Annonsera på Avpixlat

Riksdagsledamoten Anna Hagwall utesluts ur Sverigedemokraterna

anna-hagwall-84773

UTESLUTNING På måndagen beslöt en enig partistyrelse i Sverigedemokraterna att utesluta Anna Hagwall som sitter i riksdagen för partiet. Som skäl anförs bland annat att Hagwall i motioner till riksdagen formulerat sig kring svenskt medieägande på ett sätt som tangerar antisemitiska konspirationsteorier.

Hagwall har enligt partiet också uttalat sig på ett sätt om våldsutsatta kvinnor som flyttar över en del av skulden på offret. Sammantaget anser partistyrelsen att Hagwall inte kan anses dela Sverigedemokraternas grundvärderingar och därför inte kan vara medlem i partiet.

Bakgrunden till uteslutningen är en motion om begränsningar i medieägande som Hagwall skrev där Bonniers användes som exempel på ett icke vederhäftigt sätt. Bonniers är en av de största mediekoncernerna i Sverige men kontrollerar inte i närheten av de 80 procent av medieutbudet som Hagwall påstod. Motionen innehöll även sakfel beträffande att Bonniers skulle erhålla presstöd för ett stort antal förlustbringande lokaltidningar.

Det som partiet ser som allvarligast med Hagwalls mediepolitska motion var dock att den innehöll förslag på att ingen etnisk grupp bör tillåtas äga mer än 5 procent av medierna. Att villkora ägande med etnisk härkomst ligger inte i linje med bland annat den “öppna svenskhet” som Sverigedemokraterna står för.

Den sortens överdrifter och förslag som Hagwall framlagt ligger nära den retorik man finner i högerextrema antisemitiska kretsar, där Bonniers som medieaktör primärt pekas ut för sin judiska bakgrund och hävdas vara en del av en stor judisk världsomspännande maktsammansvärjning, i stället för att kritiseras på ett vederhäftigt sätt och utifrån korrekta uppgifter.

Det är oklart om Hagwall verkligen hyser genuint antisemitiska åsikter eller bara har varit vårdslös med att använda information som florerar i sådana kretsar. Själv har Hagwall förnekat att hon skulle vara antisemit. Saklig kritik mot såväl osund ägarkoncentration som den för demkratin skadliga vänsterliberala ideologiska hegemonin i det svenska medieutbudet är befogad. Det sistnämnda är en av orsakerna till att Sverigedemokraterna startat en egen tidning och till framväxten av alternativa medier, såsom Avpixlat.

Uttalanden från Hagwall som indikerar att hon anser att misshandlade kvinnor som inte lämnar sina plågoandar får skylla sig själva, är också sådant som SD:s partistyrelse finner oförenligt med partiets ideologi.

Sverigedemokraterna gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson kommenterar i ett pressmeddelande uteslutningen av Hagwall. Karlsson menar att man i partiet haft dålig kontroll på Hagwalls ideologiska kompass och att hon rekryterades till riksdagslistan mer utifrån sin kompetens kring småföretagande.

Det är oklart om Karlssons uttalande ska tolkas som viss självkritik och om man avser ändra rutinerna för kvalitetssäkring före inlämning av motioner till riksdagen och utöka sina riksdagsledamöters medieträning och ideologiska inskolning för att framgent undvika den här sortens för partiet pinsamma och skadliga incidenter.

Mattias Karlsson understryker i sitt uttalande också att partiet förutsätter att Hagwall lämnar tillbaka sin riksdagsplats till partiet och inte sitter kvar som “politisk vilde” efter uteslutningen, något hon enligt gällande regler dock har rätt att göra. Som argument anförs att Hagwall inte erövrat sin riksdagsplats genom personkryss från väljarna utan nominerats av partiet.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson