Annonsera på Avpixlat

Lokaltidning tar ställning mot islamisering

Den illa beryktade islamisten Abderizak Waberi ingår i styrelsen för den muslimska förening som fått tillstånd att starta en religiös friskola i Borås. Foto: Riksdagen.

Den illa beryktade islamisten Abderizak Waberi ingår i styrelsen för den muslimska förening som fått tillstånd att starta en religiös friskola i Borås. Foto: Riksdagen.

DET SVENSKA MEDIEKLIMATET & HOTET FRÅN ISLAM Skolinspektionen har gett en muslimsk förening tillstånd att starta en muslimsk friskola i Borås. I styrelsen för föreningen uppges bl.a. den ökände islamisten och f.d. moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi ingå. Överraskande nog publicerade lokala Borås Tidning på tisdagskvällen en ledartext, i vilken man tydligt tar avstånd från skolinspektionens beslut och betonar vikten av att barn från muslimska invandrarfamiljer integreras i det svenska majoritetssamhället.

Islam, och i synnerhet den islam som i Sverige utövas av asylinvandrare och asylinvandrares anhöriga, är som bekant ett ytterst känsligt ämne för skribenter i svensk mainstream-media. Flertalet kolumnister och ledarskribenter väljer den enklaste vägen. Om de är tvungna att skriva något om islam i Sverige väljer de att framställa religionen och därmed förknippad kultur och värderingar som något fullständigt okontroversiellt och oproblematiskt.

De skapar på detta sätt en starkt förenklad och förskönad bild av islam, där väldiga kultur- och mentalitetsklyftor reduceras till att bara handla om att vissa kvinnor bär en sjal över håret och att en del människor undviker fläskkött. På så sätt försöker de få islams allt starkare ställning i Sverige och övriga västvärlden att framstå som något lika trivialt och ofarligt som tillfälliga trendskiftningar inom mode eller matlagning.

Något mera seriösa skribenter försöker ibland belysa de väldiga kulturkrockarna mellan västvärlden och den muslimska världen, och i någon mån påtala farorna med skyhög muslimsk invandring. Dessa skribenter tvingas dock ofta gå som katten kring het gröt. De vet förstås mycket väl att minsta oförsiktig formulering kan leda till anklagelser om “islamofobi” och “rasism” från vänsterhåll.

I värsta fall kan en alltför frispråkig skribent hamna i fokus för ett mediedrev av det slag som fullständigt kan spoliera en hel yrkeskarriär. Den som en gång anklagats för att vara “främlingsfientlig”, “fiska i grumliga vatten” eller – hemska tanke! – “flirta med SD”. kan i praktiken beläggas med yrkesförbud i många år framåt.

Det var, sett utifrån denna bakgrund, glädjande att läsa det ledarstick Borås Tidning (BT) publicerade på tisdagskvällen. För en gångs skull vågar ledarsidan på en större svensk landsortstidning tydligt ta ställning mot islamisering, slå vakt om svensk majoritetskultur, och markera att muslimska invandrare bör integreras i det svenska majoritetssamhället istället för att isolera sig i självvalt utanförskap.

Ledarartikeln har rubriken “En man med dessa åsikter ska styra en skola i Borås“, och det råder ingen tvekan om vilken man som åsyftas. Längst upp på sidan finns nämligen en stor porträttbild av islamisten Abdirizak Waberi, f.d. moderat riksdagsledamot, rektor för en muslimsk friskola i Göteborg, samt känd för uttalanden som: “I islam är det självklart att män och kvinnor inte dansar med varann.”

Den huvudsakliga poängen i BT:s kritik av den muslimska friskoleetableringen är – förutom det faktum att den ökände Waberi har ett finger med i spelet – att många av de barn som kommer att gå på skolan troligen redan befinner sig i ett socialt utanförskap, och att detta utanförskap kommer att förstärkas ytterligare genom en muslimsk skola.

Borås Tidning har i en ovanligt frispråkig ledartext tagit ställning mot islamisering. Foto: Gunnar Larsson.

Borås Tidning har i en ovanligt frispråkig ledartext tagit ställning mot islamisering. Foto: Gunnar Larsson.

BT konstaterar att den planerade friskolan formellt sett uppfyller Skolinspektionens krav, men att skolverksamheten i praktiken kan få oönskade sociala konsekvenser. Man jämför den planerade muslimska friskolan med en befintlig kristen friskola i Borås och skriver bland annat:

Borås Kristna Skola är en relativt liten verksamhet. I takt med att Sverige, och Borås, det senaste decenniet har fått en befolkning där många bekänner sig till islam är det inte konstigt att islamiska organisationer sett en marknad för egna skolor.

Föreningen Islamiska skolans ansökan, där man siktar på 500 elever i allt från förskola till årskurs nio, har gjort en relativt liten fråga i Borås stor: De barn som går i den kristna friskolan lever i de flesta fall väl integrerade i samhället och är bosatta lite varstans. Det finns skäl att anta att många av de familjer som gjort intresseanmälan till Islamiska skolan inte på samma sätt integrerat sig i majoritetssamhället.

På papperet ska den planerade skolan, förstås, vara öppen för alla. Men hur blir det i praktiken? Det är inte svårt att tänka sig att barn som kan ha särskilt stort behov av att inte ytterligare separeras från världen utanför förhindras just detta om de placeras i den aktuella skolan.

BT:s ledarartikel utmynnar i följande konstaterande:

Frågan om religiösa friskolors plats i Sverige har blivit svårare. Liberalerna har lanserat ett förslag om att sätta stopp för nyetableringar. Regeringen har utlovat en översyn. Kritiker mot ett förbud hävdar att tuffare regler och inspektioner måste räcka, i frihetens namn.

Alldeles säkert är dock att den integration i Borås alla talar om försvåras om Skolinspektionens beslut vinner laga kraft.

Det mesta som sägs i den aktuella ledartexten är förstås sunt förnuft och självklarheter. I ett land med ett mera sansat debattklimat skulle det inte finnas skäl att uppmärksamma en text med detta innehåll. De åsikter BT ger uttryck för skulle då tillhöra den breda politiska mittfåran och knappast orsaka några höjda ögonbryn. I ett land med ett mera balanserat debattklimat skulle den analys och de åsikter som framförs av BT kanske t.o.m. framstå som så självklara att de uppfattats som banala.

Men nu är ju Sverige som bekant inte ett normalt land i fråga om invandrings- och islamdebatt. I Sverige domineras det offentliga samtalet i stor utsträckning av en liten, men extremt högljudd klick vänsterdebattörer som regelmässigt brännmärker alla som uttrycker minsta kritik mot invandringspolitiken och det mångkulturella samhällsidealet som “fascister”. Det förtjänar därför att uppmärksammas när en större aktör inom svensk mainstream-media dristar sig att  kritisera islamiseringen.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson