Annonsera på Avpixlat

Kjell Albin Abrahamson hyllade Karl-Olov Arnstbergs DN-kritik

Kjell Albin Abrahamson, Karl-Olov Arnstberg och Peter Wolodarski.

Kjell Albin Abrahamson, Karl-Olov Arnstberg och Peter Wolodarski.

MEDIEKRITIK På söndagen uppmärksammade Avpixlat Julia Caesars senaste söndagskrönika på danska Snaphanen, där hon berättar om sin vänskap med nyligen avlidne journalisten, författaren, radioprofilen och – inte minst – kommunismkritikern Kjell Albin Abrahamson. Caesar lyfter bland annat fram den kritik mot msm-media, trång åsiktskorridor och fraterniserande med kommunism som förenande de två. Abrahamson gav även etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg varmt beröm för dennes skarpa mediekritik i en aktuell text med rubriken “Sjuk journalistik” som även Avpixlat återpublicerat.

I den text som Abrahamson berömmer exemplifierar Arnstberg hur msm-media i Sverige förflackats genom att gå igenom ett söndagsnummer av Dagens Nyheter. Det bör i sammanhanget nämnas att DN är den tidning där denna kvalitativt nedåtgående trend troligen varit mest brant. SVT:s programchef Ulf Johansson argumenterar mot bättre vetande och förkrossande belägg om motsatsen när han i en intervju med Granskning Sverige bedyrar att DN alltid talar sanning och att han därför inte anser att Wolodarski behöver granskas eller få några kritiska frågor när denne bjuds in till Aktuellt-studion för att smutskasta en av sina mediekonkurrenter och kritiker, Nya Tider.

I stället ska Wolodarski – som redan har en av Sveriges absolut största medieplattformar att opinionsbilda från – ges fri tillgång också till SVT:s enorma och tvångsfinansierade plattform för att driva sin agenda. Desto mer anmärkningsvärt blir detta förhållningssätt hos SVT i beaktande av att Dagens Nyheter och Nya Tider är arga konkurrenter om läsare och medieutrymme och SVT har ett public Sergvice-ansvar är att förhålla sig opartiska. Om något borde SVT stå på den lilla och svaga aktörens sida och värna dennes plats i debatten när de stora mediedrakarna missbrukar sin makt. SVT:s uppdrag är också – eller borde i varje fall vara – att granska makten, i det här fallet Sveriges största dagstidning ägd av landets största mediekoncern, inte att gå maktens ärenden.

Johansson försvarar att man ramade in debatten mellan Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk och amatörhistorikern Henrik Arnstad med ett reportage om Nya Tider med att många svenskar inte känner till den tidningen. Det vore ett giltigt argument om SVT bemödat sig med att försöka ge en objektivt och konsumentupplysande bild av Nya Tider. Det gjorde man inte. I stället ägnade man sig åt ensidig och i flera fall långsökt guilt by association för att stämpla tidningen som nazistisk. Inte ett ord sades om Nya Tiders granskning av Dagens Nyheter eller allmänna och i många fall högst befogade kritik mot den tidningen och annan systemmedia. Henrik Arnstad, som gjort en karriär på konspirationsteorier om att Sverige och Europa håller på att tas över av nazister och fascister och som ljugit om sina akademiska meriter, sin militära karriär med mera, ansåg SVT inte tarvade något upplysande eller kritiskt granskande förreportage

När SVT dagen efter bjuder in Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, görs heller inget förreportage, i syfte att upplysa tittarna om den kritik som riktats mot DN och de många osanningar tidningen gjort sig skyldig till om rasistiska brandmän i Boden, ekonomisk vinst på migrationen i Sandviken osv. Det ställs inga frågor till Wolosarski om hans tidning. Kopplingarna till politisk extremism tas inte upp – exempelvis att DN sedan länge har en profilerad journalist, Jacques Wallner, som är dömd för ett vänsterextremistiskt politiskt mord. Wolodarskis avsiktsförklaring vid tillträdet som chefredaktör om att ersätta nyhetsjournalistiken med agendajournalistik nämns inte osv.

Dagens Nyheter och Nya Tider är allmänt annars två medieaktörer som SVT bör behandla likvärdigt. Tidningarna har båda utgivningsbevis och ansvarig utgivare och verkar inom ramen för de grundlagar och spelregler som gäller för media i Sverige. Nya Tider uppfyller t o m kraven för presstöd. Vavra Suk borde inte bara, som i det här fallet, bjudas in för att försvara sig själv och sin tidning utan regelbundet för att kommentera politiska dagsaktualiteter, på samma sätt som SVT regelmässigt bjuder in Wolodarski från DN, Anna Dahlberg från Expressen eller Anders Lindberg från Aftonbladet.

Nyligen avlidne Kjell Albin Abrahamson hade ett gediget förflutet inom public service. Om SVT inte vill respektera en publicist som Vavra Suk, därför att man på lösa grunder anser att han är nazist, så borde man åtminstone ta Abrahamsons kritik på allvar. Tino Sanandaji – en av Sverige tyngsta nationalekonomer – är ytterligare en auktoritet som under lång tid riktat skarp kritik mot Dagens Nyheters politiserade och i många fall direkt osanna sätt att på nyhetsplats skriva om exempelvis invandringens kostnader och arbetsmarknadseffekter.

I ett inlägg på Facebook berättar journalisten, författaren och samhällsdebattören Gunnar Sandelin om hur hans författarkollega, etnologen Karl-Olov Arnstberg, fått beröm av Kjell Albin Abrahamson för sin mediekritiska text “Sjuk journalistik” som är en svidande vidräkning med tillståndet hos msm-media i allmänhet och Dagens Nyheter i synnerhet. Inför återpubliceringen av texten på Avpixlat motiverar Arnstberg valet av DN som medieexempel – i stället för den i detta avseende kanske än mer degenererade Aftonbladet – med att svenska folket har en mer okritisk hållning till det DN skriver. Kvällstabloiderna vet man är oseriösa men Dagens Nyheter har många fortfarande förtroende för.

Att granska DN:s skenheliga mediegloria borde vara ett uppdrag för SVT, men det arbetet får i stället göras av fria opinionsbildare som Arnstberg eller alternativmedier som Nya Tider. SVT ägnar sig i stället åt motsatsen, att låna ut sin plattform till DN och att bedyra att tidningen är en god och oförvitlig sanningssägare.

Så här skrev Kjell Albin Abrahamson till Karl-Olov Arnstberg efter att han läst dennes mediekritiska text “Sjuk journalistik”:

Bäste Karl-Olov. Läste med stor förtjusning – och vemod – din analys av DN. Vilket härligt stycke journalistik och avslöjande opinionsbildning, och detta om såväl ditt som mitt, en gång, kära husorgan, en sån trist utveckling.

I brevet kommer Abrahamson också in på kommunismen, som han i sin egenskap av utrikeskorrespondent i Östeuropa kunde studera på nära håll och som han – bland annat i boken ‘Låt mig få städa klart’ – upplyste om och varnade för. Detta ansåg Abrahamson vara angeläget mot bakgrund av den närmast bisarra apologetiska, för att inte säga rent hyllande, inställning till denna blodbesudlade totalitära ideologi som är utbredd i Sverige, inte minst inom Abrahams eget skrå, journalistkåren.

Jag lär vara den svenske journalist som levt längst i kommunistiska och postkommunistiska länder. Rätt ofta får jag frågan, den kommer faktiskt rätt ofta, vad var det värsta som du upplevde under kommunismen?

Jag slapp ju uppleva massavrättningarna med 9 gram bly i nacken eller den långsamma döden av permafrosten, tänkande människor som spärrades in som sinnessjuka var däremot en del av min verklighet eller en god vän som milisen sparkade sönder underlivet på så att han i hela sitt liv gått med inkontinensskydd. Varubristen var en plåga, liksom byråkratin. Misstänkliggörandet, skuggningen och avlyssningen kunde man lära sig att umgås med.

Abrahamson knyter därefter ihop säcken med att uttrycka sin overklighetskänsla inför att bevittna hur något av det värsta med kommunismen nu anammats av svenska medier som Dagens Nyheter:

Men värst, allra värst, var lögnen, den kluvna tungan, förljugenheten. Att den skulle förfölja mig till Sverige och mitt gamla husorgan hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig. Heder åt dig Karl-Olov.

Arnstberg skriver i ett svar till Abrahamson följande:

Solsjenitsyn, som överlevt Gulag, andra hemskheter att förtiga, ansåg också att den offentliga lögnen var det som var svårast att uthärda i Sovjetunionen. Jag håller med och det gäller Sverige. Ska jag undkomma lögnen får jag inte läsa dagstidningar, inte lyssna på Sveriges Radio och heller inte på SVT. Så vill jag inte leva. Alltså lever jag och vi alla med det dagliga ljugandet i offentligheten.

Mats Dagerlind

Relaterat

Sjuk journalistik
Julia Caesar om sin vänskap med Nya Tider-läsaren Kjell Albin Abrahamson
SVT-chef bedyrar att DN står för sanningen

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson