Annonsera på Avpixlat

Norge överväger elektronisk fotboja för att övervaka asylsökande

Elektronisk fotboja kan vara ett alternativ för att övervaka vissa asylsökande. Det menar Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet). Foto: Fremskrittspartiet.

Elektronisk fotboja kan vara ett alternativ för att övervaka vissa asylsökande. Det menar Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet). Foto: Fremskrittspartiet.

NORGE / ASYLPOLITIK Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug har gett den norska polisen i uppdrag att utreda om elektronisk fotboja kan vara ett bra sätt att övervaka vissa grupper av asylsökande. Det skulle i så fall bland annat vara fråga om personer som väntar på att utvisas, och som tros vara benägna att gå under jorden innan utvisningen hunnit verkställas.

På fredagen gjorde den norska invandrings- och integrationsministern ett studiebesök hos polisen i Bærum, i västra Oslo-området. Syftet med besöket var att ministern skulle lära sig mer om hur elektroniska fotbojor kan användas för att förebygga brott. I Bærums kommun används t.ex. något man kallar “omvänt våldsalarm”. Det kan innebära att en man som dömts för misshandel av en kvinna och har besöksförbud tvingas bära elektronisk fotboja. Om mannen befinner sig på ett område där han inte får vistas, exempelvis nära sitt kvinnliga brottsoffers bostad, utlöses larmet.

Anledningen att Sylvi Listhaug fick undervisning om elektroniska fotbojor var att hon gett den norska polismyndigheten i uppdrag att utreda om fotboja eventuellt kan vara ett alternativ för att hantera vissa grupper av asylsökande.

Den norska invandrings- och integrationsministern intervjuades i samband med studiebesöket hos Bærum-polisen. I intervjun förklarade hon att det finns tre kategorier asylsökande som norska myndigheter bedömer som särskilt svårhanterliga, och att det är för dessa tre kategorier elektronisk fotboja eventuellt kan vara ett alternativ.

Den första kategorin är barnfamiljer som fått avslag på sina asylansökningar och väntar på att återsändas till sina hemländer. Asylsökande som fått avslag och ska återsändas placeras vanligen på det slutna asylförvaret i Trandum, strax nordost om Oslo. Miljön på asylförvaret i Trandum beskrivs emellertid som fängelseliknande, och norska myndigheter vill av humanitära skäl inte placera barnfamiljer där, åtminstone inte under längre tidsperioder.

Om barnfamiljerna inte placeras på det slutna förvaret finns å andra sidan en risk att de går under jorden. I dessa fall tänker man sig att föräldrarna skulle kunna få bära elektronisk fotboja, och att familjerna då skulle kunna bo kvar på vanliga asylboenden tills de kan återsändas till sina hemländer.

Den andra kategorin är återfallsförbrytare som uppehåller sig i Norge illegalt. Det är fråga om personer som norska myndigheter inte lyckats återsända, antingen för att personerna själva vägrar samarbeta eller för att deras hemländer vägrar ta emot dem. I denna grupp finns det, enligt den norska invandrings- och integrationsministern, en hel del individer som åker ut och in i fängelse och fortsätter begå brott så snart de släppts fria.

Den tredje gruppen för vilka det skulle kunna bli aktuellt att få bära elektronisk fotboja är asylsökande vars identiteter inte gått att fastställa alternativt asylsökande som uppgett identiteter som misstänks vara falska. Beträffande denna grupp säger Sylvi Listhaug (i översättning):

– Vi är i en situation där vi ser att terrorism förekommer i Europa. För denna grupp kan en övervakningsmöjlighet vara att använda elektronisk fotboja.

I Sverige hade ett liknande utspel från en minister med all säkerhet lett till våldsamma reaktioner från den politiskt korrekta, massinvandringsförespråkande asylkramar-vänstern. Det hade blivit både Twitter-stormar, fackeltåg för “allas lika värde” och kärleksbombningar av asylboenden snabbare än man hinner säga “genuscertifiering”.

Till och med Ann-Magrit Austenå, generalsekreterare för NOAS, en organisation som arbetar för asylsökandes rättigheter, kan se fördelar med idén att övervaka vissa asylsökande med hjälp av elektronisk fotboja. Foto: NOAS.

Till och med Ann-Magrit Austenå, generalsekreterare för NOAS, en organisation som arbetar för asylsökandes rättigheter, kan se fördelar med idén att övervaka vissa asylsökande med hjälp av elektronisk fotboja. Foto: NOAS.

I Norge, där samhällsdebatten har ett något vettigare och mera sansat tonläge, kan emellertid t.o.m. en av de ledande organisationerna för asylsökandes rättigheter erkänna att förslaget har fördelar. Ann-Magrit Austenå, generalsekreterare för NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere), menar att det är bra om man kan finna en lösning som gör att barnfamiljer inte behöver placeras på det slutna asylförvaret i Trandum. Hon har i huvudsak två invändningar mot Sylvi Listhaugs planer.

För det första menar NOAS generalsekreterare att elektronisk fotboja normalt används som ett alternativ till fängelsestraff. Det förslag som nu diskuteras skulle kunna innebära att personer som inte gjort sig skyldiga till brott kan tvingas bära fotboja. Ann-Magrit Austenå anser därför att det måste finnas en tydlig skillnad mellan fotboja som straff och fotboja i övervakningssyfte. Människor som inte begått brott ska, menar hon, inte behandlas som kriminella.

Ann-Magrit Austenå tycker också att det behövs något slags rättsligt skydd för de personer vars identiteter inte kan fastställas. Annars kan konsekvensen bli att människor som är helt oskyldiga till brott i åratal kan bli föremål för kontroll och övervakning som innebär stora inskränkningar i deras personliga integritet och frihet. Samhällets rätt att kontrollera dessa individer måste, menar Austenå, vägas mot individernas mänskliga rättigheter.

Ett citat från invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug sammanfattar i en enda mening den avgrundsdjupa mentalitetsskillnaden mellan norska och svenska politiker. När Listhaug ombads beskriva planerna på att eventuellt kunna använda elektroniska fotbojor för att övervaka vissa asylsökande inledde hon med att säga (i översättning):

– Vi måste hela tiden försöka finna nya sätt att slå vakt om norska medborgares säkerhet.

Egentligen är det förstås alldeles självklart. För en rikspolitiker bör naturligtvis omsorgen om det egna landet och dess befolkning ha första prioritet. Detta torde vara en självklarhet för alla politiker, oavsett nationalitet och politisk hemvist. Undantaget är de politiker som tillhör den svenska sjuklövern, enligt vilka det är ett uttryck för “rasism” att slå vakt om att svenskar ska kunna känna sig trygga i sitt hemland.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson