Annonsera på Avpixlat

Vem tar ansvar?

Rolf Malm

KRÖNIKA Ledande svenska politiker kan begå de mest förödande och kostsamma misstag utan att behöva ta ansvar för sitt agerande. Tvärtom, de har satt sig själva i en situation där de i princip är immuna mot alla anklagelser och krav på ansvarstagande. Dessutom har de sett till att de oavsett vad de ställt till med kan lämna sitt uppdrag med garantier för eget ekonomiskt välstånd för resten av livet. Till skillnad mot alla andra befattningshavare har de inte någon press på sig för att fatta bra beslut för att få behålla jobbet eller efterföljande lyxpensioner och välbetalda reträttposter. Det är alldeles för lätt att ”ta ansvar” när man inte behöver stå till svars för effekterna av sina beslut – oavsett hur fatala de visar sig vara för svenska folket.

Fredrik Reinfeldts extrema invandringspolitik kostar nu de svenska skattebetalarna obeskrivligt mycket pengar och förlust av det mödosamt byggda folkhemmet. En katastrof som dag för dag står allt klarare för alltfler svenskar i takt med att Reinfeldts förlovade mångkultur visar sig vara den destruktiva kraft som hans kritiker försökte varna för. Fredrik Reinfeldt avskaffade också värnplikten. Med tre rösters marginal! Att snabbt fatta ett så omvälvande beslut på så lösa grunder är inte att ta ansvar för nationens framtid.

Men Reinfeldt går fri från allt ansvar. Trots att han kanske är den svenske ledare som genomfört den mot svenska folket mest hänsynslösa och förödande politiken någonsin. Inte ens hans mest rabiata och stockdumma uttalande om att det ursvenska blott är barbari, eller att det finns stora ödemarker i Sverige – där invandrare kan få plats, fick någon att i tid ifrågasätta hans lämplighet som Sveriges ledare. När han till slut tvingades avgå var skadan redan skedd – han hade fört Sverige in i en fatal dödsspiral som vi dessvärre inte kan ta oss ur under överskådlig tid – om ens någonsin.

Erik Ullenhag (L) var integrationsminister i Reinfeldts regering. Under fyra år understödde han massinvandringspolitiken med fanatisk intensitet. Fullständigt döv för alla invändningar och ogenerat faktaresistent spred han träget myten om att invandringen var lönsam och nödvändig för landet.

Han använde regeringens hemsida som politiskt forum när han presenterade 13 ”myter” om invandring. I folkdjupet förekommande uppfattningar om att invandringen medförde en våg av kriminalitet, att den medförde kvinnofientliga traditioner, att den negativt påverkar skolresultaten, att den medför enorma kostnader, att landet islamiseras etc, etc avfärdade han som struntprat. Idag vet vi att han hade fel på alla punkter och att han mörkade och förvrängde allt som talade mot hans lovordan av mångkulturen. Under fyra ödesdigra år fungerade han som en svensk Bagdad Bob som levererade verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget. Men det är inget han behöver ta ansvar för. Nu är han istället välbeställd svensk ambassadör i Jordanien.

2014 fattade sex riksdagspartier beslut om att genom Decemberöverenskommelsen utesluta Sverigedemokraterna från inflytande. Beslutet fattades snabbt och i hemlighet efter möten med ett fåtal företrädare från regeringspartierna och Alliansen. Avsikten var att DÖ skulle gälla fram till valet 2022.

Trots att SD redan då var Sveriges tredje största parti fattade alltså våra politiska ledare det odemokratiska beslutet att utestänga dess väljare från att göra sina röster hörda. Ett flagrant brott mot demokratin, parlamentarismen och den svenska grundlagen – där det står att all politisk makt ska utgå från folket. Det är minst sagt uppseendeväckande att demokratiskt valda politiker över huvudet på folket bestämmer att demokratin inte längre ska gälla i Sverige! Man fick visserligen kalla fötter redan efter ett år och förklarade DÖ formellt upplöst. Men den skamliga överenskommelsen är bara skendöd – i praktiken fortsätter det antidemokratiska bemötandet av SD-väljare. Trots att SD enligt många opinionsmätningar nu är Sveriges största parti. Man frågar sig oroligt vad man kommer att hitta på för att stoppa SD vid nästa val? Kommer demokratin att överleva?

Gustav Fridolin påstod att han skulle lösa skolans problem på 100 dagar. Miljöpartiet lovade mycket inför valet. Stopp för kärnkraft, nedläggning av svensk kolbrytning i Tyskland, nedläggning av Bromma flygplats, stopp för förbifart Stockholm, inga nya JAS-plan och ubåtar, kraftigt sänkt försvarsanslag, höjd moms på mat, slopande av ROT-avdrag, höjt barnbidrag etc, etc. Alla dessa löften har man i regeringsställning svikit.

Hade Miljöpartiet varit ett företag hade de dömts för falsk och vilseledande marknadsföring. Enligt lag ska konsumenterna skyddas mot oseriösa näringsidkare och överträdelser av lagen kan straffas med höga böter och skadestånd. Partipropaganda kan däremot vara hur lögnaktig som helst. Inget ansvar kan utkrävas. Hur seriöst är det t.ex när statsministern lovar att Sverige 2020 ska ha Europas lägsta arbetslöshet? Vilseledande valfläsk! Det är som om en bank skulle garantera sina kunder att ha Europas bästa räntor – i framtiden.

Mona Sahlin har i 35 år glidit fram i den politiska gräddfilen. SSU-ordförande, yngsta riksdagsledamoten någonsin, arbetsmarknadsminister, partisekreterare, partiledare, styrelseproffs, nationell samordnare. Praktiskt taget varje befattning har slutat med en eller annan skandal. Alltid beroende på hur hon handskats med offentliga skattemedel, i övrigt skött sin privata ekonomi och levt upp till gällande regler. Som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism fick hon omfattande ekonomiska resurser och stort kansli. Hon menade att en stödtelefon för radikaliserade ungdomars nära omgivning skulle prioriteras. Hon fick ytterligare 10 miljoner kronor för detta. Till slut, i november 2015, startades denna omtalade telefon med hjälp av Röda Korset. Men ytterst få ringde – vilket tystade expertkritiker redan från början varnat för. Totalt har man fått 65 samtal från målgruppen! Det betyder att varje samtal kostat 154.000 kronor! Ett fullständigt sanslöst slöseri med skattepengar.

Som vanligt tvingades Mona Sahlin avgå. Dock inte beroende på att hon gravt missbedömt situationen och fattat fullständigt felaktiga beslut för att motverka tilltagande extremism. Hon misstänks istället för att ha utnyttjat sin ställning för att med falska intyg hjälpt en god vän att köpa en lyxbostad. Hon har nu förhörts av polisen och besked från åklagare om eventuellt åtal väntar. Brottet hon misstänks för kan ge böter eller fängelse. Själv har hon gjort sig oanträffbar och begärt statsrådspension. Det innebär att hon kommer att få 3.574.252 kronor fram till hon fyller 65 år. Om fortsatt livvaktsskydd ingår i avtalet framgår inte.

Inom företag och organisationer beviljas ledningen ansvarsfrihet för gångna räkenskapsperioden på årsmöte eller bolagsstämma. Medlemmarna bestämmer om ledningen gjort ett bra jobb. Ges inte ansvarsfrihet kan organisationen rikta skadeståndsanspråk mot styrelse eller enskilda ledamöter. Den som inte fått ansvarsfrihet beviljas inte nytt förtroende. Inom politiken anser man väl att medborgarna vid val kan kan bestämma hur politikerna skött sitt jobb och rösta bort oönskade representanter. Så fungerar det ju inte i praktiken. Partierna bestämmer vilka som ska stå på valbar plats – oavsett vad väljarna anser.

Så kan Fredrik Reinfeldt, Erik Ullenhag, Gustav Fridolin, Mona Sahlin och andra “folkvalda” överleva sina många misstag och ödesdigra beslut år efter år – för att till slut belönas med ekonomisk trygghet och nya välbetalda belöningsuppdrag. På dem som har fått det tunga ansvaret att värna om Sverige och dess invånare ställs inga som helst krav på klokhet, ärlighet, laglydighet, patriotism eller gott omdöme.

Rolf Malm

Fler krönikor av Rolf Malm hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson