Annonsera på Avpixlat

Många anlagda bränder och fortsatt fyrverkeriterror under natten mot nyårsafton

Arkivbild.

Arkivbild.

SVERIGE BRINNER Under fredagen och natten mot nyårsafton rapporterades åtskilliga anlagda bränder och annan grov skadegörelse på en mängd platser i landet. Även fyrverkeriterrorn fortsatte, och vid flera tillfällen ska ungdomsgäng ha skjutit raketer mot både människor, fordon och byggnader. Det mest allvarliga brandtillbudet var förstås den uppmärksammade storbranden i invandrartäta Husby, i nordvästra Stockholmsområdet, då de två översta våningarna i ett flerfamiljshus totalförstördes. I det fallet är dock brandorsaken ännu ej fastställd.

Det var vid 19.30-tiden på fredagskvällen som räddningstjänsten fick larm om att det brann på en balkong på en av de översta våningarna i ett flerfamiljshus i den ökända, invandrardominerade Stockholmsförorten Husby. Fastigheten är belägen vid Oslogatan. Elden ska ha spridit sig snabbt, och kort efter att branden uppmärksammats brann det för fullt i husets femte våning och på vinden.

Lyckligtvis omkom ingen människa i storbranden. I polisrapporteringen uppges att en person fick föras till sjukhus för rökskador, medan ytterligare sex personer fick vård på plats för lindrigare rökskador. Ett flertal personer förlorade dock sina bostäder i branden, och Stockholms kommun måste nu snabbt försöka ordna tillfälliga bostäder åt dem vars lägenheter bokstavligt talat gått upp i rök.

Det förekom under fredagskvällen uppgifter om att storbranden i Husby skulle ha orsakats av en fyrverkeripjäs som skjutits mot den balkong där branden tros ha startat. Detta är emellertid inte fastställt. Polisen rubricerar initialt ärendet som mordbrand; en brottsrubricering som rutinmässigt används när orsaken till en större brand ännu är oklar. Polisen ska genomföra en teknisk undersökning i syfte att försöka slå fast hur och var branden startade. I mainstream-media uppges att en sådan undersökning inte kommer att kunna göras förrän tidigast på måndag.

* * *

Tidigt på fredagseftermiddagen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till en mindre brand i ett soprum på Rönnbergagatan i Västerås. Det brann i en soptunna. Branden kunde snabbt släckas. Brandorsaken uppges vara oklar.

Vid tretiden natten mot nyårsafton brann en bil som stod parkerad på Hallstagårdsgatan i Västerås. I lokaltidningens notis om incidenten framgår inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Vid 15.40-tiden på fredagseftermiddagen brann tidningar i en återvinningscontainer vid en fotbollsplats i Bällsta, i nordvästra Stockholmsområdet. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte branden. I polisens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 17.24 på fredagen brann en bil i Råsunda, i norra Stockholm. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet. En man ska ha setts på platsen i samband med att det började brinna, men det är oklart om han hade med branden att göra. Polisen uppger inte exakt var i stadsdelen branden skedde.

* * *

Vid 18-tiden på fredagskvällen tvingades räddningstjänsten rycka ut till ett flerfamiljshus på Hälsovägen i Helsingborg. Det brann i en papperskorg i husets källare. I lokaltidningens notis om händelsen uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Vid 18.30-tiden på fredagskvällen ägnade sig några ungdomar åt att kasta sten mot bussar i Björknäs, i sydöstra Stockholmsområdet. En buss skadades så pass illa att den fick tas ur trafik. Det finns inga uppgifter om att ungdomarna identifierats eller gripits. Inga signalement uppges i polisens rapportering om händelsen.

* * *

Under fredagskvällen och natten mot nyårsafton rapporterades två bränder i Tving, en mindre ort strax nordväst om Karlskrona i Blekinge. Vid 18.30-tiden på kvällen brann tre brevlådor. Enligt lokaltidningen är orsaken till denna brand ej fastställd. Vid ettiden på natten brann en bil i närheten av ortens kyrka. Bilbranden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och det tycks inte finnas några misstänkta.

* * *

Kl. 18.46 på fredagen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till Furulundsskolan i Halmstad, där det brann i en container. Brandorsaken uppges vara oklar.

* * *

Fyrverkeriterrorn i det ökända, invandrardominerade området Hässleholmen i Borås fortsatte under fredagskvällen. Vid 19-tiden blev en man beskjuten med fyrverkerier av ett ungdomsgäng när han var ute och gick med sin hund. Både mannen och hunden ska, som tur var, ha klarat sig utan skador. Strax före midnatt fick räddningstjänsten vädra ut rök från en trappuppgång på Tunnlandsgatan efter att fyrverkerier skjutits där. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för någon av incidenterna.

* * *

Kl. 19.21 på fredagskvällen fick polis och räddningstjänst larm om att några ungdomar kastat in smällare på en fritidsgård vid Nordmannatorget i Kungälv. Smällarna ska ha orsakat rökutveckling, och räddningstjänsten fick vädra ut lokalerna. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om att de skyldiga identifierats eller gripits. Inga signalement uppges i polisens notis om incidenten.

* * *

Under fredagskvällen var det oroligt i Valsta i norra Stockholmsområdet. Vid 19.40-tiden ska ett gäng ungdomar ha skjutit raketer i områdets centrum, med risk för att både människor och byggnader skulle skadas. Ett brandlarm utlöstes och polis tvingades rycka ut till platsen.

Något senare, omkring kl. 21.20, utlöstes ett larm på Valstaskolan. Det visade sig senare att rutor krossats och att fyrverkeripjäser skjutits in i byggnaden. När räddningstjänsten anlände till skolan blev de beskjutna med fyrverkerier av ett gäng ungdomar. Det finns inga uppgifter om att någon gripits för något av dåden. Det enda signalement som uppges är att de ungdomar som attackerade räddningstjänstens personal vid Valstaskolan var mörkt klädda.

* * *

Omkring kl. 20 på fredagskvällen brann det rejält i en container utanför Försäkringskassans lokaler på Ringvägen i Bollnäs. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Brandorsaken är, enligt lokaltidningen, oklar.

* * *

Under fredagskvällen ska det ha varit oroligt på Norra Köpmangatan i centrala Gävle. Ett större ungdomsgäng uppges ha skjutit fyrverkeripjäser mot både bilar och byggnader. Oroligheterna ska ha börjat vid 20-tiden på kvällen och pågått till 23-tiden. Polis skickades till platsen. Det finns uppgifter om att fyrverkerier och föremål kastades mot poliser från balkonger längs gatan. Detta antyder förstås att åtminstone en del av de inblandade ungdomarna bor i området, alternativt har tillgång till lokaler där. Därmed borde det inte vara alltför svårt för polisen att identifiera dem. Trots detta uppgav lokaltidningen på nyårsaftonen att ingen gripits, men att flera anmälningar om skadegörelse upprättats.

* * *

På fredagskvällen rapporterade Göteborgs-Posten (GP) att butikscentret Nordstan i centrala Göteborg skulle stänga tidigare än vanligt på nyårsafton. Centret har normalt alltid öppet ända till midnatt, men det hade beslutats att man på nyårsafton skulle stänga kl. 22. Anledningen till detta var hot från ungdomsgäng. Anders Börjesson, chef för citypolisen i Göteborg förklarade situationen så här:

– Vi fick indikationer på att de ungdomsgäng som normalt uppehåller sig i Nordstan under eftermiddagar och sena kvällar planerar att begå vissa oroligheter, som en hämnd för att ordningsvakter och polis gjort insatser mot dem under året.

När GP frågade polischefen vilka ungdomar det är som ligger bakom hoten blev svaret följande:

– Det är ungdomar från förorten, gatubarn och ensamkommande, de som brukar uppehålla sig i Nordstan.

* * *

Kl. 20.22 på fredagskvällen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till en containerbrand på Bökebergsvägen i skånska Svedala. I polisens ytterst kortfattade notis om ingripandet uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

* * *

Kl. 20.28 på fredagskvällen brann det i en container vid Stora Högaskolan i Stenungsund. Branden bedöms ha startat genom att en fyrverkeripjäs detonerat i containern. Några ungdomar ska ha setts på platsen i samband med att branden startade. Det finns inga uppgifter om att ungdomarna identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i polisens kortfattade rapportering om ärendet.

* * *

I invandrartäta Hjällbo, i norra Göteborgsområdet, ägnade sig ett större ungdomsgäng under fredagskvällen åt att attackera bussar med raketer och smällare. Enligt lokaltidningen ska det ha varit fråga om sammanlagt 30 – 40 ungdomar. De uppges ha försökt skjuta in fyrverkeripjäser på bussar då bussarna stannat vid hållplatser i området. De ska också ha siktat mot bussarnas fönster.

På grund av attackerna beslutade Västtrafik att tillfälligt ställa in trafiken till två hållplatser i Hjällbo-området. Polispatruller skickades till platsen, men ingen greps. Det är oklart om det finns några signalement på de ungdomar som deltog i attackerna. Åtminstone uppges inga signalement i lokaltidningens artikel om fyrverkeriterrorn.

* * *

En kvinna i Vänersborg utsattes på fredagskvällen för en obehaglig händelse. Omkring kl. 21 på kvällen sköts en “tjutraket” in genom brevinkastet i kvinnans lägenhet. Lyckligtvis orsakade raketen ingen brand, och kvinnan klarade sig utan fysiska skador. Ingen har gripits för dådet och polisen tycks inte ha några misstänkta.

* * *

Omkring kl. 21 på fredagskvällen fick Stockholmspolisen larm om att några personer stod på en gångbro vid tunnelbanestationen i det ökända, invandrartäta området Tensta, och att de från gångbron kastade ner smällare mot förbipasserande. Det verkar inte som om någon skadats fysiskt, men en person som träffades av en smällare ska ha fått brännskador på sin jacka. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna, och i polisens notis om incidenten uppges inga signalement på de personer som kastade smällare.

* * *

Avpixlat har i en tidigare artikel berättat att det under torsdagskvällen var oroligt i det ökända, invandrartäta problemområdet Gamlegården-Näsby i Kristianstad. Oroligheterna fortsatte under fredagskvällen, om än i mindre omfattning. Vid 21.30-tiden brann det i en container i området, och när räddningstjänsten kom dit för att släcka kände de sig hotade av “stökiga” ungdomar. Polispatruller skickades till platsen. En av lokaltidningens reportrar säger sig ha sett att några ungdomar sköt fyrverkerier mot en polisbil. Det finns inga uppgifter om att de inblandade ungdomarna identifierats eller gripits. Inga signalement uppges i lokaltidningens artikel om oroligheterna.

* * *

Under fredagskvällen och natten mot nyårsafton rapporterades två containerbränder i Örebro. Kl. 21.40 brann det i en container vid Vivallaringen, och strax före kl. två på natten brann det i en container vid Navets skola. I lokaltidningens båda notiser om bräderna framgår inte om de misstänks ha varit anlagda eller om det tros ha funnits andra brandorsaker.

* * *

Vid 23.30-tiden på fredagskvällen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till det illa beryktade, invandrardominerade problemområdet Lindängen i Malmö, där det brann i en container. I polisens knapphändiga notis om ärendet uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring. Möjligen anses denna uppgift överflödig med tanke på stadsdelens karaktär.

* * *

Strax före kl. ett natten mot nyårsafton tvingades räddningstjänst och polis i Södertälje rycka ut till två bränder med bara några minuters mellanrum. Först brann det i en container på Klockarevägen. Kort därefter brann två bilar på Karlslundsgatan. I lokaltidningens rapportering framgår inte om bränderna bedöms ha varit anlagda eller om det tros ha funnits andra orsaker.

* * *

Kl. 01.22 natten mot nyårsafton fick polis och räddningstjänst larm om att en bil brann i Birsta, i norra Sundsvallsområdet. Räddningstjänsten ryckte ut och släckte. Lokaltidningen uppger att det är oklart vad som orsakade branden.

* * *

Omkring halv två natten mot nyårsafton brann en bil i Kjula, strax öster om Eskilstuna. Enligt lokaltidningen bedömer polisen att branden troligen var anlagd. Ingen har gripits för dådet och polisen säger sig inte ha några misstänkta.

* * *

Kl. 02.08 skedde någon form av detonation vid polisstationen i småländska Ljungby, vilket fick en ruta i byggnaden att krossas. Två 22-åriga män greps på platsen, misstänkta för dådet. Polisens rapportering om ärendet är mycket kortfattad. Man uppger inga detaljer om de båda gripnas identiteter, och man uppger ej heller vad de tros ha haft för motiv för att attackera polisstationen.

* * *

Kl. 02.13 natten mot nyårsafton fick polis och räddningstjänst larm om att det brann i en container i korsningen Vallvägen-Östergatan i Tidaholm. Branden bedöms ha varit anlagd. En man ska ha setts på platsen i samband med att branden startade. Det finns inga uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen identifierats eller gripits. Inget signalement uppges i polisens korta notis om händelsen.

* * *

Kl. 02.17 natten mot nyårsafton tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en brinnande bil i Bjästa, strax sydväst om Örnsköldsvik. Enligt lokaltidningen är det oklart vad som orsakade branden.

* * *

Några minuter över tre natten mot nyårsafton avfyrades en fyrverkeripjäs in i en nattöppen McDonald’s-restaurang på Tallskogsvägen i Lidköping. Både personal och gäster på restaurangen ska ha varit nära att träffas av projektilen, men lyckligtvis skadades ingen. Det tycks inte finnas något signalement på den/de som stod bakom dådet. Gärningspersonen/-personerna tros dock eventuellt ha färdats i en blå Saab 9-5. Denna bil har sökts av polisen, men har inte påträffats. Följaktligen har ingen gripits för vansinnesdådet.

* * *

Vid fyratiden natten mot nyårsafton brann en bil på en skogsväg i närheten av Lagmansereds kyrka, strax sydost om Trollhättan. Branden misstänks ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet.

* * *

Någon gång under natten mot nyårsafton utsattes Stadshotellet i småländska Eksjö för omfattande skadegörelse. Detta uppgav en lokal nyhetssajt på nyårsaftonen. Ett tjugotal fönsterrutor till Stadshotellets pub ska ha krossats. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet. Stadshotellet uppges ha utfäst en belöning till den som lämnar uppgifter som leder till att vandalerna kan gripas.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson