Annonsera på Avpixlat

Presidentvalet 2016: Hur och när det avgörs, och var du kan följa det

John Gustavsson

KRÖNIKA Idag den 8 november 2016 går USA till presidentval. I den här krönikan tänkte jag ge en snabb guide till valet, vad som kommer avgöra det, vilka faktorer som talar för endera kandidat, och när vi kan förvänta oss ett avgörande. Jag kommer även att förtydliga några termer och tipsa om vart ni kan följa valet för att få en balanserad rapportering på svenska. Mycket nöje!

Hur avgörs valet? I USA så är det inte ”flest röster vinner” automatiskt, utan det gäller att vinna flest elektorsröster. Varje delstat tilldelas elektorsröster baserat på storlek – flest har Kalifornien med 55, följt av Texas med 38. Ingen delstat har färre än 3. Den som vinner flest röster i en delstat tilldelas alla delstatens elektorsröster (undantag Maine och Nebraska) – så det är alltså ingen skillnad mellan att vinna med 51 % i Kalifornien och vinna med 70 % i Kalifornien, man får samma 55 röster oavsett. Detta gör att det är möjligt att vinna även om man får färre röster nationellt, fast det har bara skett tre gånger i USA:s historia (senast år 2000). Totalt finns det 538 elektorsröster, och man behöver 270 för att bli vald.

Vad är en swing state? De flesta delstater i USA är ”säkra” delstater – delstater som alltid röstar på Republikanerna (Alabama, Mississippi…) eller alltid på Demokraterna (Vermont, Rhode Island…), och sedan finns det dom delstater som det faktiskt blir kamp om, och det är dom som får mest uppmärksamhet i valkampanjen. I detta val brukar dessa delstater anses vara swing states baserat på mätningar (i storleksordning med antalet elektorsröster i parentes): Florida (29), Pennsylvania (20), Ohio (18), Michigan (16) North Carolina (15), Arizona (11), Colorado (9), Iowa (6), Nevada (6), New Mexico (5) och New Hampshire (4).

Var kan man följa valet på svenska? Amerikanska nyhetsanalyser kommer att göra poddar hela kvällen och natten med valuppdateringar och analyser. På Amerikanska nyhetsanalyser podcast deltar jag som inte stöder Trump, min vän Ronie Berggren som stöder Trump, och vi kommer även att få sällskap av en politisk konsult jag känner i USA som är släkt med Donald Trump och som kampanjade för honom under primärvalet och som kommer rösta på honom imorgon. Mycket balanserat med många olika perspektiv, alltså. På engelska rekommenderar jag Fox News.

Vad talar för Donald Trump?

  • Även om Trump ligger under i opinionsmätningarna, så finns det en risk att mätningarna missat vissa väljare som inte vill medge att de tänker rösta på Trump eftersom det är ett socialt tabu i många kretsar. Dessa ”Shy Trump”-väljare jämförs med brittiska ”shy tories”, som använts för att förklara varför opinionsmätningarna i Storbritannien ofta underskattar de konservativa.
  • Det är otroligt ovanligt att ett parti vinner tre mandatperioder i rad. Republikanerna gjorde det efter att Demokraterna tog en rejäl vänstersväng och övergav mittenväljarna 1988, samtidigt som ekonomin gick på högvarv. Demokraterna gjorde det 1940 under Andra världskriget (de vann igen 1944 faktiskt). Annars får man gå tillbaks till tiden direkt efter inbördeskriget. Amerikaner gillar förändring, kort sagt.
  • Den senaste härvan med Hillary Clintons email-skandal där FBI först återupptog brottsutredningen och sedan lade ner den igår, gör att folk har Hillarys största skandal i färskt minne, och många funderar på om FBI verkligen la ner utredningen av ärliga motiv.
  • De flesta amerikaner anser att landet är på väg åt fel håll, något som inte brukar båda gott för den sittande regeringen. Clinton representerar indirekt status quo, och många väljare kan, efter en inte särskilt imponerande ekonomisk återhämtning och stagnerad löneutveckling, känna att det är dags för något nytt – vad som helst.

Vad talar för Hillary Clinton?

  • Opinionsmätningarna har visat att Clinton lett sedan några få dagar i augusti. Överlag har Clinton haft ledningen 99 % av tiden sedan Trump tillkännagav sin kandidatur. Nog för att mätningarna kan vara osäkra, men när det är så många under så lång tid, säger det verkligen ingenting? Trenden är också att Hillarys ledning ökat sista dagarna.
  • Cirka en femtedel av amerikanerna har redan röstat. Förtidsröstningen skedde till större delen före FBI:s utredning om Clinton togs upp igen, då Clinton ledde överlägset i opinionsmätningarna. Trump måste alltså vinna med marginal på valdagen för att ta in försprånget. I Nevada har runt 60 % av delstaten redan röstat, och tecknen ser goda ut för Clinton.
  • Clinton har många vägar till seger. Jag rekommenderar 270towin där man själv kan skapa en ”electoral map”, och där kan man se att av alla swing states så har Clinton råd att förlora nästan alla utan att det gör någon större skada då hon har så många säkra delstater. Trump å andra sidan måste vinna Florida för att han ska ha någon seriös chans (för att kompensera för Florida skulle han behöva vinna Pennsylvania OCH Michigan till exempel, och de har röstat på Demokraterna sedan 1988).
  • Clintons kampanj är otroligt välorganiserad med många fler kontor, fler kampanjarbetare och volontärer än Trumps kampanj. Detta spelar stor roll när det gäller att få ut väljarna till valurnorna, något som är viktigt i USA där valdeltagandet är förhållandevis lågt.
  • Även om båda kandidaterna är impopulära, så är Clinton som person mer populär än Trump (fler väljare säger att de har en positiv bild av henne än Trump). Det kan bli avgörande när många väljare upplever sig välja mellan pest och kolera.

När vet vi resultatet? Klockan 01:30 stänger North Carolina och Ohio – Trump väntas vinna i Ohio,och North Carolina är mer osäkert men lutar ändå åt Trump. Klockan 02:00 stänger Florida, Pennsylvania och Michigan. Florida är helt jämnt, och Trump måste vinna för att ha en realistisk chans. Traditionellt röstar båda delstaterna på Demokraterna, men Trump ligger närmare i opinionsmätningarna än Republikanerna normalt är och har stort stöd bland vita arbetarklassväljare – som det finns i mängder i dom två delstaterna. Om Trump förlorat både Florida och Pennsylvania/Michigan, då kan ni gå och lägga er. Om han vunnit alla tre kan ni också gå och lägga ner, då har han med 90 % sannolikhet vunnit valet. Har han vunnit florida men förlorat Michigan och Pennsylvania ser det inte ljust ut för honom, men då är det långt ifrån över. Hela listen över stängningstider hittar ni här, Sverige ligger sex timmar före Amerikansk östkusttid (EST).

Vad tippar du? För att se mitt tips så klickar ni här, som ni kan se är det otroligt svårt för Trump att vinna utan Florida. Jag tippar förövrigt att senatsvalen slutar 51-49 till Republikanerna.

Gör min enkät här.

John Gustavsson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson