Annonsera på Avpixlat

Recension: Kommunitarism av Jan Sjunnesson

Boken finns på Adlibris

Boken finns på Adlibris

KULTUR I vår omtumlande tid med påtvingad mångkulturalism ställs det frågor om liberalismens individualism klarar att mobilisera någon gemenskap för att tackla de problem vårt samhälle ställs inför. Kritiken mot det mångkulturella samhället levereras främst av nationalister och konservativa. Hur ska en politisk och filosofisk teori se ut som tillgodoser krav och rättigheter på individuell mångfald och samtidigt värderar verklig gemenskap?

Många är intresserade av politik men få verkar numera bry sig om ideologi. Våra partier skyltar knappt längre med sin ideologiska hemvist. Socialdemokraterna var socialister förr, men det ordet nämns knappt längre. Numera pratar de om att de står för den svenska modellen och då hakar alla på och nickar instämmande. Vänsterpartiet var illröda kommunister förr, men de har bytt ut det belastade ordet mot det softare socialister med tanke på allt mördande och förtryck som kommunism förknippas med. Liberalerna som nyss hette Folkpartiet tar ofta ordet liberal i sin mun. Lite lustigt kan tyckas för de hatar andra åsikter än sina egna och förväxlar sannolikt ordet med förbjuda, för de vill förbjuda allt som de inte gillar. De definierar liberal som frihet, men utan att närmare förklara varför. Skulle en Sverigevän säga till en liberal att hon vill leva i frihet från sharia, hedersmord och polygami, så förstår denne inget utan vill tysta denna åsikt.

Sverigedemokraterna säger sedan några år tillbaka att de är socialkonservativa. De anstränger sig på partiets hemsida att förklara vad begreppet socialkonservatism står för. Vad SD har för ideologi struntar ju Löfven med flera svenska politiker högaktningsfullt i. De har fastnat i vad några av partiets pionjärer varit engagerade i och är sannolikt heller inte så orienterade i ämnet, så man nöjer sig med att frikostigt strö tarvliga epitet omkring sig i hopp om att inte bli avslöjade i sin ignorans.

Wikipedia definierar begreppet så här: ”Socialkonservatismen är relaterad till nationalkonservatismen. Nationalkonservativa partier är sociala traditionalister i den meningen att de stödjer den traditionella kärnfamiljen och social stabilitet. Många nationalkonservativa är därför socialkonservativa och förespråkare av en begränsad invandring och att stifta lagar inom politikområden för lag och ordning”.

Ett ideologiskt begrepp som är näraliggande socialkonservatism är kommunitarism. Författaren och journalisten Jan Sjunnesson har tagit sig an uppgiften att presentera detta begrepp för en större läsekrets genom att låta oss bekanta med ett antal intressanta författare och tänkare i en antologi som heter Kommunitarism: om individualism och gemenskap i moral, politik och filosofi. De mest namnkunniga av dem är Charles Taylor, Alasdair MacIntyre, Michael Sandel och, i viss mån, Richard Rorty. Boken utkom 2013 på Vulkan förlag, men har inte uppmärksammats varför vi väljer att publicera en aktuell recension.

Sjunnesson har ett förflutet som doktorand i filosofi i Uppsala och bidrar själv med några texter. För många Sverigevänner är han annars mest känd som något av en motor i det intellektuella motståndet mot det mångkulturella samhället där han bidrar med böcker, artiklar, föreläsningar och aktivism.

Det ska inte stickas under stol med att flera av författarna i Kommunitarism kräver en fokuserad läsare då innehåll och språk bitvis är ganska akademiskt och stundom riktigt svårt, i synnerhet för en läsare som är ovan vid filosofiska texter. Det är ingen bok som du slukar utan tar ett kapitel i taget och låt tankarna smälta.

Vi lever i en krass tid och politiken är pragmatisk därefter. Men likafullt behöver vi kunna reda ut en del politiska begrepp filosofiskt och ideologiskt för att förstå helhet och samband i vår tid. Kommunitarismen är ”en kritik av den liberala universalismen med dess abstrakta demokratisyn och individualism. Att bejaka gemenskap i stort, som i nationalism och i smått, som i religiösa minoriteter inom en nation, innebär att ta hänsyn till sociala och kulturella villkor för politiskt deltagande, rättigheter och annat som individer i en liberal analys alltid har tillgång till, en alltför abstrakt syn enligt mångkulturalister och kommunitarister, men även för nationalister och konservativa.”

Enligt Sjunnesson anser de kommunitära tänkarna ”att den liberala individualistiskt inriktade uppfattningen av människan, och därmed människosynen i våra västerländska statsskick, är alltför ytlig och leder till osund och felaktig metodologi i politisk och social teori”.

Centralt i dessa tankegångar är att ”kommunitärerna ifrågasatte vad de såg som en liberal övervikt på individuella rättigheter. De hävdade att gemenskap är en primär erfarenhet och en väl så viktig källa till individers identitet. Bara i ett samhälle har de chans att utvecklas, nå välfärd och välbefinnande.”
Arvid Öhman

För en annan recension av boken, se Carl-Johan Ljungberg i Samtiden och för en aktuell tillämpning av kommuntarismen på hur mycket mångfald demokratin tål, se Sjunnessons bloggpost.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson