Annonsera på Avpixlat

Sluten psykiatrisk vård och utvisning efter vansinnesdåd i Östersund

Knivman

INVANDRINGSRELATERAD BROTTSLIGHET En kvinna i Östersund blev i april i år brutalt knivhuggen i sin bostad i Östersund. Gärningsmannen var en irakisk asylinvandrare som bodde granne med kvinnan. Han var vid tillfället allvarligt psykiskt sjuk och hade vanföreställningar om att kvinnan på olika sätt förföljt och skadat honom. På onsdagen dömdes irakiern för mordförsök. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, följt av utvisning på livstid.

På förmiddagen tisdagen den 19 april ringde det på dörren hemma hos en 29-årig kvinna i Östersund. I bostaden befann sig vid tillfället bara kvinnan och hennes ett och ett halvt år gamla dotter. Utanför stod en granne till kvinnan, en 40-årig man med irakiskt ursprung. Kvinnan visste vem mannen var eftersom han vid något tidigare tillfälle ringt på för att fråga om något.

Mannen räckte fram ett brev till kvinnan och frågade om det var hon som skrivit brevet. Kvinnan hann se att brevet kom från polisen. Innan kvinnan hann svara gick mannen till attack mot henne med kniv. Hon fick ta emot ett flertal hugg mot ansikte och hals, och skadades allvarligt.

En granne ringde polisen efter att ha hört skrik och sett den irakiske mannen lämna huset med blodiga armar. Polisen fann den 29-åriga kvinnan liggande på sin säng. Bredvid henne satt hennes lilla dotter. Kvinnan var då blödande och svårt skadad, men ska ha uppvisat svaga livstecken. Den nu dömde irakiern greps kort därefter i sin bostad.

Det tycks redan vid gripandet ha stått klart att den irakiske mannen lider av en allvarlig psykisk störning med svåra vanföreställningar. Detta bekräftades även av en rättspsykiatrisk undersökning. Under förhören och den påföljande rättegången framkom att irakiern under en tid innan dådet trott att den 29-åriga grannen förföljde honom. I hans vanföreställningar skulle hon bland annat “dagligen ha blandat tabletter i hans mat” och “orsakat att han under förra året blev ivägskickad till öknen” (citat hämtade ur tingsrättsdomen).

Irakierns våldsbenägenhet och kriminella beteende kan dock inte enbart förklaras med att han lider av en allvarlig psykisk störning. I tingsrättsdomen framgår att vid hela fem tillfällen dömts för våldsbrott sedan han 2003 beviljades permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bland annat dömts för grov kvinnofridskränkning. Den tidigare våldsbrottsligheten tycks inte ha begåtts under inverkan av allvarlig psykisk störning.

Östersund tingsrätt dömde Mohammad Abdul Jabbar Hajji Gulum, född 1976, medborgare i Irak, för mordförsök (mål nr. B 972-16). Han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Efter utskrivning ska han utvisas från Sverige med förbud mot att någonsin återvända.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson