Annonsera på Avpixlat

Funktionshindrade svenskar kastas ut – gruppboendet ska bli asylboende

Ut med funktionshindrade svenskar, in med nyanlända migranter. I Vimmerby är många upprörda efter beskedet.

Ut med funktionshindrade svenskar, in med nyanlända migranter. I Vimmerby är många upprörda efter beskedet.

SVENSKEN SIST I småländska Virserum har stor oro uppstått bland de funktionshindrade som bor på gruppboendet Haga. Detta efter att det beslutats att fastigheten ska omvandlas till asylboende. Anhöriga och ortsbor rasar mot beslutet.

Många beskriver beskedet som en chock, i synnerhet som man bara för några år sedan vann en kamp mot kommunen som ville spara pengar på de funktionshindrade genom att lägga ned boendet, pengar som man ansåg behövdes för de ökade kostnader man fått för bl.a. asyl- och anhöriginvandrarmottagande.

Efter flera decennier kastas nu de funktionshindrade svenskarna ut från Haga för att bereda plats åt nyanlända migranter. Någon förhandsinformation eller möjlighet att påverka beslutet har vare sig de funktionshindrade, deras anhöriga eller ortsbor fått. Kommunen och fastighetsägaren har bara skickat ut en uppsägning per brev till de berörda efter att beslutet tagits. Nu har de funktionshindrade några månader på sig att lämna boendet. Vart de ska ta vägen är i många fall oklart.

“Nu har man den där klumpen i magen igen”, berättar Marit Stigsdotter, som har en syster som bor på Haga. Hon trodde att de skulle kunna känna sig trygga efter att ha kämpat för att få behålla gruppboendet 2012. “Som vi stred för den här verksamheten när kommunen ville lägga ner boendet”, berättar Marit Stigsdotter. “Det handlar om människor med en funktionsnedsättning som bott här i 20 år”

Det är ägaren, Svensk Fastighetsutveckling, som insett att man kan tjäna betydligt mer pengar på asylboendeverksamhet för migranter än på gruppboendeverksamhet för funktionshindrade svenskar. Det har staten genom Migrationsverket sett till genom att erbjuda guldkantade avtal för asylboendeentreprenörer som vida överstiger vad den entreprenör kan påräkna som vill driva någon annan verksamhet.

Anhöriga ska i veckan träffa företrädare för socialförvaltningen, där man också är bekymrad eftersom man nu inte vet vad man ska göra med de funktionshindrade som inom kort kommer att stå utan boende, samtidigt som man kommer att få en ökad arbetsbelastning när de nyanlända migranterna kommer. Några anhöriga har också beslutat att man ska undersöka om avhysningen av de funktionshindrade går att stoppa juridiskt, detta eftersom de har hyreskontrakt för sina lägenheter och därmed borde ha besittningsrätt.

I kommentarsfältet nedanför artikeln i Vimmerby tidning är upprördheten över beslutet stor. I stort sett alla ca 150 personer som kommenterat är starkt kritiska mot hur detta har hanterats och hur staten, kommunen och fastighetsbolaget agerar mot de funktionshindrade.

Mats Dagerlind

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson