Annonsera på Avpixlat

Vi måste vara bättre än dom

John Gustavsson

KRÖNIKA Sverigedemokraterna växer så det knakar. Hur mycket beror på vilket opinionsinstitut man litar på, men trenden är tydlig oavsett: Vänstern och högern tappar eller står stilla, Sverigedemokraterna som tredje block går framåt. Många tror att Sverigedemokraterna kan få 25 % eller mer i nästa val, och definitivt utmana om positionen som Sveriges näst största parti.

Med andra ord finns det anledning för optimism inför framtiden för oss Sverigevänner – det är bara en sak vi måste komma ihåg: Vi måste vara bättre än dom. Inte bara rent politiskt, utan även i vårt beteende. Här följer några exempel på saker som är väl värda att komma ihåg.

Våra meningsmotståndare är inte onda. Jonathan Haidt i boken ”The Righteous mind” skriver bland annat att en av de stora skillnaderna mellan höger- och vänsterväljare är att högerväljarna kan sätta sig in i varför vänsterväljarna röstar vänster, men inte vice versa. Om du frågar en högerväljare varför vänsterväljarna röstar vänster, så kan han alltså ge en rätt bra förklaring – ”de bryr sig mer om jämlikhet än tillväxt”, ”de tror att det bästa sättet att hjälpa fattiga är att ta ifrån rika” etc.

Men om du frågar en vänsterväljare varför högerväljarna röstar höger så får du mindre intelligenta svar i stil med ”de är onda”, ”de är giriga”, ”de är själviska och bryr sig inte om de som har det svårt”. Vänsterväljare har i största allmänhet svårt att förstå att någon kan vara osjälvisk utan att vara vänster – de ser högeråsikter som ett tecken på bristande karaktär. I Storbritannien har man länge haft ett ordspråk som på svenska ungefär kan översättas till ”De konservativa tycker att Socialdemokraterna är naiva; Socialdemokraterna tycker att de är konservativa är onda”.

Detta är också något vi ser i invandringsdebatten, där alla vi som inte vill hjälpa flyktingar på sjuklöverns vis stämplas som rasister som inte bryr sig om de stackars människorna som lever i krigshärjade länder. Precis som vänstern inte kan förstå att de flesta högerväljare faktiskt bryr sig om fattiga, så kan sjuklövern inte begripa att Sverigedemokrater faktiskt bryr sig om flyktingar. Att vara Sverigedemokrat ses som en karaktärsbrist som rättfärdigar personangrepp.

Med det sagt, så ska vi inte svara med samma mynt: Du vinner inga nya väljare på att kalla sjuklöverns nuvarande väljare för idioter, får, hjärntvättade, blinda osv. Ingen vill gå med i en klubb vars medlemmar tycker att man är dum i huvudet. Det är delvis därför som sjuklövern haft så fruktansvärt svårt att vinna tillbaka väljare från SD; när man blir demoniserad och förlöjligad för att man röstar på ett parti, så blir man om något ännu mer fast besluten om att rösta på det partiet.

De som stödjer sjuklövern har i vissa fall en annan världsbild än vi har och andra ideologiska övertygelser, vilket vi självklart som demokrater måste respektera. I andra fall, så är de bara rädda – svenskar har en tendens att välja ”status quo” och inte ändra något om det inte är absolut nödvändigt. Om man inte ännu personligen påverkats negativt av mångkulturen så är det inte säkert att man ser den absoluta nödvändigheten i att ta steget över till SD, tyvärr.

Vårt jobb är att få svenskarna att förstå att status quo inte finns på valsedeln; antingen kommer det att bli sämre eller bättre. Förolämpningar och generaliseringar hjälper oss inte att få fram det budskapet. Kom ihåg att nästan hälften av de som stödjer SD idag inte röstade på SD i valet 2014. I ett parti fyllt av nyfrälsta konvertiter finns det verkligen ingen anledning att se ner på de som ännu inte sett ljuset.

Var skeptisk till ALL media – även den alternativa! Sverigedemokrater i allmänhet och Avpixlats läsare i synnerhet är väl medvetna om att gammelmedia ofta vinklar sin rapportering och att de ibland rent av hittar på. Problemet är att många efter att ha insett detta glömmer två saker: Dels att gammelmedia inte alltid har fel, och dels att alternativmedia långt ifrån alltid har rätt. Kom ihåg att vem som helst kan starta en alternativmediasajt.

Flera alt-media-sajter hävdade före presidentvalet att Hillary Clinton skulle arresteras av FBI inom någon dag – vi väntar fortfarande. Före det hävdade de att Barack Obama vilken dag som helst skulle bli arresterad då FBI upptäckt nya, superhemliga bevis på att han inte var amerikan. De har även rapporterat att Obama vilken dag som helst kommer internera alla vapenägare i FEMA-läger… som sagt, vi väntar fortfarande.

Det finns bokstavligen tusentals exempel på fejknyheter som spritts som en löpeld på Facebook av nationalister, och varje gång det sker så tappar vår rörelse i trovärdighet. OK, sjuklövern sprider också fejknyheter ibland – men vi ska vara bättre än dom! Deras beteende får aldrig bli en godtagbar ursäkt för vårt.

Tyvärr går väldigt många från att tro på allt gammelmedia säger, till att tro på allt alternativmedia säger. Och det är minst lika fel – faktiskt i många fall mycket mer fel då 99 % av alternativmedia är skräp. En bra ledtråd till om en sajt är seriös är hur mycket reklam som finns på sajten, och om rubrikerna är ”sensationalistiska” (clickbait) – den kombinationen innebär i princip alltid att sajten drivs för att få maximalt antal ”clicks” för att maximera reklamintäkterna, utan hänsyn till vad som är sant och inte.

Ett annat tips är att leta efter namn på ansvarig utgivare för sajten; det är ett tecken på seriositet när någon bakom sajten är villig att gå ut med namn och bild (som Avpixlat gör). Slutligen; använd Archive.org som låter dig se hur en sajt såg ut vid ett tidigare datum. På så vis kan du se vad en mediasajt rapporterade för ett halvår eller ett år sen – hade de rätt?

Om sajten tidigare hävdat att Barack Obama tänkte fängsla alla vapenägare i FEMA-läger (något han lär ha minst sagt svårt att hinna med på de sex veckor han har kvar i Vita huset), så kanske du borde vara försiktig med att tro på vad den säger idag. Och kom ihåg; tro aldrig på en artikel bara för att innehållet bekräftar er existerande världsbild (konfirmeringsbias).

Vi ska krossa åsiktskorridoren – inte ersätta den. Jag har på senare tid gjort en minst sagt otrevlig upptäckt: Jag har alltid trott att vår rörelse står för öppen, fri debatt, och att våra forum – som Avpixlat och andra liknande sajter – är öppna för alla som vill debattera från ett socialkonservativt/nationalistiskt perspektiv. Tyvärr blev jag varse om att många på den här sajten egentligen inte har något problem med åsiktskorridorer som fenomen – de vill bara ha alternativa åsiktskorridorer där deras åsikter får uttryckas (och inga andras).

Jag trodde att vi avskydde PK-isterna just för att de skapar ”safe spaces” och stänger in sig i rum med enbart likasinnade, men jag fick det klargjort för mig att många här inte har något emot konceptet; de önskar bara att de också hade trygga rum där de slapp kritik och bara kunde sitta och hålla med varandra, och de vill göra Avpixlat till ett sådant rum.

I mitt fall orsakades häxjakten av att jag vägrade stödja Trump (och jag har inte ändrat mig!), men den hade garanterat kunnat triggas av nästan vilken ”hädelse” som helst.

Om dessa människor fick sin vilja igenom skulle den Sverigevänliga rörelsen snart splittras likt i Monty Python’s Life of Brian; vi skulle få Svenska Folkfronten vs Folkfronten för Sverige vs Folkets svenska front. Och medan vi blir upptagna av att slåss mot varandra kommer romarna… förlåt sjuklövern, att stå vid sidan av och skratta ihjäl sig, och alla utomstående som ser spektaklet blir övertygade om att den Sverigevänliga rörelsen bara välkomnar de ”renläriga”.

Nej, lämna åsiktskorridorerna åt de politiskt korrekta. Om vi också inför åsiktskorridorer, så innebär det att det inte finns någonstans i Sverige där sådana inte finns. Vilken hemsk tanke! Ett land helt utan forum för fri debatt. För att inte det ska ske så måste vi gemensamt som rörelse komma överens om en sak: Vi ska vara bättre än dom.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson