Annonsera på Avpixlat

Flera skattemiljoner om dagen för oanvända asylboendeplatser

pengarDU BETALAR / SVENSKEN SIST Varje dag betalar Migrationsverket ut ca 2,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för asylboendeplatser för så kallade ensamkommande flyktingbarn som inte används. Bara hittills i år rör det sig om 200 miljoner kronor. Orsaken till att de svenska medborgarna på det här sättet kan åderlåtas på sina skattepengar är Migrationsverkets och kommunernas inkompetens och nonchalans i samband med upphandling av asylboenden.

Platser med HVB-hemstandard är extremt dyra, då en lång rad särskilda krav måste vara uppfyllda och det ska vara bemanning dygnet runt med en personaltäthet som inte förekommer någon annanstans i vård- och omsorgssammanhang. I samband med den systemkollaps som följde i spåren av förra årets asylkaos, tecknade kommunerna och Migrationsverket på löpande band avtal med hugade asylboendeentreprenörer som kunde begära i princip vilket pris och vilka villkor som helst.

Någon prognos av behovet värd namnet gjordes inte och den lagfästa principen om varsamhet med skattebetalarnas pengar ignorerades i ännu större utsträckning än tidigare. Facit av denna ansvarslösa upphandlingsfest är att Migrationsverket nu måste leva upp till avtal som löper på lång tid, där asylboendeentreprenörer har rätt att ta betalt för enskilda platser och hela boenden som inte används. I dagsläget handlar det om cirka 2,5 miljoner kronor om dagen men beloppet väntas öka kraftigt då antalet “ensamkommande” efter regeringens åtstramningar och skärpta gränskontroller väntas minska.

Samtidigt som lyxplatser på HVB-hem för “ensamkommande” står tomma rapporteras kontinuerligt om att det råder skriande brist på t o m de enklaste härbärgesplatser för hemlösa svenskar. Här anser staten inte att det är angeläget att skjuta till pengar och här råder stränga budgetregler i motsats till den check in blanco man gett Migrationsverket för upphandling av asylboenden.

Situationen för hemlösa svenskar försvåras ytterligare av att härbärgesplatserna numera i stor utsträckning ockuperas av hitresta så kallade EU-migranter, dvs romskrumänska gatutiggare. Det råder också en skriande brist på utslussningslägenheter för hemlösa svenskar, och även här förvärras situationen av att staten, kommunen och bostadsbolagen prioriterar att ge lägenheterna till nyanlända asylmigranter.

De mångmiljonbelopp för tomma HVB-hemsplatser som nu går rakt ned i fickan på Bert Karlsson och andra asylboendebarnoner skulle kunna användas för att höja standarden i andra vårdformer, t ex på äldreboenden, där det förekommer att de gamla inte får komma upp ur sängen och än mindre ut i friska luften och där man spar in på allt, så att de äldre inte ens kan få en bulle till kaffet. Senildementa svenska åldringar låses in som fångar på rummen medan personalen stämplar ut och går hem.

I dessa fall handlar det om utsatta personer med verkliga vårdbehov, i motsats till de fullt friska unga män från Afghanistan och Somalia som idag ges vård och omsorg på en nivå och till en kostnad för skattebetalarna som vida överträffar alla andra grupper.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson