Annonsera på Avpixlat

Norges regering sätter ned foten: “Här äter vi fläsk, dricker alkohol och visar ansiktet”

Sylvi Listhaug. Foto: Kjetil Ree

Sylvi Listhaug. Foto: Kjetil Ree

NORGE / INVANDRINGSPOLITIK “Jag anser att den som kommer till Norge ska anpassa sig till vårt samhälle. Här äter vi fläskkött, dricker alkohol och visar våra ansikten.” Så skrev Norges integrationsminister Sylvi Listhaug (FrP) på Facebook med anledning av den stora integrationskonferens som den norska regeringen anordnar på tisdagen. Statsminister Erna Solberg (H) instämmer. Det gör sannolikt också en stor majoritet av det norska folket.

Skälet till att den norska regeringen nu arrangerar en integrationskonferens till vilken man bjudit in ett flertal experter, är att tre gånger så många asylsökande tog sig in i Norge förra året jämfört med åren dessförinnan. Det är i absoluta tal och även i relation till Norges befolkning väsentligt färre än rekordhållande Sverige, men man anser ändå att det är en rejäl utmaning för det norska samhället.

Regeringen med statsminister Erna Solberg (H) och integrationsminister Sylvi Listhaug (FrP) i spetsen ville redan innan konferensen öppnades klargöra vad som är Norges grundläggande policy och vad man förväntar sig i asylsökarna som motprestation till att det norska folket öppnar sitt land i gästfrihet med allt vad det innebär i form av gratis bostad, gratis tillgång till välfärdstjänster och bidragsförsörjning.

Kommer man till Norge ska man anpassa sig till det norska samhället. Det innebär förutom att lära sig det norska språket, se till att man blir anställningsbar på den norska arbetsmarknaden och avhålla sig från brott, att man också accepterar norska sedvänjor och norsk kultur. Som exempel på det senare nämner Listhaug att man i Norge äter fläsk och dricker alkohol. I Norge döljer man heller inte sitt ansikte bakom heltäckande slöjor.

Mer allmän skriver Listhaug i sitt Facebook-inlägg också att “man måste rätta sig efter de värderingar, lagar och regler som finns i Norge när man kommer hit”. Hon uppmanar också alla läsare som håller med henne att gilla och dela inlägget. Många norrmän har hörsammat uppmaningen och redan efter några timmar hade över 13.000 personer gillat inlägget.

Inte helt oväntat har den norska regeringens deklaration mötts av kritik från muslimska företrädare och asylrättsaktivister i landet. En av dem är Usman Mushtaq på stiftelsen Eat som anser att restaurangpersonal bör kunna vägra tillaga fläskrätter, något som statsminister Erna Solberg avvisar.

Ann-Magritt Austenå, som är generalsekreterare i ‘Norsk organisation för asylsökande’, antyder att heltäckande slöja inte är något problem i Norge och om det är ett problem är det i så fall på grund av norrmännens intolerans. Solberg avvisar även den kritiken och menar att det förvisso än så länge inte är så utbrett i Norge att bära heltäckande slöja men att plagget ger uttryck för ett islamistiskt politiskt ställningstagande och en kvinnosyn som inte överensstämmer med norska värderingar. Det är viktigt att redan nu sätta gränser, slår statsministern fast.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson