Annonsera på Avpixlat

Experter ser faror med muslimsk gymnasieskola

Arkivbild. Foto: Biswarup Ganguly.

Arkivbild. Foto: Biswarup Ganguly.

DANMARK / ISLAMISERING Danmarks första gymnasieskola med muslimsk profil har just dragit igång sin verksamhet. Det är knappast förvånande att detta upprör islamkritiska debattörer. Kritiken mot skolan kommer dock inte bara från anhängare till Dansk Folkeparti eller Dansk Samling. Också experter inom den akademiska världen varnar för att muslimska friskolor kan utgöra en grogrund för radikalisering och parallellsamhällen. Även Danmarks utbildningsminister har uttryckt oro över det muslimska gymnasiet.

Hindholm STX är namnet på den privata gymnasieskola med muslimsk inriktning som nyligen tagit emot sin första elevkull. Det är Danmarks första muslimska gymnasium. Skolan är belägen i Fuglebjerg, en mindre ort mellan Naestved och Slagelse, på södra Själland. Skolverksamheten bedrivs i enlighet med alla i Danmark rådande lagar och förordningar, men har dessutom en tydlig muslimsk profil. Bland annat uppges skolan ha särskilda klädkoder för de kvinnliga eleverna.

För de flesta islam- och invandringskritiker är det förstås alldeles uppenbart att muslimska friskolor utgör ett hot, både mot västerländska värderingar och mot ett sammanhållet samhälle där medborgarna delar samma grundläggande människo- och samhällssyn. Genom friskolor med muslimsk prägel förstärks vissa muslimska invandrargruppers tendens att isolera sig från majoritetssamhället och att leva i enlighet med ålderdomliga, bokstavstrogna tolkningar av islam.

Danmarks utbildningsminister Ellen Trane Nörby uppges i viss mån dela oron över att muslimska friskolor kan vara en grogrund för radikalisering och utanförskap. Foto: Flemming Leitorp.

Danmarks utbildningsminister Ellen Trane Nörby uppges i viss mån dela oron över att muslimska friskolor kan vara en grogrund för radikalisering och utanförskap. Foto: Flemming Leitorp.

I Danmark – ett land där det offentliga samtalet inte är lika lamslaget av vänsterorienterad politisk korrekthet som i Sverige – är det dock inte bara islam- och invandringskritiker som vågar påtala farorna med muslimska skolor.

Niels Egelund, professor i specialpedagogik vid Århus universitet, är en av de experter inom utbildningsområdet som öppet ifrågasätter den nystartade muslimska gymnasieskolan. I en intervju för danska Jyllands-Posten säger han bland annat (i översättning):

– Det bekymrar mig att eleverna inte blir bekanta med dansk majoritetskultur, som ju blir något främmande för dem. Det gäller också språket.

Niels Egelund påpekar vidare att eleverna och deras familjer ju faktiskt valt att leva i Danmark, och att det då är fel av dem att i så stor utsträckning ställa sig utanför det danska majoritetssamhället.

I teorin är även etniskt danska elever välkomna att söka in till Hindholm STX. Skolan är alltså inte bara öppen för invandrarelever med rötter i muslimska kulturer. Detta ger dock inte Nils Egelund mycket för. I praktiken, menar pedagogikprofessorn, kommer knappast några etniskt danska gymnasister att söka sig till Hindholm STX. Nils Egelund säger (i översättning):

– Jag tror inte att särskilt många etniskt danska elever har lust att ägna tre år av sin ungdom på att leva ett ungdomsliv som är fundamentalt annorlunda än det slags ungdomsliv som är traditionellt danskt.

Mehdi Mozaffari

Mehdi Mozaffari

En annan akademiker som ifrågasätter den muslimska gymnasieskolan är Mehdi Mozaffari, professor vid institutionen för samhällsvetenskap vid Århus universitet. Mozaffari har iranskt ursprung och har ägnat en stor del av sin forskarkarriär åt att studera politisk islam och muslimsk radikalisering. Han är mycket skarp i sin kritik.

För Mehdi Mozaffari är det uppenbart att ett muslimskt gymnasium, där muslimska regler gällande t.ex. klädsel styr elevernas vardag, kan utgöra en grund för parallellsamhällen och – i en förlängning – för muslimsk radikalisering. Mozaffari menar också att de muslimska regler som nu styr verksamheten på Hindholm STX “bara är början“. Han förutspår att skolan efter hand kommer att förstärka sin fundamentalistiska religiösa prägel, t.ex. genom uppdelning mellan könen.

En typ av argument som använts i den danska debatten om olika slags friskolor är sådana som har att göra med kunskapsnivån hos eleverna. Till exempel presterar många elever med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund dåligt i den danska gymnasieskolan. Om dessa elever skulle nå bättre resultat i exempelvis muslimska friskolor, så skulle man kunna hävda att det finns en samhällsekonomisk vinst i att tillåta muslimska friskolor.

Mehdi Mozaffari avfärdar emellertid argument av detta slag fullständigt. I en kommentar till Jyllands-Posten säger han (i översättning):

– Det handlar inte om ämneskunskaper. Det handlar om ett gott medborgarskap, baserat på integration och demokratiska värderingar. Goda ämneskunskaper är inte samma sak som att medborgarna är mera välintegrerade.

Även Danmarks utbildningsminister Ellen Trane Nörby uppges ha gett uttryckt för viss oro över att muslimska friskolor kan leda till att utanförskap och parallellsamhällen befästs i vissa invandrargrupper. Hon har lovat att skärpa myndigheternas tillsyn av nystartade, privata gymnasieskolor.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson