Annonsera på Avpixlat

Nya Tider kastas ut från Bokmässan efter antidemokratiskt hetsdrev

nya tider bokmässanÅSIKTSKORRIDOREN På torsdagen berättade Avpixlat om det rabalder som uppstått inom kulturvänstern sedan Sverigevänliga Nya Tider och Alternamedia förlag fått klartecken att ställa ut på den stora årliga bokmässan i Göteborg. Efter att åsiktskorridorens väktare högljutt protesterat mot att aktörer och åsikter utanför de av kulturetablissemanget godkända ska få komma till tals, väljer arrangören att gå emot sin egen paroll för mässan, som är yttrandefrihet, och kasta ut Nya Tider.

Maria Källsson, som är VD för Bok & Bibliotek som anordnar mässan, meddelade under fredagen att hon viker ned sig för antidemokraterna på vänsterkanten. Hon deklarerade tidigare att mässan värnade den fria debatten och att det är svensk lag som avgör vad som får sägas i denna – inte skränfockar inom kulturvänstern. Hets mot folkgrupp skulle exempelvis inte tillåtas på mässan. men i övrigt skulle det vara högt i tak för fri åsiktsbildning, så länge man håller sig inom lagens råmärken.

Så blir det nu inte. I ett pressmeddelande framställer Källsson det som att hon skulle ha lyssnat på reaktioner från besökare, författare och partners, när det i själva verket är en liten klick högljudda antidemokrater som med osunda påtryckningar tvingat Bok & Bibliotek att backa.


SVT Kulturnyheterna om hur Bokmässans arrangör nu viker ned sig för antidemokraterna.

Beslutet vore klandervärt när som helst, eftersom den här sortens agerande inte hör hemma i en pluralistisk demokrati med yttrandefrihet, åsiktsfrihet, tryckfrihet och konstnärlig frihet. Men det är särskilt anmärkningsvärt att det sker just i år när den svenska tryckfrihetsförordningen (grundlag) firar 250-årsjubileum och Bokmässan slagit på stora trumman om hur “Yttradefrihet i fokus” ska vara parollen för årets upplaga av mässan.

Visserligen hamnar nu yttrandefriheten i fokus, men knappast på det sätt som Bok & Bibliotek avsett när man skrev följande programförklaring med hög svansföring om sitt värn om denna grundläggande demokratiska rättighet:

Yttrandefrihet är temat på Bokmässan 2016 – året då den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck.

Bok & Bibliotek ställer sig med sitt beslut nu på förtryckarnas sida, mot öppenhet och informationsutbyte. Sverige tar härmed ytterligare ett steg i riktning mot ett åsiktsklimat som för tankarna till kommunistiska diktaturer. För kulturvänstern – där man grät när muren föll och Sovjet upplöstes och där man drömmer om enpartisystem och proletariatets diktatur – är detta sannolikt inget problem, men för alla goda demokratiska krafter i Sverige bör Bok & Biblioteks beslut stämma till djup eftertanke.

Mats Dagerlind

Relaterat

Panik inom kulturvänstern när Nya Tider tar plats på Bokmässan

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson