Annonsera på Avpixlat

Fira tryckfrihetens 250 år på allvar

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

TRYCKFRIHET I år firar den svenska Tryckfrihetsförordningen 250 år, en av våra äldsta grundlagar. Den instiftades den 2 december 1766 av den stridbare finlandssvenske upplysningsmannen och prästen Anders Chydenius av svenska riksdagen under Frihetstiden (se mer om hans insats här och vid Timbros boklansering 2014 av en aktuell biografi).

Visserligen skulle den komma att ändras och ibland inskränkas, men den tillhör en av världens första exempel på åsiktsfrihet och tolerans jämsides britternas Magna Carta från 1215 och den amerikanska konstitutionen från frigörelseåret 1776. Vi har all anledning att var stolta över “K. M:ts förordning angående skrif- och tryckfrihet” anno 1766.

Kungliga Biblioteket har tillsammans med myndigheter och organisationer satt ihop en officiell webbsida för jubileumet, FrittOrd250. Kulturminister Alice Bah Kuhnke bidrog med en krönika som försvarar tryck- och yttrandefriheten på Kulturrådets webb, liksom  turistpropaganda på vår officiella statliga webbsida sweden.se.

Överallt prisas denna gamla svenska rätt att få tänka, tala och skriva fritt utan censur och inskränkningar. Att den skulle vara hotad av makthavare och medier verkar få inse utom alternativmedier och vakna Sverigevänner. Maktens lögner och åsiktsförtryck visar oss dagligen hur vi inte kan kritisera islam och invandring som vi vill.

Själv har jag tillsammans med danska Trykkefrihedsselskabet och amerikanska Middle East Forum tagit initiativ till en internationell konferens i Stockholm den 1 oktober, Dangerouswords250, om just tryckfrihetens villkor idag. Mer om den senare.

Jag vet lika väl som Avpixlats nyfikna och kunniga läsare att tryck- och yttrandefriheten inte alls är självklar för svenska myndigheter och medier. Medan vi funderar på 250-årsfirandet kan vi kasta ett öga på denna lista över hot och inskränkningar de senaste fyra åren:

 • 2013- redaktören Ingrid Carlqvist attackerad vid demonstration i Malmö av vänsteraktivister (Journalisten), vilket ledde till att hon tvingades bosätta sig på hemlig ort
 • 2013 – redaktören Ingrid Carlqvist beskriven som ”avskyvärd person” av professor vid Lunds universitet (Journalisten)
 • 2014 – fotografen Roger Sahlström attackerad ett flertal gånger i Malmö av vänsteraktivister (Journalisten)
 • 2014 – författaren och professorn Karl-Olov Arnstbergs föredrag vid Göteborgs Stadsbibliotek ställdes in pga. hot från vänsterakademiker som skrivit upprop i vänstertidning (GP)
 • 2014 – redaktören Mats Dagerlind blev inbjuden att kommentera vid Sveriges Radios valvaka, för att därefter bli ifrågasatt av radioledningen (Journalisten)
 • 2015 – debattören Mona Walters föredrag vid Rinkeby Folkets Hus ställdes in två gånger pga. hot från lokala muslimer (SVT och Nya Tider)
 • 2015 – islamkritikern Robert Spencer inbjuden till möte men avböjde pga. säkerhetrisk i Sverige
 • 2015 – fotografen Roger Sahlström hotad av vänsteraktivister men själv avvisad av polisen vid uppdrag i Högdalen i södra Stockholm (Nya Tider)
 • 2015- Jan Sjunnessons föredrag vid Göteborgs Stadsbibliotek ställdes in pga. ”befarande ordningsstörningar” trots att ingen utomstående känt till föredraget i förväg. Hans föredrag i Uppsala Stadsbibliotek genomfördes senare samma höst trots protester från lokalpress (Biblioteksbladet och Avpixlat)
 • 2015 – författarna Karl-Olov Arnstbergs och Gunnar Sandelins böcker sorterades bort från Ljungby bibliotek under hänvisning att de inte uppfyller ”bibliotekets värdegrund” (Smålänningen) och låntagare förvägrad av Karlskoga bibliotek att låna in boken från annat bibliotek (Mörkläggning)
 • 2015 – Avpixlat och Nya Tiders reportageteam hotat, så att polis måste tillkallas (Avpixlat)
 • 2015 – Nyheter Idags reporter Chang Frick nedslagen och kamera förstörd vid tunnelbanekravaller utan att polis reagerar (Nyheter Idag)
 • 2015 – föreningen Fri Folkbildnings föredrag inställda av Maria/Södermalms och Östermalms Föreningsråd vid Stockholms kulturförvaltning  pga. hot (Avpixlat och Avpixlat)
 • 2016 – australiskt reportageteam i Rinkeby attackerat  (Sjunne)
 • 2016 – Fri Folkbildnings föredrag  tvunget att hållas utomhus pga. hot och avbokningar (Avpixlat)
 • 2016 – norskt reportageteam i Husby attackerat (SVT)
 • 2016 – Milo Yiannopoulos inbjuden till Pride Järva men avböjde pga. säkerhetsläget i förorterna (Breitbart)
 • 2016 – Nya Tider avbokade på Bok och Biblioteksmässan pga. andra utställares reaktioner (Avpixlat och Granskning Sverige)

Listan är inte fullständig eftersom andra alternativmedier och skrivande personer har mängder av liknande erfarenheter, men den visar att tryck- och yttrandefriheten inte alls mår särskilt väl i Sverige.

250-årsfirandet skaver om man är medveten om dessa övertramp av svenska myndigheter och medier (de som istället ska försvara grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheter mot yttre påtryckningar om hot och våld).

Föreningen Reportrar Utan Gränser har ett särskilt uppdrag att försvara journalister mot hot som dessa, vilket dess svenska ordförande Jonathan Lundqvist förtjänstfullt stått upp för i en intervju för Avpixlat.

Men skribenter och fotografer i alternativmedier arbetar i ett medieklimat där de sällan får stöd från kollegor i de etablerade medierna, och än mer sällan av Journalistförbundet, Svenska PEN-klubben och Publicistklubben. Behandlingen av Nya Tider i veckan är ett tydligt exempel på denna särbehandling (lyssna på Granskning Sveriges uppringning).

I Danmark är läget något bättre men inte bra. Författaren och redaktören Lars Hedegaard vägrades inträde i danska PEN-klubben 2003 pga. att några skrivande medlemmar i denna klubb för författare ogillade en bok han skrivit om islam. Hedegaard bildade då det danska Trykkefrihedsselskabet, vilket är en av flera fritänkande institutioner i Danmark som försvarar rätten att tala och skriva fritt. I boken Attentatet berättar Hedegaard hur det står till med tryckfriheten idag i Danmark och bakgrunden till sällskapet.

En annan dansk förkämpe för tryckfriheten är Jyllands-Postens kulturredaktör Fleming Rose, som publicerade några omstridda teckningar av Muhammed 2005. I boken Hymn til friheden från 2015 uppdaterar han vad som hänt sedan dess, liksom några internationellt berömda deltagare gjorde vid denna konferens av Trykkefrihedsselskabet.

Fleming Rose debatterade också med den holländske politikern Geert Wilders samma år på danska Folkemødet om islam och tryck- och yttrandefrihet i Europa, där deras åsikter skilde sig principiellt. Wilders ville förbjuda Koranen, något som Rose motsatte sig av just tryckfrihetsskäl.

Den danska debatten är alltså öppnare och någon svensk motsvarighet till Trykkefrihedsselskabet har ännu inte etablerats. Tvärtom har sådana initiativ motarbetats av medier, makthavare och myndigheter (Tryckfrihetssällskapet och Fri Folkbildning).

Dock ska vi äntligen få chansen att lyssna till kunniga och erfarna försvarare av friheten att skriva, tänka och tala vid den internationella konferensen Dangerouswords250/ Farligaord250 i Stockholm lördagen den 1 oktober:

Anne Marie Waters, ledare för Sharia Watch, Storbritannien.

Daniel Pipes, president för Middle East Forum och professor, USA, som är i Stockholm dessa dagar på en officiell turné för att undersöka islamiseringen här, i Berlin och i Paris.

Lars Hedegaard, grundare av Trykkefrihedsselskabet.

Hamel Abdel Samad, tysk författare och statsvetare, vars bok om islam nyligen stoppats i Frankrike pga. hot (se min recension i Avpixlat). Samad var tidigare medlem i Muslimska Brödraskapet.

Douglas Murray, debattör och författare, Storbritannien, även han med på Daniel Pipes Fact Finding Tour.

Liksom vid demonstrationer och föredrag, bland annat med Lars Vilks i Stockholm, är säkerheten viktig vid detta arrangemang. Jag har talat med både svensk och utländsk polis om bevakning och ingen kommer in till lokalen på Södermalm utan att skicka in sitt personnummer i förväg och visa legitimation vid dörren, se instruktioner på dangerouswords250.se .

Men det är bedrövligt att sådana åtgärder ska behövas, liksom att lokalförvaltare inte vågade ha föredrag av mig, KO Arnstberg, Bertil Malmberg och Ingrid Carlqvist tidigare. Stockholmspolisen är bra att ha att göra med och det var bara tomma hot från våldsvänstern som skrämde upp lokaluthyrarna på Södermalm och Östermalm 2015, liksom Göteborgs bibliotekschef flera gånger till och med.

Var stolta över att vi svenskar har haft rätten att trycka och läsa vad vi vill i 250 år. Konferensen är en hyllning till det fria ordet och folkets rätt att använda det, oavsett vad makten anser. Fira vår frihet på allvar. Varen svenske.

Välkomna.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson