Annonsera på Avpixlat

Behövs 64 000 invandrare?

John Gustavsson

KRÖNIKA Nyligen släppte Arbetsförmedlingen en rapport där man förutspår arbetskraftsbrist inom en snar framtid. Denna rapport skulle kunna vara goda nyheter för hundratusentals arbetslösa svenskar; dessvärre valde Arbetsförmedlingen att politisera rapporten genom att föreslå att lösningen på detta problem är ökad invandring. Vi behöver tydligen 64 000 invandrare per år för att inte riskera akut arbetskraftsbrist.

Det finns så många fel i den här rapporten att jag inte kan gå in djupare i samtliga, utan istället kommer jag att lista och kort förklara de främsta problemen som lett fram till den absurda slutsatsen (se även Tino Sanandajis Facebook):

  • Att göra ekonomiska prognoser är otroligt svårt. För er som inte är medvetna om detta så kan jag meddela att jag doktorerar i nationalekonomi, och jag har tagit kurser i avancerad statistik och regressionsanalys. Ekonomiska prognoser, i synnerhet när de sker längre fram i tiden, är osäkra och kommer i regel med stora standardfel. Arbetsförmedlingen, i sin rapport, rapporterar inte hur stort standardfelet är – snackar vi att vi behöver 64 000 invandrare +/- 5 000, eller 64 000 invandrare +/- 1 000 000? Skillnaden är rätt stor (och varje ekonom med integritet redovisar den informationen). Ju längre en prognos ligger i framtiden desto större blir osäkerheten (=standardfelet), och denna prognos handlar om en eventuell arbetskraftsbrist som ligger cirka ett årtionde i framtiden. Detta är en evighet i ekonomi.
  • Arbetsförmedlingen nämner endast i förbifarten att arbetskraftsbristen finns inom specialistyrken såsom kockar och lokförare. Det är säkerligen goda nyheter för er som jobbar inom restaurangbranschen, men vad det har med invandring att göra är något oklart: Det finns nämligen inte särskilt många invandrare med specialistutbildningar. Det vi behöver är alltså 64 000 extra arbetare INOM de specifika yrkesgrupperna som Arbetsförmedlingen räknar upp; inte 64 000 nya människor i största allmänhet.
  • Någon kanske tänker att om vi bara tar emot tillräckligt många invandrare, så kommer det ju säkerligen vara tillräckligt många som har korrekt utbildning så att vi skrapar ihop de 64 000 per år som vi behöver till specialistyrkena. Det finns två problem med detta: Dels att för att få ihop 64 000 med godkänd utbildning inom bristyrken skulle vi sannolikt behöva ta emot miljontals invandrare (något ingen kan tro att vårt redan kollapsande välfärdssystem skulle klara); dels att som Tino Sanandaji påpekar så skapar befolkningsökningen i sig efterfrågan. Det vill säga; större befolkning innebär större efterfrågan på arbetskraft inom alla yrken, inklusive de som redan är bristyrken. I Sverige har vi 3,9 läkare per 1000 invånare. Om det då bland invandrare finns färre än 3,9 läkare per 1000 invånare så innebär invandringen att läkarbristen ökar då antalet patienter per läkare blir större.
  • Okej, men om nu inte tillräckligt många av invandrarna har den rätta kompetensen för att täcka arbetskraftsbristen, varför inte bara utbilda dem? Det låter som en bra fråga, tills man inser att det skulle gå lika bra – till och med bättre – att omutbilda de svenskar som idag är arbetslösa. De talar redan svenska, är helt assimilerade i samhället, och är i allmänhet något mindre benägna att anlägga bilbränder. Nu kanske någon hävdar att ”men invandrarna gör ju de jobben vi inte vill ha” (inser dessa personer förövrigt att de indirekt säger att de vill importera en betjäntklass?), men det håller inte i det här fallet: de jobb och branscher Arbetsförmedlingen räknar upp är inga ”skitjobb”; det är inte kloakarbetare och sopgubbar som fattas utan lokförare, busschaufförer, kockar och verkstadsarbetare.
  • Arbetsförmedlingen säger sig inte vilja ta ställning till huruvida arbetskraftsinvandring är att föredra framför flyktinginvandring. Detta är ytterligare ett tecken på politiseringen av myndigheten; ren akademisk hederlighet innebär att man som ekonom erkänner att arbetskraftsinvandringen är mer lönsam än flyktinginvandringen, eftersom arbetskraftsinvandringen styrs av ekonomi (efterfrågan på arbetskraft är avgörande för arbetskraftsinvandringen). Självklart kan man försvara flyktinginvandringen med andra argument om man vill, men att hävda att flyktinginvandringen skulle vara lika bra som arbetskraftsinvandringen på att få fram kvalificerad arbetskraft är bara struntprat.
  • Arbetsförmedlingen glömmer i sin rapport bort en stor elefant i rummet: Automatisering. Jag är absolut ingen luddit, men det är ett faktum att automatisering förändrar arbetsmarknaden och kan kraftigt minska efterfrågan på vissa jobb (samt öka den på andra också såklart). Detta gör att alla prognoser för hur mycket arbetskraft som kommer behövas inom en viss bransch dras med en ännu större osäkerhet än vanligt, då man indirekt utgår ifrån att teknologin imorgon kommer vara samma som den är idag. Det är direkt oansvarigt att ta emot hundratusentals invandrare för att jobb eventuellt, kanske, troligen kommer att finnas för dem – vad gör man om så inte blir fallet? Kommer vi massdeportera dem då? Eller kommer de stanna kvar och bli bidragstagare? Motsatsen (att vi drabbas av arbetskraftsbrist) vore dels inte helt ovälkommet då det skulle hjälpa den långsamma löneutvecklingen, och dessutom väldigt lätt avhjälpt genom arbetskraftsinvandring från Östeuropa. Själv tror jag inte att någon brist kommer uppstå överhuvudtaget (detta dock främst på grund av de mörka moln som hopar sig över världsekonomin)
  • Arbetsförmedlingen utgår ifrån att flyktinginvandringen snart kommer sjunka tillbaks till traditionella nivåer. Indirekt så säger man att Syrienkrisen och kriget mot ISIS är tillfälliga problem som inte kommer skapa långvariga flyktingströmmar. Hur länge kaoset i Syrien kommer pågå vet vi såklart inte, men även om ISIS försvann imorgon och Syrien stabiliserades, så finns ett större problem: Mellanösterns olja håller på att ta slut. Regeringarna där köper idag folkets lojalitet med oljepengar som snart inte kommer finnas längre. Detta förtjänar egentligen sin egen krönika och jag lär återkomma till ämnet, men kort sagt: Mellanöstern kommer inom något decennium hamna i en större kris än regionen är i nu. I takt med att tiden går kommer fler och fler i Mellanöstern att se ”the writing on the wall” och välja att överge det sjunkande skeppet. Flyktingströmmarna – vilket egentligen är fel ord då det inte är regelrätta flyktingar vi talar om – kommer inte minska, och det är oroande att svenska myndigheter inte inser detta faktum och planerar därefter.

Man ska alltid vara försiktig innan man ifrågasätter ens motståndares heder och goda intentioner. Att säga ”Du har fel” är en mycket mildare anklagelse än att säga ”Du vill förstöra”. Jag tar därför inte lätt på att jag efter denna rapport måste anklaga Arbetsförmedlingen för att ha blivit ett politiskt verktyg med tillhörande avsaknad av intellektuell hederlighet. Rapporten känns ärligt talat som ett rent beställningsjobb från det politiska etablissemanget, och visar tydligt på behovet av att avpolitisera myndigheterna. Tack för ordet.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson