Annonsera på Avpixlat

24-årige Abdirisaq misshandlade handikappad 71-åring med stekpanna – slipper utvisning

Knivman

DANMARK / ASYLRELATERAD BROTTSLIGHET Det är inte bara i Sverige domstolarna daltar med grovt kriminella utlänningar. I Danmark har man, trots en mera ansvarsfull asyl- och invandringspolitik, liknande problem. Just nu rasar många danskar över en dom i Östre landsret (motsvarande svensk hovrätt). En 24-årig somalier dömdes för att ha rånat och misshandlat en handikappad 71-åring i hans bostad. Somaliern hade utsatt den handikappade 71-åringen för ytterst brutalt våld. Trots detta slapp han utvisning.

För en dryg vecka sedan avkunnade Östre landsret i Köpenhamn sin dom i ett mål gällande rån och grov misshandel. Brottet skedde i juli förra året. Abdirisaq Abdirahman, en 24-årig invandrare från Somalia, tog sig då in hos en 71-årig man i Kalundborg, på västra Själland. Somaliern försökte tilltvinga sig pengar av 71-åringen, som är synskadad och även uppges ha svårt att gå. När det visade sig att 71-åringen inte hade några pengar slog Abdirisaq Abdirahman honom flera gånger i huvudet med en stekpanna.

Den 24-årige somaliern utdelade även slag mot 71-åringens bröst och mage, samt hotade honom med kniv. Den svårt misshandlade 71-åringen hittades senare av personal från hemvården. Han ska då ha legat i en blodpöl. Abdirisaq Abdirahman greps en knapp månad efter dådet.

Tingsrätten i Holbaek dömde somaliern till fyra års fängelse, vilket är kortare än normalstraffet för det som på danska kallas “hjemmerøveri” (dvs. att råna någon i dennes bostad). Det förhållandevis korta straffet motiverades med att Abdirahman inte hade kommit över några pengar, och att brottet därmed inte fullbordats. Dessutom nöjde sig tingsrätten med att döma den somaliske våldsmannen till villkorlig utvisning.

Åklagaren överklagade domen till nästa rättsliga instans i förhoppningen att straffet skulle skärpas och att utvisningsdomen skulle göras ovillkorlig, dvs. att Abdirisaq Abdirahman verkligen skulle dömas till utvisning efter avtjänat straff, utan att få någon andra chans att få stanna i Danmark. I förra veckan föll domen i Östre landsret. Domstolen skärpte visserligen fängelsestraffet. Abdirisaq Abdirahman ska avtjäna fyra och ett halvt år år i fängelse, alltså ett halvår mer än det straff som utdömdes av tingsrätten. Men den villkorliga utvisningsdomen stod fast även i den högre rättsliga instansen.

Enligt den danska nättidningen Den korte avis motiverade Östre landsret beslutet om villkorlig utvisning med att det i praktiken skulle vara omöjligt att utvisa Abdirisaq Abdirahman “på grund av Danmarks internationella förpliktelser“. I klartext torde detta betyda att Abdirahman bedömts ha skyddsbehov, och att det därmed skulle vara ett brott mot internationella människorättskonventioner att utvisa honom till Somalia.

Ännu en gång kan alltså en grov brottsling slippa undan utvisning med hänvisning till påstått skyddsbehov och människorättsliga konventioner. Man kan fråga sig hur länge det kommer att dröja innan Danmark och andra europeiska länder väljer att sluta följa dessa konventioner. Storbritannien har, i och med “Brexit”, tagit ett stort steg mot att lämna Europakonventionen om mänskliga rättigheter; något som landets dåvarande inrikesminister (och nuvarande premiärminister) Teresa May argumenterade för redan 2014.

Det strider förstås i mycket hög grad mot den allmänna rättsuppfattningen bland en majoritet européer att grovt kriminella asylinvandrare kan hålla sig kvar i Europa med stöd av människorättsliga konventioner. De allra flesta av oss anser nog att den som mördar, våldtar, misshandlar och rånar har förverkat sin rätt till asyl, oavsett eventuellt skyddsbehov eller familjeanknytning.

Print Friendly, PDF & Email
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson