Annonsera på Avpixlat

Eftervalsanalys: Konstitutionen sätts på eldprov

John Gustavsson

KRÖNIKA Donald Trump har segrat i Presidentvalet 2016. Till att börja med så vill jag gratulera alla er som stödde Donald Trump – jag gjorde det inte, och för att göra en sak klar redan från nu så ångrar jag absolut ingenting.

Om Donald Trump är en bra president, så kommer jag givetvis vara öppen för att ändra åsikt, men jag har aldrig varit en medgångssupporter och jag var inte emot Trump för att jag trodde att han skulle förlora, utan just för att jag inte tror att han kommer bli något annat än en katastrof som president, för USA men än mer för världen. Här följer några allmänna observationer:

Opinionsmätningarna var inte riggade

Detta hörs redan nu från Trump-supporters hur detta visar att opinionsmätningarna var riggade. Faktum är att det finns en mycket enklare förklaring: Enligt opinionsmätningarna skulle Clinton vinna nationellt med 3 %. Hon leder i skrivandes stund med 0.1 % nationellt, men det spelar ingen roll då Trump redan säkrat tillräckligt många elektorsröster. Det kan mycket väl sluta med att vi får en situation som den år 2000 där Al Gore fick fler röster än Bush men förlorade ändå. Hursomhelst, 3 % är en ganska standard felmarginal för en opinionsmätning – det största felet mätningarna gjorde var att de överskattade Libertarianerna.

Libertarianerna förväntades få 5 % av rösterna, och får istället 3 %. De här två extra procenten som avvek i sista sekund är väljare som normalt sett röstar på Republikanerna, som tänkte rösta på Libertarianerna för att de ogillar Trump, men som i sista sekund ändrade sig, höll för näsan och röstade på Trump ändå. Detta lämnar 1 % ”opinionsfel” kvar att förklara, och 1 % är helt och hållet inom felmarginalen för mätningar oavsett hur professionellt man väl genomför dom, i synnerhet som det fanns många osäkra väljare på slutet och de flesta valde uppenbarligen i slutändan Trump.

Valet riggades inte heller

Jag skulle gärna vilja att Trumps supporters som hävdade före valet att de Soros-ägda röstningsmaskinerna (som inte alls kom från Soros btw) skulle ge Clinton segern oavsett hur amerikanerna röstade förklarar det faktum att Trump vann. Det hade räckt med LITE valfusk i delstater som Florida och Michigan för att ändra på det. Så varför riggades inte valet? För att det är otroligt svårt, så gott som omöjligt, att valfuska i USA (i synnerhet i stor skala) vilket jag tagit upp i tidigare krönikor. Förhoppningsvis kanske ni som trodde på de här konspirationsteorierna tänker efter lite innan ni sväljer allt ni läser på internet.

Trump har ett mycket svagt mandat för sin politik

Donald Trump är den första presidenten som blir vald trots att en majoritet av amerikanerna har en negativ syn på honom – i genomsnitt strax över 20 % fler har en negativ syn på Trump än en positiv. Om vi utgår ifrån att de mätningarna har lika stort fel som de nationella mätningarna så blir marginalen ändå 17 %. Trump vann för att Clinton var en katastrofal kandidat – och hade Clinton vunnit hade man kunnat säga detsamma.

Men detta gör att presidenten inte har samma mandat att pressa kongressen och senaten att faktiskt genomföra den politik han blev vald på, och det gör att Trump mycket väl kan ha en negativ ”approval rating” (nettoandelen amerikaner som tycker han gör ett bra jobb) från dag 1, något som också vore unikt. När Bushs approval rating föll ner till 30-40 % år 2005 så hindrades Bush redan då i princip från att få något gjort resten av sitt presidentskap. Hans auktoritet var bortblåst när folkets stöd försvann. Detta är också det bästa scenariot för de av oss som inte håller på Trump – nämligen att kongressen och senaten ”håller honom kopplad” och stoppar honom från att orsaka någon större skada, medan vi ändå får mer eller mindre Republikansk politik.

Nu sätts den amerikanska konstitutionen alltså på prov – i teorin ska presidenten inte ha makt att göra alla de saker som Trump vill göra. De flesta presidenter har dock inte den otroligt bristande respekt Trump har för konstitutionen och testar därför inte gränserna särskilt mycket. Nu får vi se vad konstitutionen duger för i praktiken – Trumps presidentskap blir alltså ett experiment med över 300 miljoner deltagare.

Var beredd på ett egoistiskt USA

Något många inte förstår när de anklagar såna som jag för att vara ”krigshetsare” och ”neocons” är att vad vi egentligen förespråkar, är ett USA som inte bara tänker på sig självt. Vi vill att USA ska fortsätta vara ”världspolis” just för att utan världspolis har vi världsanarki. USA är det enda land som sedan andra världskriget offrat sina egna soldater för andra människors frihet – visserligen har de lyckats klanta till det rätt många gånger, men de har faktiskt försökt, och utan tvekan har världen ändå blivit en säkrare plats för alla genom att diktatorer och tyranner, som om de fick fri lejd skulle begå folkmord, ändå håller sig på sin kant eftersom risken finns om de lever ut sina fantasier att ”världspolisen” arresterar dem. Den risken kan nu anses bortblåst.

Det är klart att USA skulle kunna förhandla fram bättre handelsavtal. Ett litet land som Guatemala har inget att sätta emot en gigant som USA. Och det är klart att USA skulle kunna ta betalt vad som helst av länder som inte har någon egen armé som behöver USA:s skydd för att bevara sin självständighet. Frågan är bara… är det verkligen ett sånt USA vi vill ha? Ett land som bara tänker på sig självt, som utnyttjar sin supermaktsstatus till max, och som bara vill göra ”bra affärer” utan någon ideologisk övertygelse eller tanke på vilka moraliska skyldigheter de har som land i egenskap av världens enda supermakt.

De som hoppas att Trump inte kommer starta några nya krig och att flyktingströmmarna från Mellanöstern därför kommer minska lär bli besvikna. Saken är inte den att Trump är emot att starta krig; han är emot att starta krig om det inte är ekonomiskt lönsamt för USA. Därav hans uttalanden där han sa att man borde tagit Iraks olja när man ändå gick in i Irak som kompensation. Flyktingströmmarna lär därför inte minska, möjligen kan vi få en ny sorts flyktingar – från Ukraina!

Det finns, som jag diskuterat i en tidigare krönika, anledning att tro att Trump inte egentligen tror på allt han säger sig tro på. Detta är ett ”wild card”-scenario där den riktige Trump uppenbarar sig och börjar krama latinos igen, men det är så pass spekulativt – vi vet inte exakt vilka åsikter Trump håller egentligen om inte de han sagt – att jag inte kan gå in på det djupare just nu.

Sammanfattningsvis: Var försiktig med att lovorda Trump innan han faktiskt åstadkommit något. Och sätt på säkerhetsbältena, we’re in for a bumpy ride.

John Gustavsson

Fler krönikor av John Gustavsson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson