Brandröken spred sig och flera av hotellets rum rökfylldes. Det verkar, av uppgifterna i lokaltidningen att döma, som om branden misstänks ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

Vid 04.30-tiden på nyårsnatten brann en bil på Näbbtorgsgatan. I lokaltidningens mycket korta notis om händelsen uppges inte om branden misstänks ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Vid 20.30-tiden på nyårsafton tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en brinnande bil på Getingstigen i mångkulturella Södertälje. I lokaltidningens korta notis om händelsen framgår inte vad som tros ha orsakat branden.

* * *

Under nyårsaftonen tvingades Västtrafik tillfälligt begränsa busstrafiken på en busslinje i Trollhättan. Orsaken uppges ha varit att bussar beskjutits med fyrverkerier. Fyrverkeriterror ska också ha pågått i det ökända, invandrardominerade området Kronogården. Vid 21-tiden ska polis ha tvingats rycka ut till området. Bland annat ska en ruta till en lägenhet ha förstörts av en fyrverkeripjäs. Det är oklart om någon greps för någon av fyrverkeriattackerna.

* * *

På Torget i skånska Staffanstorp var det oroligt under nyårsaftonens kväll. Ett ungdomsgäng sköt raketer mot byggnader. En väktare som kom till platsen blev beskjuten, och raketer ska även ha avfyrats mot väktarens bil. Polis ryckte ut till platsen. Det finns dock inga uppgifter om att någon gripits, och varken polisen eller lokaltidningen uppger några signalement på de inblandade ungdomarna.

* * *

Kl. 21.11 på nyårsafton upptäcktes en kraftig brand på en lastkaj på baksidan av en butik i Rågsveds centrum, i södra Stockholmsområdet. Ingen människa skadades. Brandorsaken är inte fastställd. I polisrapporteringen uppges att det inte går att utesluta att branden kan ha varit anlagd. Polisen utreder initialt ärendet som misstänkt mordbrand.

* * *

Kl. 21.45 på nyårsafton tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en brand i ett soprum på Knipparevägen i Karlskoga. I lokaltidningens knapphändiga notis om incidenten sägs ingenting om brandorsaken.

* * *

Omkring kl. 22 på nyårsafton fick polis och räddningstjänst nästan samtidigt larm om två bränder i Flen i Södermanland. På Taljavägen brann en bil, och vid en Willys-butik på Tegelvägen brann det i en container. Det verkar, av uppgifterna i lokaltidningen att döma, som om båda bränderna tros ha varit anlagda. Det finns dock inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Kl. 22.01 på nyårsafton tvingades polis rycka ut till Lillbräckegatan i Uddevalla. En nyårsraket hade träffat en balkong. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Ingen har gripits för dådet och det finns inga uppgifter om misstänkta.

* * *

Kl. 22.41 på nyårsafton ska det ha brunnit i en container på Strandvägen i nordvästskånska Höganäs. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Vid 23-tiden på nyårsafton började ett träd brinna i det invandrartäta problemområdet Koppargården i Landskrona. Orsaken var att trädet träffats av en fyrverkeripjäs. Räddningstjänst och polis ryckte ut till platsen. Under utryckningen ska det, enligt lokaltidningen, ha skjutits raketer mot polisen. Det finns inga uppgifter om att gärningspersonerna identifierats eller gripits.

Kl. 02.15 på nyårsnatten skedde ett brandattentat i en annan del av Landskrona. En mindre brand hade då uppstått i ett klassrum på Seminarieskolan. Branden bedöms ha varit anlagd. Brandorsaken uppges varken i polisens eller lokaltidningens rapportering. Det ligger dock nära till hands att anta att skolan utsatts för ett attentat liknande det som skedde ett par dagar tidigare, dvs. att fyrverkerier skjutits in i lokalerna.

* * *

Strax efter kl. 23 på nyårsafton utlöstes brandlarmet på en skola i Vendelsö, i sydöstra Stockholmsområdet. En väktare som kom till platsen blev beskjuten med fyrverkerier av ett gäng ungdomar. Det framgår inte i polisrapporteringen om det verkligen brann på skolan. Polis ska dock ha ryckt ut till platsen och kontrollerat några av de ungdomar som befann sig där. Kontrollerna ledde till att en del alkohol och fyrverkeripjäser förverkades.

* * *

Vid 23.15 på nyårsafton fick räddningstjänst och polis larm om en brand i en sopcontainer på Södra Storgatan i småländska Eksjö. Branden misstänks ha varit anlagd och polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Kl. 23.44 på nyårsafton fick räddningstjänsten larm om att en bil brann vid byggmaterialföretaget Cementas lokaler på Sjömansvägen i Söderhamn. Elden uppges ha kunnat släckas snabbt. I lokaltidningens knapphändiga notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Strax före midnatt på nyårsafton tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en brinnande rishög vid Kapellbacken i Sandviken. I lokaltidningens knapphändiga notis om händelsen uppges inte vad som tros ha orsakat branden.

* * *

Några minuter efter tolvslaget fick räddningstjänst och polis larm om att en bil brann på Brogatan i Kvissleby, i södra Sundsvallsområdet. Enligt lokaltidningen är det oklart vad som orsakade branden.

* * *

Strax efter tolvslaget brann ett mindre skjul vid en skjutbana i Hugelsta, öster om Eskilstuna. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Kl. 0.20 på nyårsnatten fick räddningstjänsten rycka ut och släcka en brand i en container vid vattentornet i småländska Alvesta. Branden uppges ha orsakat kraftig rökutveckling. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Vid 0.30-tiden på nyårsnatten upptäcktes att bilar stod i brand på Finnstastigen i Upplands-Bro, i nordvästra Stockholmsområdet. Räddningstjänst och polis tillkallades. Det visade sig att fem bilar blivit helt utbrända. Bränderna misstänks ha varit anlagda. Ett gäng ungdomar, varav några var maskerade, ska ha setts på platsen i samband med att det började brinna. Det finns inga uppgifter om att ungdomarna identifierats eller gripits. Inga närmare signalement uppges i polisens rapportering om ärendet.

* * *

I Västerås rapporterades ett fall av skadegörelse och en anlagd bilbrand under nyårsnatten. Kl. 01.20 krossade en man en ruta till en port på Köpmangatan och sprang sedan från platsen. Kl. 04.57 larmades räddningstjänst och polis till Stålverksgatan, i närheten av Rösegårdsskolan, där en bil stod i brand. Det finns inga uppgifter om gripna i något av fallen. I polisrapporteringen uppges inget signalement på den man som sågs krossa rutan på Köpmangatan.

Tidigare under kvällen, strax före kl. 21, hade räddningstjänsten i Västerås ryckt ut och släckt en brand i ett soprum på Rönnbergagatan. Det är emellertid oklart om den branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 01.23 på nyårsnatten fick räddningstjänst och polis larm om att det brann i en bostad på Torggatan i småländska Gislaved. De personer som bor där var bortresta och bostaden stod tom. Alltså ska ingen människa ha skadats. Inledningsvis fanns ingen misstanke om brott, men polisen uppger att det under släckningsarbetet gjordes iakttagelser som tydde på att branden eventuellt var anlagd. Brandorsaken är ännu ej med säkerhet fastställd. Polisen utreder tills vidare ärendet som misstänkt mordbrand.

* * *

Några minuter över tre på nyårsnatten brann tre soptunnor vid en Coop-butik i Hofors. Räddningstjänsten hann rycka ut och släcka innan elden spridit sig till butikslokalens vägg. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak. Omständigheterna tyder dock på att branden med stor säkerhet var anlagd. Det förefaller föga sannolikt att det av en olyckshändelse börjar brinna i tre soptunnor på samma plats samtidigt.

* * *

Kl. 04.23 på nyårsnatten ska en bil ha brunnit på Banskolevägen i nordvästskånska Ängelholm. I lokaltidningens notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Vid 05-tiden på nyårsdagens morgon ryckte räddningstjänsten ut till Henriksdalsringen i Nacka, i sydöstra Stockholm för att släcka en brand i en papperskorg. När de skulle lämna platsen utsattes de för stenkastning. Ungefär samtidigt ska det även ha kastats sten mot en buss i samma område. Rutor krossades på bussen och busstrafiken i området ställdes tillfälligt in. En yngling i nedre tonåren greps av polis, misstänkt för att ha deltagit i stenkastningen. Hans nationalitet/etnicitet uppges inte i polisens rapportering om incidenterna.

* * *

Kl. 07.56 på nyårsdagens morgon upptäcktes en brand i en restaurang i Rålambshovsparken, på Kungsholmen i Stockholms innerstad. När räddningstjänst kom till platsen var branden så kraftig att byggnaden inte gick att rädda. Den fick brinna ner till grunden. Polisen bedömer att branden var anlagd. Det fanns dock under nyårsdagen inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson