Annonsera på Avpixlat

Trumps svikna vallöften

John Gustavsson

KRÖNIKA Jag hade egentligen tänkt vänta med att skriva den här krönikan tills efter den 20 januari då Trump svärs in, men han har redan åstadkommit tillräckligt sedan han blev vald för att vi ska kunna konstatera att Trump sviker ett antal av sina vallöften. Missförstå mig inte: Till viss del är detta bra, men det är ändå ett svek mot hans väljare, och det visar att Trump är en mycket mer lik en ”vanlig politiker” än han velat ge sken av.

Här följer ett antal exempel:

 • Det verkar inte bli någon mur.Vi kommer nog alla ihåg hur Trumps anhängare skanderade ”Build the wall”. Trump lanserade muren i sitt första tal där han tillkännagav sin kandidatur. Muren skulle vara 10-13 meter hög och den skulle dessutom betalas av Mexiko. Nu efter att ha blivit vald så pratar Trump inte längre om muren och medlemmar i hans team samt de republikanska politiker som stödde honom under kampanjen säger nu att muren egentligen bara var en metafor; det skulle kunna vara ett stängsel, eller bara ökad gränssäkerhet i största allmänhet. Men… alla republikanska kandidater ville ju ha ökad gränssäkerhet? Flera av dem ville till och med bygga stängsel! Det som skiljde Donald Trump från hans 16 primärvalsmotståndare var ju att han ville bygga en mur (och tvinga Mexiko att betala!).

  Helomvändningen motiveras med att det faktiskt finns berg och vilda floder kring gränsen mot Mexiko, som gör att muren inte behövs. Upptäckte man det nu!? Att det finns floder och berg vid Mexiko/USA-gränsen som alltid varit där? Nog för att amerikaner är kända för att vara geografiskt okunniga, men ändå. Jag tror själv att Trumps team upptäckte att det är väldigt komplicerat att bygga en mur – man måste beslagta mark från tiotusentals privata individer och företag, som kommer stämma staten antingen för att stoppa beslagtagandet eller för att få den ersättning de anser sig värda. Även de som anser sig ha fått sin utsikt förstörd av muren lär stämma. Det skulle bokstavligen ta årtionden för rättssystemet att bearbeta alla stämningar, och under tiden kan ingen mur byggas.

  Viktigare är dock att en mur inte löser så mycket. Mexikaner kommer oftast inte till USA illegalt; de stannar i USA illegalt. De kommer till USA som turister, och går sedan under jorden och stannar permanent. En mur stoppar ingen från att komma till USA som turist.

  Utöver sveket kring muren så har Trump utnämnt invandringsvänlige Andrew Puzder till arbetsmarknadsminister (och andra globalister), och sagt att man kommer att fortsätta att främst deportera kriminella illegala invandrare – precis som idag med andra ord. Före valet sa jag att Trump inte var någon nationalist, utan bara var ute efter röster. Tror ni mig nu?

 • Träsket är långt ifrån dränerat. Under slutet av sin presidentkampanj lanserade Trump en ny slogan, ”Drain the swamp”, alltså ”Dränera träsket”, åsyftandes korruptionen i Washington DC. Så, hur går det så här långt?

  Minns ni när Hillary Clinton kritiserades av Trump och hans anhängare för att hon stod för nära Wall Street? Trump utsåg just en tidigare högt uppsatt Goldman Sachs-bankir till finansminister. Innan ni rusar till kommentarsfältet för att försvara detta; hade ni gjort samma sak om det varit Hillary? Nej, jag trodde väl inte det. Detta är inte första gången detta hänt heller, Henry Paulson som var finansminister under Bush var tidigare VD för Goldman Sachs och såg under finanskrisen till att bankerna räddades från konsekvenserna av deras handlande. Trump har även utnämnt Goldman Sachs operativchef Gary Cohn till direktör för National Economic Council. Inte undra på att GS aktier har rusat med 30 % sen valet

  I övrigt ser det inte mycket bättre ut. Minns ni hur Hillary anklagades för att vilja ge bort höga positioner till de som donerat pengar till henne och varit lojala? Linda McMahon donerade 7,5 miljoner till Trump och får som tack leda småföretagsmyndigheten. Och hans fanatiske supporter Ben Carson har utnämnts till minister för bostäder och stadsutveckling, ett område där han helt saknar erfarenhet. Totalt är det sex personer som donerat miljoner till Trumps kampanj som nu ingår i hans administration. Och på tal om Hillary så har Trump meddelat att hon inte kommer åtalas. Är det verkligen så här man dränerar träsket?

  Trump har även svikit löftet att distansera sig från sitt företag som president. Han gör faktiskt redan nya affärsuppgörelser, och Ivanka som ska ta över företaget är med på Trumps möten med andra statschefer! Trump vägrar dessutom gå på kritiserade Obama för det); hans affärer tar tydligen för mycket tid. Är Trumps förebild månne Vladimir Putin? Hursomhelst verkar Trump bli en deltidspresident.

 • Carrier-uppgörelsen är en katastrof. Trump stoltserade nyligen med att han räddat 2 000 jobb från att flyttas till Mexiko. I själva verket var det 800 jobb, då Carrier aldrig planerade att flytta resten. Carrier-dealen innebär också att Carrier får skattelättnader som inget annat företag får – en total snedvridning av marknaden (statskapitalism) som skapar en jobbig föregångare då andra företag i framtiden lär hota att outsourca för att få samma deal. Dessutom innehåller inte avtalet någon garanti för att jobben verkligen ska stanna kvar; Carrier kan outsourca allihop om något år och ändå behålla alla skattelättnader. De kan även automatisera jobben – och de har redan sedan dealen blev verklighet beslutat att investera $16 miljoner i automatiseringsteknologi (samt höja priserna)! Superförhandlaren Donald Trump glömde uppenbarligen bort att inkludera ett par klausuler i avtalet. Han har även erkänt att han inte trodde att någon skulle ta honom bokstavligt när han lovade att stoppa Carrier från att flytta… ungefär som han inte trodde att någon tog ”Lock her up!” bokstavligt.

  Det är faktiskt märkligt att avtalet blev så dåligt då förhandlingsläget var bra: Carriers moderföretag har mycket värdefulla kontrakt med den amerikanska staten som Trump kunnat hota med att säga upp. Trots detta försvinner så många jobb. Hur svårt lär det då inte bli att få tillbaka jobb som redan försvunnit? Till och med Sarah Palin som kampanjade fanatiskt för Donald Trump tyckte att uppgörelsen var värdelös.

 • Tillerson ökar spänningarna. Rex Tillerson har nominerats till utrikesminister. Han har ingen politisk erfarenhet men är VD för världens största oljebolag Exxon Mobil. Att Trump utser en man som tilldelats en vänskapsmedalj av Vladimir Putin till utrikesminister, samtidigt som CIA meddelat att Ryssland hjälpte Trump bli vald är högst anmärkningsvärt. Minns ni när Trump anklagade Hillary för att vara köpt av utländska regeringar? Det känns allvarligt som att Trump gör allt det han anklagade Hillary (”No puppet, no puppet, you’re the puppet”) för, han tycks syssla med psykologisk projektion. Så varför agerar Trump så här? Kan det vara så att Ryssland sitter på information< som skulle kunna skada honom? Kan det vara så att Trump lånat stora belopp av ryska banker? Eller är Trump helt enkelt en ”Manchurian candidate”, anställd av Putin för att sänka USA? Exxon Mobil skulle dessutom tjäna miljarder på att sanktionerna mot Ryssland hävdes, något Tillerson länge förespråkat. Intressekonflikt?

  Två saker kan hända nu: Antingen så tror världen att USA blivit infiltrerat av Ryssland på högsta nivå, och agerar därefter – vilket kommer innebära ökade spänningar med upprustningar och oroligheter i Östeuropa bland länder som nu inte är säkra på USA:s stöd om Ryssland invaderar. Eller; så måste USA bevisa att man inte är infiltrerade av Ryssland, genom att exempelvis skjuta ner ryska plan över Syrien, höja sanktionerna, eller något annat. Detta skulle också skapa spänningar.

Jag lovade mig själv efter valet att jag skulle ge Trump en chans, och jag står fast vid det. Men ja, så här långt ser det riktigt mörkt ut. Jag är nyfiken på att höra från Trump-anhängare; litar ni fortfarande på honom? Vi hörs i kommentarsfältet (men håll god ton tack!). Tack för att ni läste.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson