Annonsera på Avpixlat

Svenska alternativmedier väcker intresse utomlands

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

KRÖNIKA För några månader sedan intervjuades jag som krönikör i Avpixlat om svensk migrationspolitik i kroatisk statstelevision. I detta klipp syns jag i en knapp halvminut totalt (4:30 min in, efter stolleprofessorn Masoud Kamali, och igen vid 6:57 min), men fler klipp från intervjun kommer sändas i vår enligt producenten.

Nästa vecka deltar jag som representant för Avpixlat i en norsk debatt 6 dec kl 18:30 på Litteraturhuset i Oslo, inbjuden av en reporter på Verdens Gang (ungefär norska Aftonbladet/Expressen). Vi ska tala om alternativmedier där Sverige utmärker sig genom att ha flera betydelsefulla webbtidningar, som dock ratas av svenska medier.

Lika intresserade som norrmännen är av svenska etablissemangsmedier och dess alternativ är danskarna. Dansk statstelevision sände ett halvtimmesinslag förra veckan där fler kritiker av medierna fick komma till tals än någonsin i SVT, se DR. Ända till Kanada sträcker sig intresset för svenska dissidenter och alternativmedier, se The Rebel Media.

För min egen del är situationen i medierna märklig. När jag var avlönad redaktör av SD:s webbtidning Samtiden bjöds jag in till SVT-soffor, valvakan 2014, radions Studio Ett och debattprogram som Agenda. Men när jag avslöjade att SD inte rent mjöl i påsen i upplägget för webbtidningen så åkte jag ut. En fristående Sverigevänlig skribent är alltså mer ohanterlig än en partiavlönad. Eh?

Intervjuad av kroatiska statsägda HRT

Intervjuad av kroatiska statsägda HRT

Eller var kanske den höga spridningen på Avpixlat där jag medverkar problemet. Få läser ju Samtiden som nu ryckt upp sig med rekryteringarna av de duktiga skribenterna Dick Erixon och Anna Ernius, så kanske blev jag farligare för SVT som mer läst fritänkare och Sverigevän. Ändå tog jag strid för SD mot gamla SDU våren 2015, se Avpixlat.

Jag har ingen aning hur SVT och andra medier tänker när de inte låter Mats Dagerlind, mig och alla andra i alternativmedier ens delta i diskussioner som rör våra egna publikationer. Istället drar de in en oförstående Paula Bieler eller Linus Bylund titt som tätt för att försvara Avpixlat.  De verkar avvakta men tar ständigt upp våra ämnen (som är mest viktiga enligt svenskarna själva), hetsar försåtligt mot oss och hänger ut våra anhängare (snart kommer Uppdrag Granskning med ett inslag).

Vad jag vet är att mitt namn tydligen väcker sådana rysningar hos en Stockholmsrektor att en debatt den 6 nov mellan mig som Trumpanhängare och Clintonanhängare på skolan fick ställas in. Istället intervjuades jag av elever på ett café.

Kontentan av denna översikt är att utländska medier är väsentligt mer intresserade av vad vi i alternativmedier håller på med än svenska medier. Det visste vi ju redan tänker ni läsare och visst är det så. Fox News, Daily Mail och Breitbart har redan uppmärksammats för sin med SVT- och DN-mått ”kontroversiella” Sverigerapportering. Men det blir inte mindre märkligt för det.

Frågan är hur länge statsmedier kan försvara sitt public service-uppdrag om de inte tar alternativmedier seriöst. Eller kommer TV4 inse att de hittat rätt med Marcus Oscarsson och ta bjuda in mig och Mats till morgondiskussioner med Göran Greider och Alexandra Pascalidou?

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson