Annonsera på Avpixlat

Känd IS-sympatisör leder skattefinansierad ungdomsverksamhet

IS Islamiska Staten Isis 757634663 ff

DANMARK / DET ISLAMISTISKA HOTET En radikaliserad muslim med IS-sympatier har under flera år varit ledare för en ungdomsverksamhet i danska Farum. Mannen är känd av både den reguljära danska polisen och säkerhetspolisen. Hans våldsbejakande, islamistiska åsikter, som han bland annat uttrycker öppet via Facebook, har varit bekanta för kommunledningen sedan åtminstone 2013. Trots detta har mannen fått fortsätta leda ungdomsverksamheten, som både fått kommunala bidrag och sponsrats med en lokal av kommunen.

Farum, en dansk stad med c:a 18 000 invånare, ligger i Furesö kommun på norra Själland, strax nordväst om Köpenhamn. 2012 startade en grupp unga män med utomvästlig invandrarbakgrund en förening på orten. Föreningen fick namnet “Kilden” (på svenska: Källan). I teorin var alla ungdomar välkomna till föreningens aktiviteter, men man riktade sig i huvudsak till muslimska ungdomar med invandrarbakgrund.

Bland föreningens aktiviteter ingick redan från början Koran-undervisning, något som motiverades med att man ville motverka extremism. Så här sade en talesman för föreningen i en intervju för en lokaltidning 2013 (i översättning):

– Vi upplever att det finns ett behov och ett intresse för att lära sig vad som egentligen står i Koranen. Det finns många exempel på att bristande kunskaper lett till extremism. Vi vill gärna vara med och förebygga att det sker.

Föreningens tal om att motarbeta extremism tycks emellertid ha varit ett exempel på det som inom islam kallas “taqqiyya”; ett begrepp som avser att det för en muslim är legitimt att ljuga för att skydda islam och/eller muslimer. Representanterna för ungdomsklubben var förstås inte dummare än att de förstod att man knappast vinner uppskattning från det danska majoritetssamhället genom att berätta att man har för avsikt att skola in ungdomar i extrem, våldsbejakande islamism och göra reklam för terrororganisationen IS.

Kommunledningen i Furesö kommun, där Farum ingår, såg till en början ungdomsklubben Källan som ett bra initiativ. Det verkar också som om verksamheten, åtminstone inledningsvis, hade vissa positiva effekter. T.ex. ska antalet anmälningar om vandalisering i de områden där Källan hade sitt upptagningsområde ha minskat. Föreningen beviljades verksamhetsbidrag från Furesö kommun. Kommunen gav även föreningen tillgång till en lokal där de kunde ha sin verksamhet.

Att Furesö kommun till en början lät sig luras är måhända ursäktligt. Men det som sedan hände tycks vara ett uttryck för antingen bottenlös naivitet och aningslöshet, eller feg politisk korrekthet.

Redan under 2013 uppmärksammade nämligen en medlem i kommunstyrelsen i Furesö kommun att en av ledarna i ungdomsklubben Källan hade extrema, islamistiska åsikter. Detta var av allt att döma inte särskilt svårt att upptäcka. Ungdomsledaren gav nämligen helt öppet, på sin Facebook-sida, uttryck för sina värderingar (något som han, enligt uppgift, fortfarande gör).

Ungdomsledaren, som i danska medier omtalats som “TN”, uppges överst på sin Facebook-sida ha texten “Ingen demokrati, bara islam“. På sidan ska det också finnas en bild av några av de mest kända personerna ur den våldsbejakande, islamistiska miljön i Danmark. I anknytning till denna bild uppges TN ha skrivit kommentaren “Mina nutida förebilder“.

Lokalpolitikern som uppmärksammat ungdomsledarens islamistsympatier informerade kommunens fritidsförvaltning om sin upptäckt. Kommunen visste inte hur de skulle hantera informationen, utan skickade upplysningarna vidare till polisen. Både inom den reguljära danska polisen och inom säkerhetspolisen var man av allt att döma redan medvetna om att det fanns personer med våldsbejakande, islamistiska sympatier i kretsen kring föreningen Källan. TN hade redan kallats till samtal hos säkerhetspolisen. Polisen vidtog inga fortsatta åtgärder till följd av den information de fått från Furesö kommun.

I de lokaler ungdomsklubben Källan fått använda ingår bland annat detta

I de lokaler ungdomsklubben Källan fått använda ingår bland annat detta “mini-auditorium” med plats för 40 – 50 åhörare. Foto: Furesö kommun.

När polisen inte agerade tycks Furesö kommun ha valt att tolka detta som att allt var okej, och att man kunde fortsätta stödja ungdomsklubben Källans verksamhet. Den enda åtgärd kommunen vidtog var att kräva en uppdaterad lista över klubbens aktiviteter när förnyat aktivitetsbidrag skulle beviljas 2014. Efter 2014 har Källan, enligt uppgifter i dansk media, inte fått mer pengar från kommunen. Men föreningen har kunnat fortsätta använda den lokal kommunen tillhandahållit.

Det är inte förrän de senaste dagarna, efter att några journalister på dansk radio gjort ett undersökande reportage om ungdomsföreningen Källan, som situationen uppmärksammats. Enligt reportaget har flera unga män som deltagit i Källans aktiviteter rest till Syrien för att strida med IS. Man berättar också att Källan regelbundet haft besök av ledande medlemmar i “Kaldet til islam” (på svenska: Kallad till islam), en extrem islamistisk gruppering som varit mycket omskriven i dansk media. Abu Musa, en framträdande medlem i Kaldet til islam, ska under en period ha lett Koran-undervisningen föreningen Källan. Han reste senare till Syrien för att strida med IS, och avled där.

Först nu, efter Danmarks Radios reportage, har Furesö kommun börjat granska Källans verksamhet. Kommunen uppges ha krävt en redogörelse för föreningens verksamhet, och man ska utifrån denna redogörelse ta ställning till om verksamheten kan godkännas. Källan har dock fortfarande tillgång till den lokal kommunen tillhandahåller åt dem. Det kommer de att ha t.o.m. januari 2017, varpå lokalen ska användas för arbetsmarknadsutbildningar.

I Danmark präglas politik och samhällsdebatt inte av politiskt korrekt massinvandringsvurmande och “islam-kramande” i samma utsträckning som i Sverige. Invandringsrelaterade samhällsproblem diskuteras betydligt mera öppet, utan att de som har en invandrings- och islamkritisk hållning brännmärks som “rasister”. Ändå har alltså en förening som spridit våldsbejakande, islamistisk propaganda till tonårsungdomar under fyra år beviljats stöd och sponsring av godtrogna danska kommunpolitiker.

Det finns fog för att undra: Hur många likartade exempel på islamistisk infiltration av civilsamhället kan man hitta i Sverige?

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson