Annonsera på Avpixlat

Romer och hazarer är individer

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

KRÖNIKA Enligt Migrationsverket som följer FN och EU:s asylregler ska varje ansökan prövas individuellt. Det innebär att varje asylsökande ska ha personliga skäl för asyl, inte genom medlemskap i ett kollektiv. Det räcker inte att automatiskt ingå i gruppen somalier (som har säkra landsdelar vilket Per Gudmundson noterade i SvD 2014) eller någon annan grupp. Medlemskap i förföljd grupp kan bara vara asylskäl om fruktan för förföljelse om detta medlemskap är “välgrundat”.

Företrädare för grupper som agiterar socialt, politiskt och kulturellt eller på annat sätt utmärker sig och drar på sig förföljelse har lättare att få asyl än vilken medlem som helst i den aktuella gruppen. Men att gruppen är underprivilegierad och lider av arbetslöshet, högt barnafödande, analfabetism och fattigdom är i sig inte asylgrundande.

Därför var det märkligt att Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg nyligen argumenterade för att romer skulle kunna ges asylskäl och nämnde just arbetslöshet och fattigdom som skäl, om de inte vore EU-medborgare lade hon till. Tobbes Medieblogg gick i taket med rätta.

Romerna är fattiga och lider i Bulgarien, Rumänien och på Balkan. För nyfikna på romernas situation i Sverige rekommenderar jag Karl-Olov Arnstbergs bok Romer i Sverige (se min recension här på Avpixlat). Att avhjälpa dessa 12-15 mestadels fattiga och utsatta miljoner i Europa genom att ge dem asyl är ogörligt och inte ens lagligt. Vår asylpolitik bygger just på individuella skäl, inte kollektiva.

Därmed var Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson antagligen lika illa ute när han beslöt att ge alla syrier permanent uppehållstillstånd i september 2013 (se SR). Ja, inbördeskrig är fruktansvärt men inte asylgrundande för kollektiv om Migrationsverket ska hålla sig till sina egna asylregler. Att syrier kan ha bott relativt tryggt i andra länder innan eller att vissa arabisktalande kunde utge sig för att vara syrier var tydligen inga problem. Men för mottagarlandet är dessa fakta avgörande vilket vi ignorerade genom att släppa in alla utan pass. Ett hån mot asylrätten.

Samma individcentrerade inställning till asyl måste även gälla de unga hazarer som kommer hit från Afghanistan och Iran. SvD närmar sig dem, men inte så sakligt som de borde i ett reportage nyligen från Iran. Inte heller GP vågar ställa rätt frågor om hur ett avlägset land som Sverige ska kunna lösa deras elände genom att ta hit dem.

Hazarerna härstammar från Djingis Khans mongoler som invaderade Mellanöstern via Afghanistan på 1200-talet. De liknar inte de persisktalande folken i regionen, utan mer centralasiater och turkiska folkslag till utseende och kultur. De är oftast shia-muslimer till skillnad från sunni-muslimer i Afghanistan och har förföljts med våld i regionen sedan sekler fram till talibanerna som nyligen försökte utrota dem.

Att hazarer också förföljs i Iran råder det inga tvivel om. Men att ett land som Sverige ska kunna hjälpa dessa över sex miljoner hazarer genom att bevilja asyl till de som kallas “ensamkommande barn” är lika illa som med romerna. Nej, faktiskt värre:

Dessa juridiskt minderåriga (vi lämnar åldersbestämningarna för ögonblicket) har i nästan alla fall fått svenska staten som vårdnadshavare utan skriftliga tillstånd från dessa barns föräldrar, annars vore de inte ensamkommande. Tänk om föräldrarna skulle avslå en begäran om att överlåta vårdnadshavarskapet. Eller om barnen rymt till Sverige och där fått en socialförvaltning, god man och HVB-hem som tagit emot dem mot föräldrarnas vilja. Vad mer, föräldrarna skulle säkert kunna stämma svenska staten för att ha fråntagit dem deras barn och få ut skadestånd.

Att ta emot grupper av förföljda var aldrig meningen med FN:s flyktingkonvention. Enskilda mottagarländer kan aldrig ställa tillrätta sociala och historiska orättvisor i andra länder för utsatta befolkningsgrupper, men vissa individer som företräder dem kan ges asyl. Detta är rimligt om de ingår i UNHCR:s kvot, idag 1900 personer, en siffra SD vill fördubbla.

De 23 480 sk ensamkommande barn från Iran och Afghanistan som kom under 2015 är här på felaktiga grunder. Liksom de romer som inte lämnar landet efter de tre månader de har rätt till enligt EU-regler.

Och Anne Ramberg får gärna sluta som advokaternas företrädare samtidigt som polischefen Dan Eliasson. Senast efter valdagen 2018.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson