Annonsera på Avpixlat

Blind norska nekas ta taxi med ledarhund

Flygplatsen i norska Stavanger. Här nekade flera muslimska chaufförer en blind kvinna att åka taxi med sin ledarhund. Foto: Jarvin - Jarle Vines.

Flygplatsen i norska Stavanger. Här nekade flera muslimska chaufförer en blind kvinna att åka taxi med sin ledarhund. Foto: Jarvin – Jarle Vines.

NORGE / ISLAMISERING 48-åriga Vibeke Kaarstad bor i norska Stavanger. Hon är blind och beroende av ledarhund. I och med sitt engagemang i Norges blindeforbund, en organisation för synskadade, besöker Vibeke många olika platser i Norge. Att Vibeke är blind hindrar inte henne från att resa. Men Vibeke har tvingats vänja sig vid ett annat hinder som försvårar hennes resor, nämligen muslimska taxichaufförer som vägrar låta henne ta med sin ledarhund.

Hundar betraktas i vissa muslimska kulturer som “orena” djur, och det anses i dessa kulturer oacceptabelt att ha hundar som husdjur. Till följd av detta vägrar en del muslimska taxichaufförer köra synskadade passagerare med ledarhund, trots att ett sådant agerande i de flesta europeiska länder innebär olaglig diskriminering av handikappade. Avpixlat har tidigare uppmärksammat att detta problem förekommer i Storbritannien. Det har nu framkommit att samma problem drabbar synskadade i Norge. Många av Norges taxichaufförer har sitt ursprung i Pakistan, ett land där 97% av befolkningen är muslimer.

Vibeke Kaarstad säger i en aktuell intervju att problemen med de utländska taxichaufförerna går i vågor. Vissa perioder är det bättre och andra sämre. Sedan i somras har det varit en sämre period. Vibeke har vid ett flertal tillfällen blivit nekad att ta med sin ledarhund i taxi. Ibland har muslimska taxichaufförer till och med vägrat köra Vibeke och hennes ledarhund, trots att hon redan vid beställningen per telefon sagt ifrån att hon är blind och måste ha med sig sin hund.

En av de värsta situationerna hittills inträffade en söndag för ett par veckor sedan, då Vibeke anlände till flygplatsen i Stavanger och skulle ta en taxi hem. Flera chaufförer i rad nekade då Vibeke att få åka, för att hon hade sin ledarhund med sig. Till sist hade hon turen att hitta en kvinnlig, etniskt norsk chaufför som körde henne hem.

De chaufförer som vägrar köra Vibeke Kaarstad brukar påstå att det inte har med deras religion att göra, utan att de är allergiska. Vibeke ger dock inte mycket för denna förklaring. Hon säger (i översättning):

– De som vägrar att låta mig åka tycker att hundar är orena, sådant känner man på sig. Chaufförerna drar sig så långt som möjligt från mig. Och i de fall då jag har turen att få åka måste jag själv hitta bakdörren och se till att få in hunden.

Svein Svimbil, arbetsledare på Stavanger Taxi, tror inte heller på chaufförernas påstådda allergi. Han berättar att han lagt mycket tid på att förklara för sina anställda chaufförer att de inte har rätt att neka blinda passagerare med ledarhund att åka. Han säger sig också ha frågat ledare i muslimska församlingar om det verkligen finns regler i islam som förbjuder kontakt med hundar. Det svar han fått har varit nej, berättar han.

Till norsk media säger Svein Svimbil att han ännu en gång ska påminna chaufförerna om vilka regler som gäller beträffande blinda passagerare med ledarhund. Han tillägger (i översättning):

– Om chaufförer inte klarar av att ha en ledarhund i bilen kan de inte köra taxi. Det går inte. Det har även ansvariga myndigheter sagt.

Relaterat

Britterna rasar – muslimsk taxichaufför vägrar köra blind med ledarhund

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson