Annonsera på Avpixlat

Ingen tar dem på allvar

insandare_150

INSÄNDARE Delar ni min oro över landet där vi bor, att ni måste gnugga er i ögonen flera gånger varje dag, för att ändå tvingas inse att det ni ser och läser faktiskt händer?

Jag skulle kunna skriva spaltmetrar om funktionshindrade som tvingas flytta från sina boenden, om pensionärer som inte har råd med välfärden de varit med om att finansiera, om unga flickor som är rädda för att gå ut, om bombexplosioner, om brinnande bilar, om offentliga avrättningar eller om ambulerande vårdcentraler som bara är till för rumänska romer.

Jag tänker inte göra det, då jag vet att ni själva läser om detta och kanske t.o.m. upplever det?

Stefan Löfven var i dagarna på besök i Österrike för att diskutera åtgärder som ska stoppa den växande högerpopulismen. Inte för att jag begriper varför man måste diskutera detta på hög nivå, räcker det inte att ta del av verkligheten i länder som Sverige, Österrike och Tyskland?

Högerpopulister är ett lite snällare ord för rasister, främlingsfientliga och fascister. Epitet som politiker och myndighetsutövare brukar klistra på de medborgare som inte är lika förtjusta över den förändring som Europa och övriga västvärlden genomgår. Frågan varför medborgare blir högerpopulister har ännu inte tagit fart, men kunde skönjas efter att Donald Trump lyckades med vad få svenska politiker och journalister ville.

Nu verkar vi kunna se ett uppvaknade, om än litet. En del riksdagspartier och ett litet fåtal journalister erkänner idag något de för bara ett år sedan etiketterade som rasism. De erkänner vanliga människors oro och att de inte riktigt har förstått den genom åren. Hur allvarligt menat detta uppvaknade är kan diskuteras, men jag är rädd för att det bara är ett spel i syfte att dämpa ilskan hos vanligt folk och för att hindra dem från att rösta fel, dvs. på ett högerpopulistiskt parti.

När det gäller att just dämpa människors oro, tänker jag osökt på den intervju Jan Sjunnesson gjorde med den libanesiske invandraren Paul Geara. Geara verkade ärlig i sin uppsåt att varna Sverige för den utveckling vi genomlider. Att han nu ser tecken efter tecken på att Sverige är på väg att bli något som snarast kan efterlikna den förvandling hans eget hemland genomgått, borde vara en väckarklocka hos etablissemanget. Lyssnar de på varningssignalerna? Nej, istället kastar man in honom i samma fack där man placerat alla som ser inte alltför roliga moln torna upp sig i fjärran.

När jag lyssnade på Geara kom jag att tänka på intervjun som Aftonbladet gjorde med den turkiske invandraren Suat Cicek 2004. “De invandrare som finns här måste få en chans att försörja sig innan vi kan ta hit fler”. Så uttryckte han sig och riktade också en varning till beslutsfattarna om att “Vi brukar skryta om att vår flyktingpolitik är generös, men i slutändan menar jag att den politiken är ett svek, både mot de som ska bygga ett nytt liv här och mot det svenska samhället”.

Lyssnade någon? Nej, under de 12 år som gått sedan intervjun har allt eskalerat i Sverige och den som i slutet på 90-talet trodde att vårt land skulle genomgå denna förändring hade knappast tagits på allvar.

Nu tror jag inte att ni som läser detta får vara med om den stora förvandling som Paul Geara varnar för, men väl era barn och barnbarn. Fast å andra sidan kan det gå fort när förvandlingen påbörjas på allvar. Det är som sagt bara 12 år sedan Suat Cicek varnade för det vi ser idag.

Stefan K

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson