Annonsera på Avpixlat

En efter en faller förorterna

kronikor_jan_sjunnesson_byline_banner2

KRÖNIKA Stockholms kollektivtrafik med spår över och under jord med sina stationer som en ring runt innerstaden erbjuder en skrämmande karta över ett förfall som nu sker steg för steg. En efter en faller förorter och stationer ned i kriminalitet, social misär och arbetslös mångkulturell befolkning. De svenska familjerna flyr så fort de kan och kvar blir allt fler bidragsberoende inflyttade icke-europeiska invandrare.

Om vi tar min station, Abrahamsberg, så befinner den sig på gröna linjen från City och Kungholmen och vidare ut till ändstationen Hässelby. Just Hässelby Gård har numera förfallit i skottlossning och droghandel med sin sk “Arabdalen” intill. Villakvarteren i Hässelby Villastad och Hässelby Strand är fortfarande rätt säkra, men jag såg tydliga tecken i den grundskola jag arbetade i förra året i just Hässelby Villastad att även där är de svenska familjerna rätt flyttbenägna och oroliga.

Vällingby som är nästa förort räknat från ändstationen Hässelby var helt okej för fem – tio år sedan, men faller nu snabbt ned i ett hål av social oro, skott mot ambulans (SR) och white flight. De barnfamiljer jag kände där har nu flytt till Vallentuna och Åkersberga och vidare ut i Roslagen.

Under tiden rasar det lilla höghusområdet Grimsta i Vällingby allt snabbare med sina svenska socialfall och utländska icke-integrerade familjer som utgör 60 %. Att bygga 85 bostäder för sk flyktingar i modulbostäder är inte vad Grimsta behöver så folk protesterade, men förgäves (se Mitt i).

Om man sedan följer stationerna från Vällingby Centrum fram till Abrahamsberg, så är väl Råcksta på väg nedåt medan Blackeberg med sitt stora hem för sk ensamkommande barn klarat sig förvånansvärt bra. Brommaplan blir allt slummigare och skräpigare för varje år, men jag tror att villakvarteren i Bromma kommer klara sig rätt väl ett tag till. Vad folk här fruktar är att de modulbostäder som ska byggas i gränsen mellan Bromma och Spånga ska förvärra bostadspriserna, den offentliga miljön och skolorna. Därav de många protesterna i Bromma och Spånga. Folk känner att de inte vill utsätta sina barn och familjer för de påfrestningar som inflyttade sysslolösa utländska män från Mellanöstern och Afrika innebär.

Just Västerort med Bromma, Spånga och Vällingby har alltid varit lugna medelklassområden, inte sällan socialdemokratiskt röstande. Minns att här har tre statsministrar bott (Per Albin Hansson i Ålsten och Tage Erlander i Minneberg, båda i Bromma och Olof Palme i Vällingby. Dessutom bodde ministrarna Alva och Gunnar Myrdal i Stora Mossen i Bromma medan sonen Jan gick i Bromma Gymnasium, som skymtar från min balkong. Hela Västerort präglades av den engelska stadsplaneringsdrömmen från 1900 om en “trädgårdsstad”, en socialreformistisk lantlig men ändå urban vision, som skulle forma ansvarsfulla medborgare med grönområden, vackra låga radhus och utan störande industrier. Detta passade 1920-talets socialdemokrater och liberaler utmärkt, ja även socialkonservativa. Egnahemsrörelsen blommade först i Ängby i Bromma.

Stockholms tunnelbane- och pendeltågstationer

Stockholms tunnelbane- och pendeltågsstationer

Men idag är Socialdemokraternas vision hotad i Västerort, den enda riktigt svenska stadsdelen nordväst om innerstaden. Rinkeby-Tensta-Hjulsta, Kista-Husby-Akalla, Rissne, Hallonbergen, Upplands-Bro, Kungsängen är alla mer eller mindre förlorade områden. Mina tid som skolledare i Hjulsta gav mig mycket för att förstå vad som sker. Norrut är stationerna från Sollentuna till Märsta på väg nedåt liksom delar av Solna. Fisksätra i Nacka ska vi inte tala om.

Söderut ser det inte mycket bättre ut. Årsta, Högdalen, Rågsved, Hagsätra, Kärrtorp, Gubbängen och Bagarmossen är alla snart bortom räddning, liksom Bredäng, Sätra, Skärholmen och hela vägen ned till Fittja, Botkyrka och Norsborg. Åker man pendeltåg söderut och stannar till i Älvsjö, så märker man att även om Älvsjö centrum förfallit betydligt det senaste året, så är det betydligt värre i intilliggande Solberga och Östberga. Där skjuts det mellan husen och bilar brinner. Ungdomsgäng skränar numera i det nya Älvsjö centrum.

Jag har känt den stickande lukten av brända bilar i Älvsjö och igen i Skogås. Min bil stod på en säkrare parkering den kväll för ett par år sedan då över 20 bilar brann i Skogås. Jag gick heller inte in på den pub i Skogås centrum där en oskyldig man därefter fick sätta livet till en kväll när han kom mitt i en gänguppgörelse. Pendeltågsstationerna Flemingsberg, Tumba, Handen (som jag arbetat i och konstaterade tydligt pågående förfall 2013) och Jordbro är fallna liksom hela Södertälje.

Vad som återstår är innerstaden, Norrort (Täby, Danderyd m fl även om de har sina fallna höghusområden), Ekerö, Nacka, Waxholm, Ekerö, Saltsjöbaden och några vita fickor av svenskdominerade villaområden och småhusbebyggelse norr- och söderöver.

Men det går fort nu. Vem kunde tro att Lisbeth och Olof Palmes folkhemsutopi i radhuset i Vällingby på 1960-talet skulle bli ett område som svenska familjer flyr från.

Jan Sjunnesson

Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.

Print Friendly
FacebookTwitter

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Donera med Swish
Annonsera på Avpixlat
Bojkotta bojkotten
SD Huddinge
Fakta om romer - artikelserie
SD Nacka
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Bli medlem i SD
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Joakim Mårtensson
Rolf Malm
John Gustavsson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Vaclav Klaus - Folkvandring

Boktips

PK-samhället

Boktips

Haveriet - Den humanitära stormaktens fall

Boktips

Rekyl - Jan Öhman Gustafsson

Boktips

M/S Estonia - Stefan Torssell

Boktips

Landsplågan islam - Hege Storhaug

Boktips

Därför är mångkultur förtryck - Nima Gholam Ali Pour

Boktips

Nötskalet - Arnstberg och Sandelin

Boktips

Candida Olsson - Arvid Klegg

Boktips

Romer i Sverige - Karl-Olov Arnstberg

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson