Annonsera på Avpixlat

“Antisemitlista” för Söder – “Anti-Israel-lista” för Wallström

kollage

MEDIA I veckan var Avpixlat först ut med att uppmärksamma att utrikesminister Margot Wallström (S) hamnat på åttonde plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över de värsta antisemitiska uttalandena och händelserna under året, för sitt ökända uttalande om “utomrättsliga avrättningar” i Israel. Medias, och i synnerhet SVT:s, hantering av fallet är anmärkningsvärt.

Den initiala reaktionen från medierna var tystnad, men efter pressen från allmänheten blev för omfattande gav man efter och skrev om att Wallström hamnat på årets lista. 2015 hamnade Björn Söder (SD) på listan för ett uttalande 2014 om svenskhet agendasättande Dagens Nyheter förvrängde. Dock nöjde man sig inte bara med att skriva annorlunda om de två fallen, man gick även tillbaka och ändrade i artikeln om Björn Söder från januari 2015.

Initialt var rubriken “Söder på internationell antisemitlista“. I fallet Wallström heter det däremot “Wallström på anti-Israel-lista efter Israelkritik“.

På torsdagen ändrades artikeln om Söder till “Söder på lista efter uttalande om judisk identitet“. Observera också att det står “rasistlista” i URL-adressen, vilket alltså tycks ha varit den allra första varianten av artikeln.

I ett “förtydligande” rättfärdigar man ändringen så här:

I en tidigare version av den här texten användes ordet ”antisemitlista” i rubriken. Det var fel, då listan handlar om anti-Israeliska och antisemitiska händelser under året. Detta är nu ändrat.

kollage-2

I själva verket beror ändringen av allt att döma på att man på Public Service-bolaget valt att byta fot ifråga om sin syn på Simon Wiesenthal-centret och dess lista efter att en politiker som man sympatiserar med hamnat på den. Så länge politiker som SVT-journalister avskyr hamnar på listan var det i linje med SVT:s illa dolda agendajournalistik att rubricera listan som en över antisemiter. När en S-minister tas upp på listan blev den hållningen problematisk.

Det är också påfallande stor skillnad i tonläge i artiklarnas brödtext. När SVT rapporterade om Söder anfördes inga förmildrande omständigheter. När Wallström nu hamnat på listan ges stort utrymme för att ifrågasätta detta och att peka ut listan som oseriös.

Det bör i sammanhanget också påpekas att det – oavsett det ska kallas antisemitism eller något annat – rimligen bör anses som betydligt grövre att en utrikesminister beskyller israelisk polis för att begå utomrättsliga avrättningar än att en riksdagsledamot utan regeringsansvar allmänt försöker föra en diskussion om nationstillhörighet och etnicitet. Det som föranledde att Björn söder hamnade på listan var följande i statsvetarkretsar helt okontroversiella uttalande men som grovt och avsiktligt av SD:s meningsmotståndare stämplades som antisemitiskt:

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson