Annonsera på Avpixlat

Den blåbruna röran – ny bok om SD och M

Den blåbruna röran: Sverigedemokraternas flirt med Alliansen och högerns vägval (Leopard förlag, 2016) av Mats Wingborg.

Den blåbruna röran: Sverigedemokraternas flirt med Alliansen och högerns vägval (Leopard förlag, 2016) av Mats Wingborg.

KULTUR Vänsterförlaget Leopards utgivning av vänsterskribenten Mats Wingborgs kritik av SD och Alliansen låter inte som något för Avpixlats läsare. Men jag vill hävda att just denna slags vinklade reportage och politiska analys är vad som kan få igång tankarna i nya banor.

Wingborgs tes är att det sk bruna partiet SD har lierat sig med de blå M och KD i första hand, och Alliansen i andra hand. Det finns massor av belägg för detta och själv tillhör jag dem som välkomnar denna vridning från en alltför stor omfamning av välfärdsstaten. Välfärdssamhälle ja, men inte en stor välfärdsstat var den bortgångne moderate ideologen Hans Zetterbergs motto (se SvD 2014), något som Carl Bildt i visst mån tog till sig men inte hans efterföljare.

Wingborg har intervjuat SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, partiets skolföreträdare Stefan Jacobsson, den liberale opinionsbildaren Marcus Uvell m fl som på olika sätt bekräftat att SD närmat sig M. Ekonomen Sjöstedt är i synnerhet målet för Wingborgs kritik som visserligen upprepar gamla vänsterfloskler om underfinansiering men ändå beskriver en utveckling av SD som fler känner igen.

Sakfel där man själv förekommer är lätta att upptäcka. I boken hävdar Wingborg att jag vid ett möte direkt efter valet 2014 med näringsliv och borgerliga opinionsbildare skulle ha sagt:

“Ni som äger riskkapital och välfärdsföretag här i salen kan känna er lugna.”

“När ska ni börja lobba mot SD? De är ett nytt och vilset parti i vissa frågor. Att ge dem en knuff i strategiskt rätt riktning kan vara viktigt” (s. 48).

I själva verket var det före detta chefen för den moderata marknadsföringsbyrån Kreab Marcus Uvell, och Demoskopchefen Peter Santesson, som uppmanade de tveksamma borgerliga åhörarna att ta sig an SD. Wingborg refererar till ETC som i sin tur refererar till mitt referat i Samtiden. I båda versionerna framgår vem som sade vad och att jag citerade Uvell och Santesson. Dessutom hävdar Mats Wingborg att jag var på en näringslivsfinansierad champagnefrukost, vilket inte var sant. Vi fick dock gratis kaffe och mackor kl 8 på morgonen.

Detta är detaljer men om boken innehåller dessa elementära sakfel, som att läsa rätt i vänsterblaskan ETC när den för en gång skull citerar en Sverigevän som mig korrekt, kan ge vinken om att mycket annat kan vara feltolkat och felciterat. Nåväl.

Bland de ämnen som vidare tas upp i boken är SD:s omsvängning angående vinster i välfärden och friskoleföretagen mest framträdande. Men även SD:s stöd till M i Gävle, abortmotstånd, skattesänkningar och några till (bland annat ett avsnitt om den nybildade fackföreningen Löntagarna där jag och SD:aren Sven Pernils figurerar, i stort sett korrekt återgivet).

För Wingborg är SD ett högerpopulistiskt och i vissa delar högerextremt parti med en “ultranationalistisk” inställning (ett otydligt vänsterbegrepp från Henrik Arnstad och Roger Griffin, som innebär att man helt naturligt sätter sin nation framför andra nationer) som M och resten av borgerligheten måste ta avstånd från.

I ett avsnitt kallat “Brunt gräs i den borgerliga rabatten” skriver Mats Wingborg att Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet bidragit till att normalisera ståndpunkter som SD stått för, men tar DN i försvar. Han hetsar mot Marika Formgren, Paulina Neuding, Alice Teodorescu med flera klarsynta liberala och konservativa debattörer:

“Särskilt noga borde opinionsbildare vara när de underblåser högerextrema sajter som inte kan stava till ordet källkritik /…/ Efter Björn af Kleens artikel i DN, där Lena Adelsohn Liljeroth berättade att hon brukade läsa den högerextrema sajten Avpixlat, hävdade både hon och maken Ulf Adelsohn att medierna medvetet förtiger fakta om invandringen” (s. 129).

Utfall som dessa finns i boken och drar ned hans mer sakliga analyser av skattepolitik och välfärdsfrågor, även om sedvanliga missförstånd om den sk “nyliberalismen” upprepas som om Peter Antman, Johan Ehrenberg, Tomas Lappalainen, Göran Greider och andra välfärdsnostalgiker på 1990-talet hade rätt. Wingborg ingick bland dem i tidskriften TLM vid den tiden och har inte lärt sig något sedan 1990-talets enorma finansiella kris och strukturomvandling, liksom dem.

Hans tes om att de nya Moderaterna och Sverigedemokraterna numera skulle utgöra en ny “nyliberal” idéströmning i svensk politik är lika befängd. De liberalkonservativa välfärdsstatsbevarande Moderaterna och de socialkonservativa lika välfärdsstatsbevarande Sverigedemokraterna är inga nyliberaler. Möjligen är Moderaterna numera något mer liberala vad gäller kultur och livsstilar än SD, men ingen av dem är egentliga klassiska liberaler. De sk nyliberaler som Mats Wingborg hänvisar till, Hayek och Nozick, var toleranta på ett sätt som inget av de svenska åtta välfärdsstatsbevarande partier vill framstå som.

Ekonomiskt och politiskt finns inget klassiskt liberalt parti idag, så Wingborg fäktas med väderkvarnar, precis som charlatanen och vänsterdemagogen Naomi Klein vars bok Chockdoktrinen han välvilligt refererar till. Klein förstår sig inte på ekonomi och allra minst att Milton Friedman avrådde Chiles diktator Pinochet från att genomföra sin statsdirigistiska ekonomi på 1970-talet (se Johan Norbergs replik Allt om Naomi Kleins nakenchock 2008).

Sverige har de partier svenskarna föredrar och dit har aldrig hört partier som totalt vill nedrusta välfärdsstaten. Dock finns ibland partier som lyckats att artikulera en relevant kritik av den stora omfattande staten och dess myndigheter, se min krönika. SD är ett sådant parti men inget höger- eller nyliberalt parti. Moderaterna är obsoleta, liksom denna bok. Men läs den och se hur illa vänstern tänker.

Lösningen är en återgång till klassisk socioekonomisk höger-vänster politik, dvs vad Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra vill göra, men som ogillas av väljare här och i västvärlden i stort. Genom att inte tänka längre hamnar Den blåbruna röran i ett bakvatten i samtidsdebatten. Att M ibland hamnar på SD:s position är sant men det är för att borgerligheten ibland kan inse att striden inte står mellan vänster och höger på samma sätt som tidigare. En kultur- och socialkonservativ inställning förenar dem snarare än de ekonomiska griller Mats Wingborg tjatar om, hur sanna de än är.

Folk som gillar politiska diskussioner och den Sverigevänliga rörelsen bör trots detta läsa boken för att den uppdaterar en mängd debatter och ställningstaganden där SD varit med och ibland avgörande. Att reta sig på en bok kan också vara nyttigt.

Jan Sjunnesson

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson