Annonsera på Avpixlat

Fängelse för två inblandade i Göteborgs gängkrig

Spårvagnshållplatsen vid Vårväderstorget i den ökända Göteborgsförorten Biskopsgården. Foto: Bo Randstedt.

Spårvagnshållplatsen vid Vårväderstorget i den ökända Göteborgsförorten Biskopsgården. Foto: Bo Randstedt.

GÖTEBORGSSKJUTNINGARNA / INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET I förra veckan dömdes två män för ett skottdåd som skedde på midsommarafton i ökända Biskopsgården i Göteborg. Den man som avlossade skotten dömdes för mordförsök. En medhjälpare dömdes till ett kortare fängelsestraff för bland annat skyddande av brottsling samt för att ha misshandlat och knivhotat sin egen mamma. Skottdådet tros ha varit ett försök att hämnas det uppmärksammade dubbelmordet på Vår Krog & Bar i Biskopsgården i mars 2015.

De senaste åren har det som bekant skett så många skottdåd i Göteborgsområdet att man kan fråga sig om ens de inblandade själva kommer ihåg alla incidenter. Många skottdåd har haft anknytning till stridigheter mellan två rivaliserande invandrargäng i Biskopsgården. Det ena av gängen har sin bas i norra delen av stadsdelen. Det var personer ur det gänget som begick vansinnesdådet på restaurangen Vår Krog & Bar, då två personer sköts ihjäl och åtta skadades. Det andra gänget har sin hemvist i södra Biskopsgården, och har i media kommit att kallas Vårvädersligan (efter Vårvädersgatan i södra delen av Biskopsgården).

De två män som i förra veckan dömdes av Göteborgs tingsrätt tillhör Vårvädersligan. De dömdes för ett skottdåd som begicks på midsommarafton, den 24 juni i år. Den ene av männen, då 24 år gammal, avlossade ett flertal skott mot dörren till en lägenhet på Sommarvädersgatan. I lägenheten befann sig vid tillfället medlemmar ur det rivaliserande gänget. Där fanns emellertid också utomstående personer och det fanns en överhängande risk att oskyldiga skulle skadas.

Utanför fastigheten på Sommarvädersgatan avlossade 24-åringen sedan flera skott mot en bil som stod parkerad på platsen. Bilen tillhör en person i det rivaliserande gänget. Även vid detta tillfälle ska det ha förelegat stor risk att utomstående skulle träffas av kulorna. Efter skjutningen fick 24-åringen hjälp av en då 31-årig kumpan. 31-åringen tog emot vapnet som använts och gömde det.

Några dagar efter skottdådet häktades en yngre bror till 31-åringen, misstänkt för att ha varit den som skjutit. 31-åringen besökte då sin mamma, som även hon bor i Biskopsgården. Han var mycket upprörd eftersom han trodde att mamman avslöjat något om sina söners förehavanden för polisen. På grund av detta misshandlade han sin mor, samt hotade henne till livet med en kniv.

Den chockade mamman polisanmälde händelsen och berättade öppet i ett förhör vad hennes son utsatt henne för. Vid rättegången var mamman däremot ovillig/rädd för att vittna. Det polisförhör som hölls i direkt anslutning till händelsen hade dock videofilmats. Mammans vittnesmål på videoinspelningen räckte, tillsammans med ett vittnesmål från en granne som hjälpt mamman efter händelsen, för att tingsrätten skulle anse det bevisat att 31-åringen misshandlat och mordhotat sin mor.

I mål nr. B 6401-16 dömde Göteborgs tingsrätt Omar Barka, född 1991, till fängelse i sex år för försök till mord, skadegörelse, samt ringa narkotikabrott. Omar Barka dömdes också att betala sammanlagt 245 000 kronor i skadestånd till tre av de personer som blev beskjutna. I samma mål dömdes Junior Elias Marcel Jobe, född 1984, till fängelse i ett år och fyra månader för misshandel. olaga hot, grovt vapenbrott, samt skyddande av brottsling.

I domen framgår att både Omar Barka och Elias Jobe dömts för brott vid ett flertal tidigare tillfällen. Elias Jobe uppges förekomma under hela 28 avsnitt i belastningsregistret. Med tanke på detta förefaller de straff som nu utdömts ytterst lindriga. Det verkar tyvärr, av informationen i tingsrättsdomen att döma, som om både Omar Barka och Elias Jobe är svenska medborgare och alltså inte kan utvisas.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson