Annonsera på Avpixlat

Hög kam och yviga stjärtfjädrar

Joakim Mårtensson

KRÖNIKA Till skillnad från många Avpixlat-läsare som bojkottar Expressen, Aftonbladet, DN och så vidare har inte jag sådana hämningar. Jag är inne på dessa publikationer i princip dagligen. Inte tvunget för att ta del av nyhetsflödet, det gör jag bäst via andra kanaler. Det är mest i rent nöjessyfte. Krönikorna och ledarna är ofta så dåligt underbyggda och kommer fram till så snurriga slutsatser att det uppstår en ofrivillig komik som gör att jag ibland ligger dubbelvikt över tangentbordet av garv.

Café latte-riddarna på Södermalm försöker med alla medel försvara det mångkulturella samhället trots att de själva är representanter för ett skrå och en klass som inte har ett dugg intresse av att beblanda sig med andra kulturer. De föredrar att beundra dem lite på avstånd, så där som man fascinerat tittar på en gorilla eller en bengalisk tiger på zoo – tacksam över att det är en mur eller ett staket emellan.

Men emellanåt känner de sig säkert inte helt ärliga i den situationen och måste då sno åt sig lite multikulti-poäng genom att visa hur mångkulturella de själva är. Då kommer det en ohederlig krönika som med alla medel försvarar det mångkulturella samhället. Nästan alltid dyker de upp vid traditionella svenska högtider som midsommar och jul och påminner då om att våra traditionella svenska högtider egentligen inte alls är svenska. Eller så gör de ett stort nummer av att svenskheten är en smältdegel av alla de kulturer som vi har tagit hit antingen genom vikingarov, under Karl den XII:s härjningar i Europa eller, som nu, under den okontrollerade massinvandringen. Vad de vill säga med det är att Sverige egentligen alltid har varit ett invandrarland. Att det nu väller in tiotusentals människor per år från främmande kulturer är ingenting nytt och ingenting man behöver hetsa upp sig över.

Jag gnuggade händerna av förtjusning när en av mina pålitliga favoriter i en julkrönika förklarade att den svenska julen inte alls är svensk utan en multikultifest. Det är såklart superfeministen och massinvandringsvurmaren Lars Lindström som är i farten igen. Och hans text innehåller så många osammanhängande syftningar, märkliga slutledningar och fel så att den som ren underhållning borde läsas högt från predikstolen på julottan eller kanske på Skansen i stället för ”Nyårsklockan”.

Mellan raderna framgår det ganska tydligt att Lindström precis som de flesta andra vänstermänniskor tycker det är jobbigt att det inte finns en exakt mall för vad man ska tycka eller göra. De vill gärna att det ska vara fastslaget någonstans, som i Maos lilla röda. Men, sorry Lasse, det finns ingen julmanual. Var och en får fira denna högtid som han eller hon tycker passar bäst. Det finns till exempel personer som doppar i grytan på julafton, och sedan finns det personer som inte doppar i grytan på julafton. Det är helt frivilligt, men dopp i grytan finns med som en typisk julkomponent om man nu skulle vilja det, annars kan man strunta i det. Du får bestämma själv. Känns det jobbigt?

Lindström inleder sin text med följande känslodarrande rader:

Svenskt julfirande är en berusande mångfald av myter och influenser från olika länder och epoker, traditioner från skilda kulturer och religioner, ett osaligt mischmasch av kalla marknadskrafter och varm familjegemenskap. Snart kan vi äntligen fira vår sköna multikultifest: den svenska julen.

”Berusande mångfald?” Ok, vi fattar att Lindström har tittat lite för djupt i den mångkulturella glöggpannan, och det är förstås möjligt att hans julfirande består av ”influenser från olika länder och epoker” och ”traditioner från skilda kulturer och religioner”. Och i så fall är det inget fel på det. Men om vi nu ändå ska försöka enas om generella spelregler för julen så är Lindströms firande nog inte speciellt typiskt.

Förvisso är julen en förkristlig högtid, så det med olika epoker och religioner stämmer, även om den jul vi firar i dag i princip bara har datumet gemensamt med vikingarnas vinterblot. Så länge kan man alltså vara med. Men när han sedan påstår att julen härstammar från skilda kulturer ger han sig ut på riktigt tunn is. Det känns säkert befriande att bara höfta ur sig något sådant, men det hade varit klädsamt om han hade gett några exempel på vilka kulturer han menar.

Det Lindström och de flesta andra vänsterjournalister alltid missar i sina mångkulturella analyser är att den svenska kulturen inte är och aldrig har varit isolerad från andra kulturer. Vi har sedan vi kristnades i början av 1000-talet ingått i den kristna gemenskapen och bland annat ersatt det hedniska midvinterblotet med julafton. Efter germanerna erövrat Rom skapades en europeisk kultur som vi förstås också var och är en del av. Vi har alltid haft ett nära utbyte med den europeiska ledande kulturnationen Tyskland. Med USA:s grundande och framgång i världen blev vi en del av den västerländska kulturen, och det är vi fortfarande. Därför kan man inte se den svenska kulturen som en isolerad företeelse utan som en del av ett större bygge, precis som exempelvis den syriska kulturen är en del av den större arabiska kulturen. Det finns självklart avvikelser mellan kulturen i Syrien och Egypten, men båda är en del av den det arabiska huset.

Men nu har Lars Lindström kommit upp i varv:

Vi tar något rött, något vitt, något judiskt, något katolskt, något tyskt, något svenskt, något lånat, något stulet, något turkiskt, något amerikanskt, något nederländskt och kokar ihop till den gröt vi kallar svensk jul. Det är så kultur fungerar, det är ett mirakel!

Jag lämnar färgerna därhän eftersom jag inte begriper vad han vill säga med det. Men traditionellt sett firar vi ju Jesu födelsedag under julen. Vad som är judiskt med att fira världens första kristna person förklarar inte Lindström. Han kanske syftar på Gamla testamentet som är en gemensam skrift för judar och kristna, men vad har GT med julen att göra? Varken Jesus eller julen är ju med där. Katolskt? Jo, tjena, de är också kristna så de firar också jul, men vad är det hos oss som är specifikt katolskt under julen? Kan man bikta sig hos tomten? Turkiskt, heh? Kanske Lindström smyckar julbordet med kåldolmar och kebab. ”Sinter Klaas” är nederländsk eller nordtysk och har stått förebild för den moderna jultomten som kommer från USA. Men dessa länder ingår i den västerländska kulturen som vi själva också är en del av. Inom vår kultursfär har vi alltid lånat av varandra. Så att snacka om mirakel är väl kanske ändå att ta i.

Lindström flåsar på:

En traditionell svensk jul i början av 1700-talet saknade julgran, adventsljusstake, julskinka, adventskalender, pepparkakor, glögg, jultomte, julmust, Kalle Anka och Karl Bertil Jonsson. Hur kul låter det?

Nej, det låter kanske inte så kul, men tidigare gick inte julen i första hand ut på att ha kul utan var en kristen högtid för att påminna om Jesu födelse. Men Lindström försöker uppenbarligen göra en stor poäng av alla de grejor som har tillkommit efter Karl den XII:s regenttid. Låt oss titta lite på deras ”mångkulturella” ursprung:

För att fira en riktigt traditionell jul ska vi enligt Lindström tydligen avstå från alla de uppfinningar som vi eller andra länder inom vår kultursfär har varit upphovsman till. Teven är en 1900-talsuppfinning, om nu någon missat det, så det hade inte gått att titta på Kalle Anka på 1700-talet. Vi utgår från att Lindström har stearinljus i julgranen.

Sedan drar han en upp den så kallade Marbymattan som tillverkades i Anatolien för 700 år sedan och i flera hundra år har prytt altaret i en jämtländsk kyrka. Jo, Lasse, visst kommer den från ett muslimskt land, men den har inget muslimskt motiv utan ett förislamiskt, nämligen från sasaniderna som var den sista inhemska dynastin i Persien före den arabisk-muslimska invasionen. Motivet består av två stiliserade fågelpar som har tolkats som korta och kraftiga tuppfåglar med hög kam och yviga stjärtfjädrar, lite som du och dina journalistkollegor.

Sedan har vi det här med julskinkan som Lindström påstår inte fanns i Kalle Kåldolmes Sverige. Enligt Wikipedia fanns den redan i förkristlig tid. Så vår julskinka har inte rymt från något annat land, och skulle den ha gjort det är det bara grymt. Är det förmätet att utgå från att den inte härstammar från ett muslimskt land?

Nej, nu struntar vi i dem med sina höga kammar och yviga stjärtfjädrar. Låt oss fira en riktigt traditionell svensk jul. God jul på er alla Avpixlat-läsare. Jag tackar er för alla positiva och intressanta kommentarer på mina artiklar. Nu ska jag dricka en glögg, trycka i mig lite ”pibbakaugor” och njuta av det svenska så länge som det finns kvar.

Joakim ”Bronco” Mårtensson

Fler krönikor av Joakim Mårtensson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson