Annonsera på Avpixlat

Satsning på höjda polislöner i SD:s skuggbudget

sd-satsar-pa-polisen

SVERIGEDEMOKRATERNA en presskonferens i riksdagshuset imorgon onsdag kl 09:00 presenterar Sverigedemokraterna sin budgetmotion. Redan på tisdagen gläntade man dock lite på förlåten beträffande budgetens innehåll. I ett pressmeddelande skriver partiet att budgetmotionen innehåller en storsatsning på polislöner.

Under 2017 avsätter SD 650 miljoner kronor i ett första steg för högre månadslöner för poliser i yttre tjänst. Det motsvarar enligt partiets beräkningar en löneökning på 2000 kronor i månaden. Satsningen ingår i en omfattande förstärkning av det svenska rättsväsendet på över 16 miljarder kronor. Av dessa pengar går drygt 10 miljarder till Polismyndigheten.

Det primära syftet med att höja lönerna för poliser i yttre tjänst uppges vara att hejda de massuppsägningar inom polisen som skett på senare tid. SD vill inte bara bryta uppsägningstrenden utan också se den vändas till sin motsats, där många söker sig till polisyrket. Den hårda och riskfyllda verklighet som poliser i yttre tjänst idag har som sin dagliga arbetsmiljö behöver återspeglas i högre löner.

För 2018 budgeterar SD en ännu större summa pengar, 1,3 miljarder kronor, för höjda polislöner, och för åren 2019 och 2020 ökar man på beloppet ytterligare till 2 miljarder kronor per år. Vid år tre motsvarar detta en löneökning på över 6000 kronor i månaden, skriver partiet i pressmeddelandet.

Så här säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, om satsningen:

– Det är viktigt att vi satsar redan från första året. Den svenska polismyndigheten befinner sig i en krissituation, då går det inte att skjuta satsningarna till framtiden. Vi måste göra vad vi kan för att motverka att fler poliser lämnar yrket och skapa incitament för att återvända.

Satsningen på bättre löner och villkor trappas sedan upp under mandatperioden och ska fokusera på polisassistenter och polisinspektörer som utgör majoriteten av poliserna som har sämst löneutveckling och arbetsvillkor. Satsningen ska dessutom ytterligare sikta in sig på poliser i yttre tjänst som jobbar obekväma arbetstider och tar stora risker i arbetet på gator och torg.

Detta är mycket kraftiga resursförstärkningar som ger utrymme för mer attraktiva lönetrappor och arbetsvillkor vilket höjer statusen för polisyrket och är en förutsättning för att lyckas bibehålla och dessutom rekrytera fler poliser.

I budgeten ryms även pengar för att anställa 7.000 nya poliser, att återinföra beredskapspoliser, utöka antalet civilanställda som kan avlasta polisen från administrativt arbete samt en förstärkning av den  nationella insatsstyrkan. Pengar avsätts även till bättre förstärkningsvapen så att dessa ska bli tillgängliga för alla poliser i yttre tjänst.

Mats Dagerlind

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson