Annonsera på Avpixlat

Så här stärker vi Sveriges demokrati

John Gustavsson

KRÖNIKA Sveriges demokrati hotas från flera håll. Dels hotas den av ett inflöde av människor från länder utan demokratiska värderingar, dels av ett politiskt etablissemang som är fast beslutna att kväva alla debatter de anser obekväma. Sverigedemokraterna har redan presenterat flera lösningar på båda dom problemen, så jag tänker inte ödsla mer utrymme i den här krönikan åt dem.

Istället tänker jag i den här krönikan presentera några andra idéer som syftar på att stärka Sveriges demokrati:

  • Inför valhemlighet på riktigt. I Sverige har vi ett otroligt primitivt system där väljare plockar med sig valsedlar inför publik, och sedan går in i valbåset. Påverkar detta valresultatet? Det är givetvis svårt att bevisa, men tänk efter: De mätningar som brukar pricka bäst på SD:s valresultat är de som utförs på nätet (YouGov), alltså med maximal anonymitet. Hur kommer det sig? Antagligen för att många som stödjer SD inte vill säga det i ett telefonsamtal, trots att det egentligen är anonymt – det finns fortfarande ett tabu kring att rösta på SD.

    Vad detta innebär är att det rådande valsystemet faktiskt kan leda till att SD tappar röster. Man måste ta valsedlar inför andra människor, alla kan se om man tar en från SD. Visst, man kan ta med andra valsedlar med för att ”luras”, men tar du en från SD så är det lätt att du känner dig uttittad – alla vet ju vilken valsedel du kommer stoppa i kuvertet. Nej, kanske ingen tittar egentligen, men för många känns det så. Och det är allt som spelar roll. Särskilt viktigt blir detta när vi betänker att många människor röstar tillsammans med sin fru/make eller sina vuxna barn, vilket gör ”åskådareffekten” större. Med större valhemlighet kommer fler våga rösta som de egentligen tycker; jag befarar att SD tappar väljare dels till andra partier och dels till sofflocket på grund av den bristande valhemligheten. Valsedlarna bör stå till exempel i ett inhägnat bås eller i ett annat rum där man får välja och fylla i dom, och sedan lämna in dom utanför.

  • Inför andrahandsval. I dagsläget fungerar Sveriges valsystem som så att partier som får mindre än 4 % av rösterna inte får representation i riksdagen. Så långt allt väl; någon spärr måste man ju ha. Men om ett parti får mindre än 4 % av rösterna, så fördelas partiets röster – när det är dags för mandatfördelning – proportionerligt mellan de återstående partierna. Det svenska valsystemet säger alltså indirekt att den som röstat på ett parti som hamnar under fyraprocentsspärren är likgiltig mellan alla partier som ligger över denna – och det stämmer säkerligen inte i verkligheten. Majoriteten av Feministiskt Initiativs väljare skulle antagligen hellre ta gift än rösta på Moderaterna (… eller SD), ändå så får Moderaterna indirekt en del av deras röster eftersom FI får mindre än 4 %. Genom att införa andrahandsval, så skulle man ge väljarna en chans att säga ”Om mitt parti får mindre än 4 % så vill jag att min röst ska tillfalla X”.

    Nej, andrahandsval skulle knappast gynna SD. Ändå bör vi verka för att det införs. Varför? För att vi ska stå upp för demokratin, inte för att det gynnar oss nödvändigtvis, utan för att det är rätt. Vi ska inte vara som etablissemanget som bara gillar demokratin när den gynnar dom. Och ingen ska någonsin behöva vara rädd för att rösta på det parti de egentligen sympatiserar med för att deras röst kanske blir ”bortkastad”.

  • Alla former av valfusk och sabotage bör straffas hårt. Vet ni vad straffet är för att sabotera ett val i Sverige idag, till exempel genom att stjäla ett partis röstsedlar? Högst sex månaders fängelse. Alltså för ett brott mot demokratin, ett brott mot svenska folket och ett försök att inskränka folkets förmåga att bestämma över sitt eget land! Om du med våld försöker stoppa ett val från att genomföras korrekt så kan du åka på fyra år i fängelse, vilket visserligen är mer än ensamkommande flyktingbarn får för barnvåldtäkt, men ändå mindre än vad man kan åka in för om man begår urkundsförfalskning (åtta år). Att Sveriges demokrati inte skyddas bättre är fullkomligt absurt men beror säkerligen delvis på att när röstsedlar blir stulna, så är det oftast SD som drabbas. 10 års fängelse för valfusk borde vara standard.

    För att göra det lättare att upptäcka stöld av valsedlar bör man inte tillåta hoodies eller andra liknande plagg där det är lätt att gömma valsedlar i vallokaler. Om vallokalsarbetare misstänker att någon försöker stjäla valsedlar så ska man ha möjlighet att visitera personen.

  • Avskaffa spärren för personval. I Sverige måste man ha fått mer än 5 % av ett partis röster i sin valkrets för att kunna kryssa sig förbi en kandidat som står högre på listan. Detta ledde till att bara 12av Sveriges 349 riksdagsledamöter är personvalda. Detta är såklart ett medvetet drag av det politiska etablissemanget för att ge väljarna illusionen att dom har kontroll över vilka personer som representerar dem, utan att det är så i praktiken. Detta gör också att partier inte behöver vara så noga med vilka de släpper in på sina riksdagslistor, då de som inte är på ”valbar plats” inte kommer att komma in. I mitt tycke så ska ett parti inte släppa in en person på riksdagslistan som de inte är bekväma med att ha i riksdagen – har man släppt in någon på listan, så får man stå sitt kast. Jag kan acceptera ett visst ”skydd” för till exempel partiledaren och ministrar/skuggministrar så att dessa inte behöver syssla med att jaga personröster, men i övrigt bör det vara flest kryss vinner. SD har förövrigt högre andel som väljer att personrösta än något annat riksdagsparti. Genom att avskaffa spärren så stärks bandet mellan väljarna och representanterna, och riksdagsledamöterna (eller de som kandiderar till riksdagen) kommer utsättas för hårdare granskning vilket endast kan vara positivt enligt mig.

Det finns givetvis fler saker vi kan och borde göra, men de här fyra förslagen räcker som en bra grund för att få igång en diskussion tycker jag.

Tack för att ni läste, vi hörs i kommentarsfältet!

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson