Annonsera på Avpixlat

Fyraårigt barn besköts med raketer i ökänd Borås-stadsdel

Arkivbild. Foto: Mikael Marguerie.

Arkivbild. Foto: Mikael Marguerie.

SVERIGE BRINNER Även under torsdagskvällen och natten mot fredag rapporterades anlagda bränder och annan grov skadegörelse på en mängd platser runt om i landet. Den mest omfattande incidenten skedde i Västerås, där fyra bilar totalförstördes och ytterligare tre skadades i en brand som misstänks ha varit anlagd. Samtidigt fortsatte fyrverkeriterrorn i oförminskad omfattning. På en rad orter blev polisen nerringd efter att ungdomsgäng skjutit fyrverkerier mot både människor och byggnader. Avpixlat hinner ej redovisa samtliga händelser som rapporterats, men vi tar i denna artikel upp ett par av de mest uppseendeväckande exemplen på fyrverkeriterror.

Kl. 01.26 natten mot fredag fick räddningstjänst och polis larm om att bilar brann på en parkering vid Flottiljgatan i området Hässlö i Västerås. Branden hade startat i en bil och sedan spridit sig vidare. Fyra bilar uppges ha blivit totalförstörda. Ytterligare tre bilar ska ha fått mindre brandskador.

Det är ännu ej fastställt vad som orsakade branden. Polisen uppger dock att de inte kunnat finna någon “naturlig förklaring“, och att branden därför misstänks ha varit anlagd. Brottsrubriceringen är skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta gärningspersoner.

* * *

Mängder av fyrverkeri-relaterade incidenter rapporterades, som sagt, under torsdagen och natten mot fredag. En av de värsta skedde sent på eftermiddagen i det ökända, invandrardominerade problemområdet Hässleholmen i Borås. En kvinna och hennes fyraåriga dotter skulle passera en livsmedelsbutik vid Hässle torg. På platsen befann sig ett gäng tonårspojkar som sköt fyrverkerier. Mamman bad dem att tillfälligt låta bli att skjuta, eftersom den lilla flickan är rädd för smällare.

När mamman och dottern passerat gänget fick de raketer skjutna efter sig. Gänget ska ha siktat mot den fyraåriga flickan. En fyrverkeripjäs uppges ha exploderat alldeles intill fyraåringen, som blev panikslagen. Den lilla flickan ska dock, lyckligtvis, ha klarat sig utan fysiska skador. Det finns inga uppgifter om att ynglingarna som sköt har identifierats eller gripits. Inga signalement uppges i lokaltidningens artikel om händelsen.

* * *

Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen tvingades räddningstjänsten rycka ut och släcka en brand i en större soptunna vid sjön Racken i Arvika. I lokaltidningens notis om incidenten uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan orsak.

* * *

Kl. 17.27 på torsdagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till området Ålidhem i Umeå på grund av en containerbrand. Branden bedöms ha varit anlagd. Två personer greps på platsen, misstänkta för skadegörelse. I polisrapporteringen uppges inga detaljer om de misstänkta gärningspersonernas identiteter.

* * *

Omkring kl. 18.20 på torsdagskvällen fick polisen larm om pågående skadegörelse vid Djupedalsskolan i Mölnlycke, i sydöstra Göteborgsområdet. Några ungdomar krossade rutor på skolbyggnaden. När polis kom till platsen visade det sig att två rutor krossats. Ungdomarna hade då flytt från platsen. De har inte identifierats eller gripits. Ett vagt signalement uppges i polisens rapportering om ärendet. Gärningspersonerna beskrivs som fyra – fem mörkt klädda ungdomar. En av dem ska ha haft på sig en röd keps.

* * *

Strax före kl. 20 på torsdagskvällen brann det i en container vid Diktargatan i det ökända, invandrardominerade “utanförskapsområdet” Vivalla i Örebro. Branden ska ha orsakat kraftig rökutveckling. Lokaltidningen uppger att det är oklart vad som orsakade branden.

* * *

Kl. 20.48 på torsdagskvällen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till Österledsskolan i Oskarström, strax utanför Halmstad. En fyrverkeripjäs hade skjutits in i byggnaden, som delvis rökfyllts. Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Polisen i Trollhättan ska under torsdagskvällen ha upprättat en anmälan om försök till misshandel. Brottsoffret var en man som varit ute och rastat sin hund i det invandrartäta problemområdet Lextorp. Mannen och hans hund blev  då beskjutna med fyrverkeripjäser av ett gäng ungdomar. Både mannen och hunden tycks lyckligtvis ha klarat sig oskadda. Polis kallades till platsen, men när de anlände hade ungdomsgänget försvunnit. Det finns inga uppgifter om att de identifierats eller gripits. I lokaltidningens artikel om händelsen uppges varken när dådet skedde, var i stadsdelen det skedde, eller några signalement på gärningspersonerna.

* * *

Strax före kl. 21 på torsdagskvällen larmades räddningstjänst och polis till Bataljonsvägen i det illa beryktade, invandrartäta problemområdet Gamlegården-Näsby i Kristianstad. Där brann det i en container. Ett större gäng ungdomar befann sig på platsen. Medan räddningstjänsten släckte branden blev de beskjutna med fyrverkerier. Lyckligtvis ska ingen ha skadats.

Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för attacken mot brandmännen. Varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen uppges några signalement på de ungdomar som avfyrade raketer mot brandmännen. Man uppger ej heller vad som tros ha orsakat branden i containern. Det förefaller dock, med tanke på övriga omständigheter, sannolikt att branden var anlagd.

* * *

Vid 21.30-tiden på torsdagskvällen slog en förbipasserande larm om att det brann i en lagerlokal vid Lidköpingsvägen i västgötska Götene. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden innan den hunnit orsaka några större skador på byggnaden. Uppgifter till lokaltidningen tyder på att branden sannolikt var anlagd. Det finns emellertid inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

En lista över brandattentat och annan grov skadegörelse är naturligtvis inte fullständig om inte spännande, mångkulturella Malmö är med på ett hörn. Under torsdagskvällen rapporterades, som vanligt, flera brandattentat i den problemtyngda staden.

Kl. 21.42 brann en container vid Fosievägen. Under släckningsarbetet blev räddningstjänstens personal beskjutna med fyrverkerier. De ska dock ha klarat sig utan skador. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för attacken, och i lokaltidningens notis om händelsen uppges inga signalement på den/de som besköt brandmännen. Lokaltidningen uppger ej heller vad som tros ha orsakat containerbranden. Med tanke på fyrverkeriattacken ligger det förstås nära till hands att anta att branden var anlagd.

Vid 22-tiden på torsdagskvällen brann en bil på Fajansgatan i Malmö-förorten Oxie. Brandorsaken uppges varken i polisens eller lokaltidningens rapportering om händelsen. Lokaltidningen skriver dock att det under kvällen även avfyrades raketer i Oxie centrum, samt att smällare kastades mot en restaurang i området. Dessa omständigheter antyder möjligen att bilbranden kan ha varit anlagd av samma personer som ägnat sig åt fyrverkeriterror.

Kl. 22.41 brann en moped som stod på en balkong vid Von Rosens väg i den ökända, invandrardominerade stadsdelen Rosengård. Mopeden hade börjat brinna efter att den träffats av en fyrverkeripjäs. Det är oklart om polisen utreder branden som ett brott eller om det inträffade ses som en olyckshändelse.

* * *

En obebodd villa vid Strömtorpsvägen i värmländska Degerfors brann sent på torsdagskvällen ner till grunden. Branden upptäcktes vid 23-tiden. När räddningstjänsten kom till platsen brann det så kraftigt att det bedömdes som omöjligt att rädda byggnaden. Ingen människa ska ha skadats i branden. En lokaltidning uppger att det är oklart vad som orsakade branden.

* * *

I Uppsala rapporterades en anlagd bilbrand och flera fall av grov skadegörelse under natten mot fredag. Den första incidenten skedde vid 23.40-tiden. Då såg ett vittne två unga män sparka sönder en ruta till en butik på Kungsängsgatan, varpå de sprang från platsen. Det finns inga uppgifter om att de två männen identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i polisens notis om händelsen.

Nästa incident rapporterades kl. 01.39. Då hade en ruta till ett café i Årsta centrum krossats. Tre unga män som setts på platsen misstänks för dådet. Det finns dock inga uppgifter om att männen identifierats eller gripits, och inga signalement uppges i polisrapporteringen.

Ett stort antal taxibilar ska på sista tiden ha vandaliserats i Uppsala. Under natten mot fredag var det dags igen. Rutor krossades på åtta – tio taxibilar. Dåden skedde bland annat på Bellmansgatan och Bruno Liljeforsvägen. Enligt lokaltidningen grep polisen en av de misstänkta gärningsmännen, men han släpptes igen. Det uppges råda oklarheter om den misstänktes ålder. Lokaltidningen citerar Christer Nordström, presstalesman för polisen i Uppsala län, som bland annat säger:

– Det råder oklarheter kring pojkens ålder. Han sa att han var 15 år men han kan vara yngre.

Uppgiften om den oklara åldern tyder på att den brottsmisstänkte ynglingen inte är folkbokförd i Sverige, och saknar identitetshandlingar. Av detta kan man dra slutsatsen att det med stor säkerhet är fråga om en person som vistas illegalt i landet. Kanske är det ett “ensamkommande flyktingbarn” som fått avslag på sin asylansökan, eller ett av de s.k. gatubarn från Marocko som driver runt i Sverige och försörjer sig på brottslighet. Om detta skriver dock lokaltidningen ingenting, eftersom det skulle anses “rasistiskt” att informera läsarna om detta.

Kl. 04.21 brann en bil vid Danmarks skola i Uppsala. Branden bedöms ha varit anlagd. Ingen har gripits för dådet och det finns, enligt polisens rapportering om ärendet, inga misstänkta.

* * *

Strax före midnatt på torsdagen utsattes en butikslokal på Bangatan i centrala Södertälje för skadegörelse. Rutor till lokalen hade krossats och en spritflaska hade kastats in. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Polis och räddningstjänst i Sala tvingades under natten mot fredag rycka ut till två anlagda bränder. Kl. 0.25 brann det i en container vid Ekebyskolan. Vid 02-tiden brann det kraftigt i ett sopkärl vid Silverrastens vägkrog på Gruvvägen. Man kunde konstatera att branden i sopkärlet orsakats av en fyrverkeripjäs. Polisen rubricerar båda ärendena som skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna i något av fallen.

* * *

Vid 01-tiden natten mot fredag upptäcktes en brand i en större förrådsbyggnad vid en villa i småländska Mariannelund. Branden hann sprida sig till ett mindre skjul och en bil innan den kunde släckas. Både förrådsbyggnaden, skjulet och bilen uppges ha totalförstörts. Enligt en lokal nyhetssajt misstänker polisen att branden var anlagd. Det finns dock inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Vid 03-tiden natten mot fredag upptäcktes att flera rutor krossats på en bowlinghall på Idrottsvägen i småländska Västervik. Det tycks vara oklart om den/de som krossat rutorna haft för avsikt att bryta sig in eller om det “bara” handlat om skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

Omkring kl. 03.45 natten mot fredag såg ett vittne tre ungdomar slå sönder en busskur vid Stationsvägen i Fagersta. Vittnet ringde polisen, och en polispatrull påträffade en stund senare några ungdomar i området. Ungdomarna kontrollerades, men det är inte fastställt om de var skyldiga till skadegörelsen. I polisens rapportering om händelsen uppges inga signalement på de ungdomarna som sågs slå sönder busskuren.

* * *

Några minuter i fem natten mot fredag tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till ett flerfamiljshus på Kristallvägen i Solberga, i södra Stockholmsområdet. Husets trapphus var rökfyllt. Det visade sig att papper brann i källaren. Polisen rubricerar ärendet som försök till grov mordbrand. Brottsrubriceringen tyder på att branden troligen misstänks ha varit anlagd. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Omkring kl. 05.15 på fredagsmorgonen började en bil brinna på Nytorgsbacken i den invandrartäta Helsingborgs-stadsdelen Söder. Branden bedöms ha varit anlagd. Flera personer ska ha setts på platsen i samband med att branden startade, och en kraftig knall ska ha hörts. En bil som stod parkerad intill den brinnande bilen skadades också. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet. I lokaltidningens korta notis om händelsen uppges inga signalement på de personer som sågs på platsen när branden startade.

* * *

Kl. 05.16 på fredagsmorgonen sågs tre ungdomar sparka ner en lyktstolpe vid en gångväg i Östersund. Polis påträffade de tre ungdomarna i närheten av platsen. De greps, misstänkta för skadegörelse. Polisen ska också ha kontaktat deras föräldrar. Varken ungdomarnas kön, åldrar eller nationaliteter/etniciteter uppges i polisens kortfattade rapportering om ärendet.

* * *

Berga är ett av Linköpings invandrartäta problemområden. Kl. 06.26 på fredagsmorgonen uppmärksammade väktare att en fritidsgård i området utsatts för skadegörelse. En ruta i en entrédörr hade slagits sönder. Det är inte fastställt om den/de som krossat rutan haft för avsikt att bryta sig in eller om det “bara” handlade om skadegörelse. Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna för dådet.

* * *

På fredagsmorgonen upptäcktes att minst åtta bilar utsatts för åverkan i bostadsområdet Lundby i Örebro. Den första skadade bilen påträffades kl. 07.20. Rutor på bilarna hade krossats. Barnstolar och andra föremål hade kastats på gatan. Polisen rubricerar ärendena som bilinbrott. Det verkar emellertid oklart om den/de som begått dåden haft för avsikt att stjäla eller att vandalisera. En polistalesman ger följande kommentar till lokaltidningen:

– De liknar inte vanliga bilinbrott. Bilarna är mera sönderslagna i de här fallen.

Det finns inga uppgifter om misstänkta eller gripna.

* * *

Kl. 08.48 på fredagsmorgonen tvingades räddningstjänst och polis rycka ut till en containerbrand på Johannesbergsvägen i Karlskrona. I polisens ytterst knapphändiga notis om ärendet uppges inte om branden bedöms ha varit anlagd eller om det tros ha funnits någon annan förklaring.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson